用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想將來入大學神科的揀中學策略
樓主: workingmom
go

想將來入大學神科的揀中學策略   [複製鏈接]

kls12 發表於 18-11-14 15:54

首先,Oxbridge 是英國大學,當然是以GCE的課程為準,面試問 ...

對,阿仔學校是小班教學,一班不會超過10人,還有不同的大學會到學校和同學講解升學問題,支援好像比較好。

Yanamami 發表於 18-11-14 16:08
配套好,好重要!呢点我係升中时經歷过,小学升中配套非常好,所以升中成績都幾理想……當然,学生質素亦要 ...

配套好係咪真係會入大學會成功率高啲呢?

見嗰間英國 A 工廠前日 FB  post 相, 單對單大學醫學院 interview rehersal, 好多人力資源呢!
November 12 at 9:49 PM https://www.facebook.com/CSFCOfficial/
CSFC hosted a day of Multi-Mini Interviews (MMI) for students wanting to study medicine, dentistry or veterinary medicine. This day was hosted by Dukes Medical Applications and Oxbridge Applications, and organised by Dr Laura Foster as part of our careers education programme.

呢間北愛爾蘭寄宿學校嘅學生又係考返香港嘅大學 https://twitter.com/RoyalDungannon 3 Oct 2018
Thanks to Miss Chestnutt (Head of Careers at RSD) for coming to the Boarding Department tonight and discussing/giving advice on the application procedure for Hong Kong  Universities to some of our Year 14 Boarders

小時了了 發表於 18-11-14 16:46
配套好係咪真係會入大學會成功率高啲呢?

見嗰間英國 A 工廠前日 FB  post 相, 單對單 interview 實習, 好 ...
我觉得有助力係事半功倍~可能比喻唔洽當,不过同样聰明同勤力既学生,—个父母学識高,識同佢預早安排準備,同另-个日日要忙揾食,由得佢自已顧自己,既無体艺亦無升中準備,我諗前者应会事半功倍d, 順利d.(隔離帖仲有家長俾三科成績问係band幾,我同yorky都相當無奈~)学校配套好,起碼條路順好多(大家成績相同條件下)。

Yanamami 發表於 18-11-14 16:57
我觉得有助力係事半功倍~可能比喻唔洽當,不过同样聰明同勤力既学生,—个父母学識高,識同佢預早安排準備 ...
不過凡事有好有壞。如果父母理唔到咁多,全部靠小朋友自己。而小朋友又的的確確生性,自己識得摸索,又有所成就。如此磨練過的,將來更加前途無量。

b3410 發表於 18-11-14 17:18
不過凡事有好有壞。如果父母理唔到咁多,全部靠小朋友自己。而小朋友又的的確確生性,自己識得摸索,又有所 ...

对小六生有d难度,中六生可以~我大女都係自己搞掂升大,我全無參予。我上文其実以升中為例,因為我女升中时,小学配套做得好足。而我见而家EK上亦有好多家長到呈二都唔知升中遊戲係点玩,所以先有感而發。而我又觉得升大时,直资中学比一般(非名津)津中,配套上又更完善。

Yanamami 發表於 18-11-14 18:12
对小六生有d难度,中六生可以~我大女都係自己搞掂升大,我全無參予。我上文其実以升中為例,因為我女升中 ...

直資中學升學配套好少少, 好似我去 港 同開放日, 佢哋都好著重 職業同升 學 嘅 輔導,  就算我哋學校一入學已經有定工作紙畀家長去考慮 將來升學嘅導向.

ilyrd 發表於 18-11-14 14:09
呢幾科都入"仙班"嘅.中醫好野嚟,我去睇浸大中醫,收我800蚊啞,另外,香港中醫醫院岀年招標,2024年分段落成服 ...

但要留意職位會否面對全國,唔夠人争。

greentea000 發表於 18-11-14 12:17
香港未有中醫院,你唔擔心就業問題?
睇早排新聞,政府中醫院唔係就快開咩?

kls12 發表於 18-11-14 14:04
麥明詩是讀了一個兩年制的GCE 課程
麥明詩那年代是會考, 如留港升學,應該都是考 AL。

Anniemun 發表於 18-11-14 23:36
麥明詩那年代是會考, 如留港升學,應該都是考 AL。

是的,當年的中學學制是一樣的

係隔離帖 DSE vs IB vs GCE https://www.edu-kingdom.com/foru ... 843&fromuid=1539350 講開國際學校, 自己又搵緊香港自修 GCSE 有咩地方可以讀, 八八卦卦去耀中睇, 佢哋IB 成績都好亮麗.

