用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想將來入大學神科的揀中學策略
樓主: workingmom
go

想將來入大學神科的揀中學策略   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 18-11-12 13:52
我同意,好多人真係以為有電腦就不需要人了!

我又分享一個例子,阿仔公司有 IT back office 在印度,有 ...

現在唯一的出路是香港有自己的 team ,部分自己做,才可以快速 turnaround ,部分冇乜利益才由印度接手。暫時不考慮派人長駐印度,亦不會有人願意長駐,只能夠每個月飛人過去一星期梳理進度及問題。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

猴子爸 發表於 18-11-12 13:48
我講嘅當然係「創業」,吸引angel funds, 做大佢,再引入投資者,再做大佢,最後上市嗰隻。首要條件係,有 ...
過去10年,我都認識過不少話要係IT創業既人,最後最成功既,係只係開咗間經常接Freelance既Programmer

要吸引到Angel Funds,其實係未吸引到之前,可能俾篩選個班cap咗個idea去sell俾人

正如以前ICQ,Facebook既成功,都唔係因為搏人贊助,而且攪自己

借殼上市,只可以呃股民錢。

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-11-12 13:47
post-sales係泛指個客confirm order之後既工作, 通常有兩大類:
1. Provisioning/Implementation(如裝寬頻,由妳落單到裝好嗰一刻計,短期性)
2. Operation/Maintenance Support(妳嗰寬頻裝好個一刻之後既support/followup,長期性)
再細分,仲會可以有好多嘢,如change management,service management,PMO等
咁佢真係做 post-sales 喇. 因為見佢要做 implementation, 又要做 support, 仲經常去啲大 Data Center 做野

現在唯一的出路是香港有自己的 team ,部分自己做,才可以快速 turnaround ,部分冇乜利益才由印度接手。 ...
明顯阿仔間唔公唔肯出錢搵D叻既BA咪攪成咁囉!

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

我同意,好多人真係以為有電腦就不需要人了!

我又分享一個例子,阿仔公司有 IT back office 在印度,有 ...

又講D例子,2000年初,全球不少公司,開始將佢地既helpdesk,搬咗去印度,諗住日後可以集中係印度一個heslpdesk做晒全球既support.

點知,工作態度同文化既差異,攪到呢個如意算盤唔係咁 work,最後都係無辦法做到集中化

好多概念係好,不過運作起上嚟,會受到好多因素所影響。

工作一樣,選校選科亦一樣。

XX個升學方法好似天下無敵,但。。。。你係咪XX先?

hkpapa852 發表於 18-11-12 13:58
明顯阿仔間唔公唔肯出錢搵D叻既BA咪攪成咁囉!

我不能講你錯,但有勁人都有問題!

因為他們的工作要 multiple skill sets ,又要識 lT,CPA and or CFA,較少這類人,有都不易留住佢。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-11-12 14:29

因為他們的工作要 multiple skill sets ,又要識 lT,CPA and or CFA ...
做得BA,一定要係嗰個行業有一定經驗,再加上相關既 IT knowledge

呢D人通常唔會太多,佢地既能力其實好值錢,不過多數公司唔願意俾咁多錢去請佢地

ANChan59 發表於 18-11-12 14:29

因為他們的工作要 multiple skill sets ,又要識 lT,CPA and or CFA ...

聽你甘講,新開的HKU AI, 話鼓勵人double major or minor, 讀 accounting 是否一個好的組合?

hkpapa852 發表於 18-11-12 14:34
做得BA,一定要係嗰個行業有一定經驗,再加上相關既 IT knowledge

呢D人通常唔會太多,佢地既能力其實 ...

同意你的看法,阿仔了解這個 segment 前境唔錯,不單香港,他們全球分公司都搵緊人!希望考完 CFA 及 FRM ,有四年經驗,就會離開鯉魚門!

他沒有興趣只是 lT 或者 programming ,他喜歡 business side ,特別跟 Finance sector 相關。我及一些科技朋友有問他為何不選 Fintech ,佢唔選擇,可能他不睇好,或許有其他考量!

kls12 發表於 18-11-12 14:40
聽你甘講,新開的HKU AI, 話鼓勵人double major or minor, 讀 accounting 是否一個好的組合?
...

我唔敢咁武斷去評論,因為這是一個趨勢,但基礎還不清楚及穩實!

不過,我有跟兒子及朋友討論過,不同背景有不同看法。兒子的看法跟 hkpapa 較接近,但他的觀察是 會計背景多傾向 bottom up ,但 finance and business side 較傾向 top down,沒有絕對關係,但你作決定的時候,top down model or structure 可能快些幇管理層作決定!

