用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想將來入大學神科的揀中學策略
樓主: workingmom
go

想將來入大學神科的揀中學策略   [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-11-14 11:33
我覆完你,又發覺你第二個回覆,所以我又改咗啦!

約妳, 幾年後有緣有錢有機會的話, 我哋小朋友一齊去英國/海外讀吓書或做吓交流生

小時了了 發表於 18-11-14 11:31
http://www.wellingtoncollege.org.uk/academic/universities-careers/
Last year, 95% of our Upper Sixth ...
唔好再講啦!Law應該唔歸入樓主所謂既神科喎! 

王家爸爸    發表於 18-11-14 16:03
小時了了    發表於 18-11-14 11:51
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-14 11:50
唔好再講啦!Law應該唔歸入樓主所謂既神科喎! 

原來"神科"只限醫科?我仲以為法律、精算都係。

greentea000 發表於 18-11-14 12:07
原來"神科"只限醫科?我仲以為法律、精算都係。
我好膚淺及低層次啲, 我心目中小女可以夢想吓(可能或者有機會夢想成真) 嘅神科係:
理工: 物理治療、職業治療
浸會: 中醫、傳理

小時了了 發表於 18-11-14 12:11
我好膚淺及低層次啲, 我心目中小女可以夢想吓(可能或者有機會夢想成真) 嘅神科係:
理工: 物理治療、職業治 ...

香港未有中醫院,你唔擔心就業問題?

小時了了    發表於 18-11-14 12:41

係你嘅夢想定係亞女嘅夢想?

王家爸爸    發表於 18-11-14 16:12

LingChiBaBa 發表於 18-11-14 12:31
係你嘅夢想定係亞女嘅夢想?

一語中的, 係我夢想. 我好想讀中醫/跌打, 我覺得中國人呢方面知識真係國粹, 係瑰寶. 自己呢廿幾年係中醫及跌打俾咗好多"學費" 醫病, 深受其利.

2018年11月4日 防滥用鸦片类止痛药 针灸首被美国列为替代疗法https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20181104/bkn-20181104014351621-1104_00972_001_cn.html

LingChiBaBa    發表於 18-11-14 12:42

小時了了 發表於 18-11-13 18:47
我有興趣想知多啲資料第3)點內嘅最後一點,因為有個疑惑,點解唔讀1年大學foundation 然後advanced standi ...

Advanced standing forGCE

講明先,我只是了解過五大,未實踐過,有錯漏請指正。

PolyU: case by case basis

CityU唯一一間是稱得上是直year 2.

在網頁上、開放日上的general admission talk 上都是話 IB  GCE 可以報,

但問了個有興趣的學系,是未收過的。只收過HD
副學士。是否可以直入year2,要直接問有關學系

HKUST: 畢業要120 Credits,GCE 可免9 core unitITELS 7.0 可免英文6個,還有一些學科是有credit transfer。問過是有些同學很努力,是可三年畢業,但不鼓勵。

HKU: 畢業要240Credits,
有的學科可免30個,但要有一個條件,是要有讀過七年中學,才可申請。新開的文理學士是不可申請,需然不需讀語文科,但要讀一科心理學及一科領袖培訓。

CU: 畢業要123Credits,GCE 可免 18 個,是唯一一間說明是可以三年畢業,這政策很清楚,應是全校執行。

小時了了    發表於 18-11-14 14:12

Anniemun 發表於 18-11-13 19:54
可以講解下第三點,同學通常選擇什麼科?  申請途徑如果和Y1不同的話,有同學同時 apply Y1 和 Y2 嗎?(同科 ...

只有CityU才有這安排,CityU是沒有限制的報多少科,每科HKD 200.00,你可報 有或冇advanced standing, 是分開報的.

我有問過一個我們有興趣的學科,若有人只報了advanced standing, 但不會收GCE 的學生。但若他們覺得合適,會問你會否接受 冇advanced standing 的offer

IloveJJ 發表於 18-11-14 10:50
小時了了:
我八卦,我見麥明詩係去英國讀一年中六先入劍橋,係咪就係你哋先前講嗰啲中學呢?係咪就係用呢 ...

麥明詩是讀了一個兩年制的GCE 課程

呢幾科都入"仙班"嘅.中醫好野嚟,我去睇浸大中醫,收我800蚊啞,另外,香港中醫醫院岀年招標,2024年分段落成服務.而家計只是5年時間.

小時了了    發表於 18-11-14 14:17

kls12 發表於 18-11-14 13:50

Advanced standing forGCE

講明先,我只是了解過五大,未實踐過,有錯漏請指正。

PolyU: case by case basis

CityU唯一一間是稱得上是直year 2.

在網頁上、開放日上的general admission talk 上都是話 IB  GCE 可以報,

但問了個有興趣的學系,是未收過的。只收過HD
副學士。是否可以直入year2,要直接問有關學系

HKUST: 畢業要120 Credits,GCE 可免9 core unitITELS 7.0 可免英文6個,還有一些學科是有credit transfer。問過是有些同學很努力,是可三年畢業,但不鼓勵。

HKU: 畢業要240Credits,
有的學科可免30個,但要有一個條件,是要有讀過七年中學,才可申請。新開的文理學士是不可申請,需然不需讀語文科,但要讀一科心理學及一科領袖培訓。

CU: 畢業要123個Credits,GCE 可免 18 個,是唯一一間說明是可以三年畢業,這政策很清楚,應是全校執行。

最有興趣係 CU, CU 心理學及社會學, GCE AL 都有得讀喎, 呢兩科小女有興趣, 小女真係可以諗諗呢兩年係香港補習 GCSE 及自修考心理學, 幾年後或者可能諗吓去國讀 Sixth Form
多謝 kls12 報料

IloveJJ 發表於 18-11-14 14:29
咁係咪會易啲入劍橋呢?

比多個例子你,有個讀喇沙中五時考全級三十五名,去了英國Brighton 讀sixth form, 最後入到Oxbridge, 為什麼他不考DSE呢?

kls12 發表於 18-11-14 14:50
比多個例子你,有個讀喇沙中五時考全級三十五名,去了英國Brighton 讀sixth form, 最後入到Oxbridge, 為什 ...
非常聰明,本来喇沙级35非全港最top组別,但而家打高一班.醒

IloveJJ 發表於 18-11-14 15:39
即係易啲啦!

首先,Oxbridge 是英國大學,當然是以GCE的課程為準,面試問題的當然以GCE的程度吧!

有些中學,在lower six 第三個學期,提供入Oxbridge 的課程,有面試和筆試的訓練,有些還很有經驗的老師,在香港DSE沒有這些配套吧!

不是易啲,是配套好啲

kls12 發表於 18-11-14 15:54

首先,Oxbridge 是英國大學,當然是以GCE的課程為準,面試問 ...
配套好,好重要!呢点我係升中时經歷过,小学升中配套非常好,所以升中成績都幾理想……當然,学生質素亦要有一定水平~
‹ 上一主題|下一主題