https://www.ycis-hk.com/zh/schoo ... ts-in-2017-ib-exams
2017年耀中IB畢業生再創佳績   2017年7月27日
耀中國際學校(中學)應屆畢業生在2017年5月IB文憑考試中再創佳績,令人鼓舞。
其優異表現摘要如下:
•兩位同學勇奪45分滿分成績
•共有22位同學取得40分或以上的佳績
•耀中應考學生的平均得分是35分,遠較全球考生的29.95分平均得分為高。
•耀中2000年起開辦IB文憑課程,100% IB文憑畢業生獲本地及海外大學取錄。

回應樓主, 如果真係想用 IB 途徑經 NJ 入香港嘅大學神科想機會率高嘅, 個人意見讀 IB 如果要係本港讀就去讀國際學校, GCEAL 途徑的話去英國讀 Sixth Form

Yanamami 發表於 18-11-14 18:12
对小六生有d难度,中六生可以~我大女都係自己搞掂升大,我全無參予。我上文其実以升中為例,因為我女升中 ...

剛才八八卦卦去耀中網站睇, 佢哋比直資中學投放更多人手及資源係大學升學方面

大學升學顧問及取錄 https://www.ycis-hk.com/zh/secondary/university-guidance-acceptance

《大學取錄名單》https://www.ycis-hk.com/res/hk/docs/university_acceptance_profile_2018.pdf

哈!哈!攪到我都心郁郁研究吓讀耀中貴定去英國讀 Sixth Form 貴!

小時了了 發表於 18-11-16 09:28
剛才八八卦卦去耀中求睇, 佢哋比直資投放更多人手及資源係大學升學方面

大學升學顧問及取錄 https://www.y ...

我有两个同学既女係耀中都讀得好好,其中-个仲係經NJ入港大医科。不过耀中学費好貴,亦好多同胞仔女係度讀。有个嫁西人同学就睇中呢样,希望个女入耀中学好PTH同中文

Yanamami 發表於 18-11-16 09:51
我有两个同学既女係耀中都讀得好好,其中-个仲係經NJ入港大医科。不过耀中学費好貴,亦好多同胞仔女係度讀。有个嫁西人同学就睇中呢样,希望个女入耀中学好PTH同中文

剛才發夢諗, Sixth Form 去英國最平讀政府公立預科學校2年連住宿, 大約廿萬以內一年, 2年要 ~40萬. 耀中除咗學費, 仲要買四十幾萬債卷咁樣, 去英國可以開眼界, 價錢同耀中差唔多, 英國寄宿學校有好多都多中國學生, 咁睇去英國好似好啲

去耀中度睇 https://www.ycis-hk.com/zh/admissions/school-fees
第十二至十三班
每月全年
$19,735全年10期 共 $197,350
上述學費適用於2017/2018學年,2018/2019學年的新學費將有所調整,並有待教育局審批。

中學部債券:所有耀中國際學校(中學)新入學的學生必須購買債券。
由債劵所得之款項將用於學校發展及日常運作上。

債劵金額是沒有附計任何利息的,並將根據債劵條款,在學生最後一個上學日後兩個月內退還給註冊持有人(須扣除學生所有未付的學費或其他費用)。

已繳付之債劵款項將不獲退還,除非學生退學。債劵不可轉讓。

耀中提供私人及公司債券,兩者價值相同。私人債券是以私人名義購買,而公司債券則以公司名義(為其股東、董事或僱員之子女)購買。若有多於一名子女於耀中國際學校(中學)就讀,學校會以遞減式計算債券金額,詳情如下:

第1名子女第2名子女第3名子女或以上
$470,000$235,000$117,500

小時了了 發表於 18-11-16 09:57
剛才發夢諗, Sixth Form 去英國最平讀政府公立預科學校2年連住宿, 大約廿萬以內一年, 2年要 ~40萬. 耀中除 ...
见你周圍東揾揾西摷摷各式各样升学出路,其实係个人兴趣,定个女真係有禁既实際需要?就算正正常常讀DSE都真係唔难入U㗎喎……总係觉得你好似好無安全感禁~

Yanamami 發表於 18-11-16 10:03
见你周圍東揾揾西摷摷各式各样升学出路,其实係个人兴趣,定个女真係有禁既实際需要?就算正正常常讀DSE都 ...
係呢排嘅個人興趣.

前排嘅興趣係周圍睇食譜及煮食用具, 入煮野食嘅谷睇人分享煮野食, 周圍搵本地食材

小時了了 發表於 18-11-16 10:07
係呢排嘅個人興趣.

前排嘅興趣係周圍睇食譜及煮食用具, 入煮野食嘅谷睇人分享煮野食, 周圍搵本地食材
你可以化兴趣為事业了
‹ 上一主題|下一主題