用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有咩直私係程度唔深又少功課壓力呢?
樓主: luckybaby2011
go

有咩直私係程度唔深又少功課壓力呢?   [複製鏈接]

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 18-11-8 16:34
Lighthouse 其實唔適合用嚟教書

其實點解lighthouse 唔識合?
呢2頁係小一第一次英默範圍
我就覺得十分唔適合啦
第一次小一默書其他學校好似唔係咁樣

醒目開學勳章

miujoey 發表於 18-11-8 16:41
但教科書,係一年級二年級嘅書

我睇左今年真道上學期小一教科書無深一年
係用緊中文小一上學期書
可能你以前一入讀就用緊二年級中文書,但今年唔係

回覆 LedTV 的帖子

我睇過 Lighthouse、Family & Friends、My Pal、Longman Express/Elect(略睇咋,冇詳細研究比較),覺得 Lighthouse 比「同齡」深 d,重點冇咁清晰。

醒目開學勳章

1998Ruby1998 發表於 18-11-8 17:03

我睇過 Lighthouse、Family & Friends、My Pal、Longman Express/Elect(略睇咋,冇詳 ...

所以學校要加大量校本
我地真係有好多校本作業
好佩服學校咁有心機
中英都係....

我淨係覺得深
又唔覺lighthouse 唔好
可能無比較

LedTV 發表於 18-11-8 17:12

所以學校要加大量校本
一本沒有提供配套作教學用途既書,係咪適合當教科書呢?
如果只靠學校自己製作既作業去教,攞本Harry Potter做教科書都得。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 18-11-8 18:15
一本沒有提供配套作教學用途既書,係咪適合當教科書呢?
如果只靠學校自己製作既作業去教,攞本Harry Potte ...

無配套?
我以前小學d 英文書都係咁

醒目開學勳章

回覆樓主

乜而家朗文個d 書唔係咁上下?

luckybaby2011 發表於 18-11-7 10:51
唔好答IS呀、thx

培僑小一嘅功課真係好切合倒Happy Shool嘅要求,又或者係我女之前讀果間私幼谷得太緊要,成個底打得好厚實,對於而家嘅功課真係30分鐘可以做完

阿仔用緊Lighthouse 1, 我覺得本textbook似activity book多啲,對於grammar或者 sentence structure唔算好深化. 要靠好多worksheet重複句式練習先知嗰課其實係教緊乜嘢…

jantan28 發表於 18-11-7 18:56
真道數學是否都教快半年至一年?

中文我又唔覺好深,比其他學校中文默書同補充都少好多。

英文會深些,我估同其他一線直私差不多;數學深半年至一年,而家二年級教緊除數

科學先係堅嗰科

OP妮歌 發表於 18-11-8 19:31

英文會深些,我估同其他一線直私差不多;數學深 ...

請問點堅法?

BoMuiB 發表於 18-11-8 00:43
直私收得,學術都有番咁上下,點會有好多個小朋友連A-Z都未識呀;而津校真係好多小朋友唔識,朋友阿仔小一 ...

小一都未識A-Z,一定係無聽字母歌~~~

retriever 發表於 18-11-8 13:24
小學邊仲有填色?!

好似仲有喎~~~

OP妮歌 發表於 18-11-8 19:31

英文會深些,我估同其他一線直私差不多;數學深 ...

咁幾時學乘數?

LedTV 發表於 18-11-8 18:21
無配套?
我以前小學d 英文書都係咁

小朋友現在的私校也是用Lighthouse 5 是比較深和對話式句子比較多 ,以前津校用Primary Longman Express。Primary Longman Express 主力教句子結構和文法,後面有篇似閱讀理解文章看起來簡單易明白但對某些學生或者會感到沉悶。Lighthouse 文章內容廣濶些,能認識更多額外詞彙,當然學生平時有一定英文閱讀量自然容易適應到。

醒目開學勳章

Lingfung813 發表於 18-11-8 23:49
小朋友現在的私校也是用Lighthouse 5 是比較深和對話式句子比較多 ,以前津校用Primary Longman Express。P ...

其實本lighthouse 3 我女已經全部識讀
不過語法個d 小一當然未明
要見到乜字用乜tense 係學校用grammar book 教同lighthouse workbook 教

所以我唔明點解話lighthouse 本書有問題?
乜佢個設計唔係for hk小學生?

其實內容真係同我以前本朗文差不多

mcl203 發表於 18-11-8 20:01
小一都未識A-Z,一定係無聽字母歌~~~

唔出奇,以前小朋友的津校去到小二有近半班同學He, She, It,We,They 仍未默寫到,所以用Longman 英文書清晣列出句子文法結構,每課有圖有生字表, 可幫助他們記熟。

百貨應百客

1998Ruby1998 發表於 18-11-8 17:03

我睇過 Lighthouse、Family & Friends、My Pal、Longman Express/Elect(略睇咋,冇詳 ...

唔好意思,請教一下,咁Living Oxford English 算係深定淺?坑真本來用開Primary Longman Express,今年開始轉用Living Oxford English。

smiley7x24 發表於 18-11-8 22:25
咁幾時學乘數?

我眼見,佢哋而家小三,功課已經係三位乘兩位!!!

luckybaby2011 發表於 18-11-8 14:37
無諗過要佢入大學、只係驚第時要入band 5中學易學壞....
我本來都唔擔心、都知佢咩料唔會入一綫之前都無諗 ...

咁牙,諗下播道,音小呢D,宗教化D, 學業要求無咁高既學校。
‹ 上一主題|下一主題