用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想將來入大學神科的揀中學策略
樓主: workingmom
go

想將來入大學神科的揀中學策略   [複製鏈接]

呢個資訊很有用, 多謝網友小時了了

小時了了 發表於 18-11-7 14:47
我都想用呢個途徑, 去蘇格蘭讀2年高中考返香港嘅大學呀 (兩年~HKD40-50萬夠了)! 真係好想俾機會佢去海外見 ...
中文,中史,中文學,有冇諗清華?

王家爸爸    發表於 18-11-7 19:24

小時了了 發表於 18-11-7 16:09
清華理科強, 係都係諗北大啊
我攪錯,北大至啱,有得諗架,讀上去,回港入大學做....教授.

ilyrd 發表於 18-11-7 16:18
我攪錯,北大至啱,有得諗架,讀上去,回港入大學做....教授.

請問有哪位香港的 大學教授 是北大或清華的博士?

小時了了 發表於 18-11-7 17:14
http://www.chi.cuhk.edu.hk/zh-tw/about-us/people/dr-cai-xuan-hui >> BA (PKU)北大?

不過, 係北大讀完 ...
犀利!小時了了你真是有好多information

小時了了    發表於 18-11-7 18:07

b3410 發表於 18-11-7 17:23
犀利!小時了了你真是有好多information
都話佢係呢度既升学顧问啦~

小時了了    發表於 18-11-7 18:06

小時了了 發表於 18-11-7 17:14
http://www.chi.cuhk.edu.hk/zh-tw/about-us/people/dr-cai-xuan-hui >> BA (PKU)北大?

不過, 係北大讀完 ...

um ..佢 M.phil 同 PHD 係 *CUHK*
電視都有講香港Uni PG course 既入讀情況。

workingmom 發表於 18-11-7 17:03
哦,你話會唔會有呢....以前香港的大學都冇國內學生....而家呢。

workingmom 發表於 18-11-7 17:03
據我所知,最少有中文大學中文系沈培教授、張健教授

http://www.chi.cuhk.edu.hk/zh-tw/about-us/people/prof-shen-pei
http://www.chi.cuhk.edu.hk/zh-tw/about-us/people/prof-zhang-jian

adrio    發表於 18-11-12 15:20

得個北京大學博士咁就應該未做得教授,讀上去.....北大文學院有两位副主任都係有北大文學博士學位。呢的人,特別中文中史中文學,隨時来港做大學文學院院長都得。'正字任務'.......

回覆樓主:

語文(中文或英文)欠佳的同學, 如果修讀IB, 可以揀取standard level, 避重就輕, 大學一般只會看ib的總分。
數學能力稍遜的同學,也可以選擇讀IB 數學的standard level , 不要揀higher level, 以增加做狀元的機會。

workingmom 發表於 18-11-7 18:52
語文(中文或英文)欠佳的同學, 如果修讀IB, 可以揀取standard level, 避重就輕, 大學一般只會看ib的總分 ...
可以自選?  定係需要全間學校IB生一齊選如Logos 選英文的level ?

workingmom 發表於 18-11-7 18:52
語文(中文或英文)欠佳的同學, 如果修讀IB, 可以揀取standard level, 避重就輕, 大學一般只會看ib的總分 ...

難道大學不懂識別「假IB狀元」?

HaYi 發表於 18-11-7 21:22
可以自選?  定係需要全間學校IB生一齊選如Logos 選英文的level ?
茅得揀呀~網友囝讀IS, 学校唔俾佢揀中文SL.

小時了了 發表於 18-11-7 15:33
GCE-AL, 我見英國嗰邊中學攞A*/A多係 Phy/Chem/Bio 呢啲理科, 而英國 GCE AL A工廠都係谷Phy/Chem/Bio 呢 ...
仲有港青基信有開GCE-AL
羅定邦都有

小時了了    發表於 18-11-8 08:30
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

小時了了 發表於 18-11-7 16:18
大家留意, 如果日後可能有機會考公務員, 香港公務員語文入職要求, 公開試成績要有中文呢一科的,  可以參考 ...
考CRE中英文攞2級一定比DSE攞3級易,因為只係做MC
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

ib的制度十分公平 ,只要能夠考獲45分總分便 ,是ib狀元!
只要是ib狀元, 入到 香港的大學, 便可以拿取非常大筆的獎學金, 一分不少。
不過各位家長要留意: 個別學系可能有 要求個別科目 ( 例如physics chemistry或economics等等 ) 考higher level才能報讀的,
所以揀科的策略非常重要, 必須小心。 如果揀科的策略得宜, 香港的考生是有 多於 2 percent 的機會 考到滿分的成績。
希望大家努力, 祝大家成功!!

‹ 上一主題|下一主題