用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有咩直私係程度唔深又少功課壓力呢?
樓主: luckybaby2011
go

有咩直私係程度唔深又少功課壓力呢?   [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-11-8 16:36
除咗出咗名係sell關愛既學校可能會好D之外, 任何官津/直資/私立小學, 都唔會輕鬆

不過sell得關愛, 學術訓 ...

禮賢都係SELL 關愛,出名愛心爆棚。

但昇中成績一D 都唔失禮啦。

BoMuiB 發表於 18-11-8 00:43
直私收得,學術都有番咁上下,點會有好多個小朋友連A-Z都未識呀;而津校真係好多小朋友唔識,朋友阿仔小一 ...

M君好多時提起佢最熟悉既津小,係一間英小,位處半山。在交通無咁方便既時代,根本唔係普通人咁易ACCESSIBLE。

就算而家香港交通方便左,以英小牌頭,亦可嚇走唔少人。當年八卦有問過街邊檔主,新港人朋友幫子女抽邊間,佢哋會報軒小,聖法蘭西小學,但唔敢報區內英小,怕語文跟唔上。

回覆樓主

借位一問:係唔係津校就一定會深同大功課壓力?

sunnymama2 發表於 18-11-8 08:14
我暫時覺得英華功課算少,大部分時間半小時可以完成。默書唔係個個星期要,有時老師知佢地唔想寫太多字,會 ...

小一係蜜月期。而且龍直確係可以慢慢培養,唔駛太多步步進逼。

mcl203 發表於 18-11-8 20:01
小一都未識A-Z,一定係無聽字母歌~~~

記得我小學時,老師話有d 小朋友只識A-E,因為當年升中要做MC. 現在應該好少好少。特別有學劵後,應該唔需要擔心錢而唔送仔女入幼稚園。

星星的後裔 發表於 18-11-9 07:40

津校普遍英文淺(會重溫番K3野)、中文多字抄寫,比較有人性嘅學校每日4~8樣功課(小一),但d功課可能已包括改正(冇錯就可做少一兩樣功課),或填幾個字,小朋友快手嘅話,半個至一個鐘內應可完成。

比較難適應係普教中(如小朋友冇普通話底),和英文串字默書(如冇學phonics又冇睇英文書)。

其實只要家長喺幼稚園階段做多少少準備功夫,就算孩子讀程度淺嘅幼稚園,上到小學都唔難適應。

津校唔一定深,但功課量和抄寫較多。

Lingfung813    發表於 18-11-9 08:37

wkf ?

retriever 發表於 18-11-9 07:40
M君好多時提起佢最熟悉既津小,係一間英小,位處半山。在交通無咁方便既時代,根本唔係普通人咁易ACCESSIB ...

ABCDEFG, 歌仔CD有售,唔関任何小學事~~~

retriever 發表於 18-11-9 07:40
M君好多時提起佢最熟悉既津小,係一間英小,位處半山。在交通無咁方便既時代,根本唔係普通人咁易ACCESSIB ...

唔好搞錯,津小係不能揀學生,只有家長揀選唔選去抽~~~

hkpapa852 發表於 18-11-8 18:15
一本沒有提供配套作教學用途既書,係咪適合當教科書呢?
如果只靠學校自己製作既作業去教,攞本Harry Potte ...

點為知無配套? 佢跟grammar, listening, workbook, writing各一本,配合番書內容喎。可能無比較,我又覺得幾好,每課一個主題,集中學該主題嘅內容。

retriever 發表於 18-11-9 07:27
禮賢都係SELL 關愛,出名愛心爆棚。

但昇中成績一D 都唔失禮啦。
禮賢sell關愛, 但唔代表佢對學術無要求

著重關愛但學術又有要求, 最後會點呢? 好多時都係要家長自己諗辦法令小朋友去達到學校既要求囉!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

polliebb 發表於 18-11-9 09:17

點為知無配套? 佢跟grammar, listening, workbook, writin ...
好似Longman咁, 都係每課一個主題, 以相同程度既書嚟計, 你認為邊本會係學生一睇就易明呢?

教書係以小朋友角度出發, 應由淺入深, 尤其係小朋友學外語時, 一睇成句有一半字都唔明,  highlight個D字又唔知佢想點, 咁仲邊有興趣去學?

好多人可能認為Longman之類既textbook淺, 咁就算係淺, 香港既小學生, 係咪每個都可以識晒呢?

以有教無類既方式去教, 係應以一D大部人都有能力應付既課程.

因材施教才應採用較深/Customize既課程

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-9 09:30
好似Longman咁, 都係每課一個主題, 以相同程度既書嚟計, 你認為邊本會係學生一睇就易明呢?

教書係以小朋友 ...

小一開始已經係用lighthouse, 無比較過係咪深過人,so far亦無問題,亦不存在有一半字唔明哩個問題,我只係好奇點解話無配套啫,而唔係話本書有幾好。

hkpapa852 發表於 18-11-9 09:25
禮賢sell關愛, 但唔代表佢對學術無要求

著重關愛但學術又有要求, 最後會點呢? 好多時都係要家長自己諗辦法 ...

朋友的小朋友剛上小一,已有此感...

cwachan 發表於 18-11-9 09:58
朋友的小朋友剛上小一,已有此感...
著重關愛而升中派位表現好既小學, 其實都係糖衣陷阱.

潛規則係: 家長要自己攪掂小朋友去達到學校既要求

kumasanee 發表於 18-11-7 14:33
音小,真道應該係

港同,救恩,我唔相信係

港同抄寫同測考壓力少啲,亦唔需要每星期溫默書測驗。小一、二冇考試。小三、四第二個term冇考試,term 1 同 3只考中英數。小五、六再加音樂/常識。常識唔考課外題,所以家長唔需要幫手準備時事題。課程:數冇教快。中、英都唔淺,尢其英文,主要校本。功課量唔多,但未必簡單,要花精力做。

深唔深又要看邊間津校同小朋友本身的能力, 功課壓力其實小朋友未必覺得有, 反而一開學係大人自己要D時間適應, 不過小學係會比幼稚園時代生活更忙.

hkpapa852 發表於 18-11-9 10:40
著重關愛而升中派位表現好既小學, 其實都係糖衣陷阱.

潛規則係: 家長要自己攪掂小朋友去達到學校既要求

關愛又唔重學術係咪即係呢度講既寶校?其實我唔明小學會有幾壞呢、反而擔心中學、小朋友細個行慢d真係無所謂

mcl203 發表於 18-11-9 08:56
ABCDEFG, 歌仔CD有售,唔関任何小學事~~~

唔係無學過、係金魚記憶呀
唔係日日提、名都唔記得點寫

‹ 上一主題|下一主題