他們都不同意 Al 是萬能的,個人經驗及視野不是電腦可以完全掌握!

我既看法是IT知識將來必不可少, 將來會有好多人機結合既接口.
可能是手機, 可能是智能喇叭, 可能是智能眼鏡, 可能是植入身體既晶片......

將來會有好多工作會被AI取代, 如果不能取代, 亦需要轉變, 例如醫生, 只要輸入病人病徵,  AI 會將每種病既概率顯示出來, 但不能取代醫生, 需要醫生懂得如何問病人.

IT Support既工作肯定通街都是. 當然研發會值錢D. 包括將AI 當地化,專業化.

ANChan59 發表於 18-11-12 14:53
我唔敢咁武斷去評論,因為這是一個趨勢,但基礎還不清楚及穩實!

不過,我有跟兒子及朋友討論過,不同背 ...

我只當AI 是一個IT 科,不知在工作上有沒有多用。但在香港,不選AI 便要選學院收生了。

我有對比過HKU AI 頭兩年,與CS + minor risk management 的學科很接近。是否讀多一些 risk management and accounting, 便近似你所說的 multiple skill sets? 當然只是IT 上的需要,不能和CFA & CPA 比

Sing13 發表於 18-11-12 15:09
我既看法是IT知識將來必不可少, 將來會有好多人機結合既接口.
可能是手機, 可能是智能喇叭, 可能是智能眼鏡 ...
呢位家長就啱聽的喇,咩AI代替醫生,醫生都失業,唔係唔會,呢個年代睇住科幻電影先啦,利用AI幫醫就好有用喇. 所以學生們,跨學科啦,醫生都要learn AI嘅.

小時了了 發表於 18-11-12 12:34
嗯! 我C6 曾做過 IBM, ASL....

而我 N 年前曾係 Acer, IBM 及 Dell 嘅 maintenance support 公司做過文職 ...

以前我都係做IT sales ,我都係唔想呀女做IT,一想起做tender就想死,見到engineer 同事捱更抵夜好惨     

kls12 發表於 18-11-12 15:21

主要 major 在後兩年,前兩年是好基礎的吧!你試試比較第三第四年的會有分别!

別人一個 major 讀四年,四年讀兩個 majors 不是冇可能,但有幾多個可以,最後有機會似現正的「大學生」,有名無實!

PW530 發表於 18-11-12 15:35
以前我都係做IT sales ,我都係唔想呀女做IT,一想起做tender就想死,見到engineer 同事捱更抵夜好惨 :thi ...

在香港,你只要俾層樓, 同一個DEGREE 你個女, 你個女完全可以過佢喜歡既生活. 能夠自由選擇自己喜歡既生活方式已經好幸福.

回覆 workingmom 的帖子

好想知道,究竟傳統學制訓練出來的高材生,其實考DSE會容易高分,還是考IB容易高分?中四才轉IB,會不會太冒險?
另外,讀NSS自修GCE AL,是否比讀IB更有把握?

ANChan59 發表於 18-11-12 15:47
主要 major 在後兩年,前兩年是好基礎的吧!你試試比較第三第四年的會有分别!

別人一個 major 讀四年, ...

明白,真是要入了U才知想讀甚麼,現在只是想多一點資訊吧!

nkd 發表於 18-11-12 15:55

好想知道,究竟傳統學制訓練出來的高材生,其實考DSE會容易高分,還是考IB容易高 ...
所有我認有部份傳统學制成績冇咁叻嘅學生,其實係唔識合DSE模式,去咗IB,因為方式唔同,可能脱胎換骨.同樣地,有部份學生習慣餵食模式,DSE便比IB識合.

nkd 發表於 18-11-12 15:55
好想知道,究竟傳統學制訓練出來的高材生,其實考DSE會容易高分,還是考IB容易高分?中四才轉IB,會不會太冒險?
另外,讀NSS自修GCE AL,是否比讀IB更有把握?

我見識少, 又或者我偏看, 只看到對我有關或我有興趣新聞

係報紙, 時不時有報導有學生自修 IAL 考入海外名牌大學. 但我未留意到有新聞報導學生自修 IB 考入名牌大學. 自修 IAL, 可以參考呢個討論帖: HKDSE (JUPAS) Vs IAL/ GCE AL (Non JUPAS) https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3750842&fromuid=1539350

另外, 係前面版有網友講過 IB 會抽取讀嘅學校嘅學生平時 project 功課去評核該校考生水平, 並且 IB 亦會有%係計平時功課. 自修 IB 可行嗎?
‹ 上一主題|下一主題