用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 想將來入大學神科的揀中學策略
樓主: workingmom
go

想將來入大學神科的揀中學策略   [複製鏈接]

ANChan59 發表於 18-11-10 15:01
我N年前有寫過一個升中選校系列,好似還在日誌入靣!

我當時是用 bottom up 的思考方式,因為要睇餸食飯 ...
我記憶中,陳sir 最早研究IB 係以UWCLPC 為目標,我反而有興趣聽下陳sir 對當時同現在,DBS 同LPC 間嘅各自優勢在那方面,又有無個別獨特的文化。

HaYi    發表於 18-11-10 16:38

ABC-DAD 發表於 18-11-10 16:12
我記憶中,陳sir 最早研究IB 係以UWCLPC 為目標,我反而有興趣聽下陳sir 對當時同現在,DBS 同LPC 間嘅各自 ...
LPC 明天openday 我都想去睇下開下眼界.

HaYi 發表於 18-11-10 18:37
LPC 明天openday 我都想去睇下開下眼界.
有時間去下好嘅,以前可以入宿舍參觀,全部係學生帶嘅。

阿囡個BF 官校轉去LPC, 去年畢業入左中大。

唔跳班,去英國係讀多一年,正面去睇,人成熟獨立啲,面試會穩定少少,不過攻醫科之類嘅(科),要估嘅預備功夫唔少嘅。

如果只小學升中選校就係為個學制易啲考好啲分數去選學科,我就咩意見。

都無。

workingmom 發表於 18-11-7 08:54
行內中人的分析說:
由於各學系都要保住dse 收生的分數下限, 盡量不可低於往年 及儘量不可低於其他院校, 所以往往要用non JUPAS 填數, 造成用non jupas入學更加容易的事實。

樓主所講的內行人分析,相信就是樓主較早前自己出的帖內, 網報的節錄而已 >>>>大學聯招大不公,大騙局 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3678393&fromuid=1539350,引用的巴士的點評——教育制度變化不利基層

巴士的點評——教育制度變化不利基層 http://hd.stheadline.com/news/columns/417/20180811/692488/
昨日的文章提到大學王牌學系收生,透過減收參加高考的聯招學生、增收非聯招學生去弄好聯招學生成績的「業績」。

文章出街之後,引起很多大學界朋友的迴響,紛紛爆料,解釋大學王牌學系出術的動機。學生人口下跌,大學面對收生壓力。大學透過減收本地的高考生,低過某水平的不收,用非聯招學生填數,以維持高考生收生的分數線。大學中人說,此舉除了分數線好看之外,更關乎學系的生死存亡。

大學的撥款由大學資助委員會(UGC)決定,而收生的成績是決定大學學系表現的主要指標。如果收生成績不斷下跌,證明這個學系不受歡迎,UGC的撥款就會減少;反之,撥款就會增加。本地聯招學生的成績,標準清晰。而非聯招學生的成績標準比較含糊,難以與聯招學生的成績比較,UGC衡量大學學系「業績」的時候,都會忽略非聯招生的入學成績。所以,只收取成績最好的一小撮聯招學生,餘下的學額由非聯招學生補足,就成為粉飾「業績」、向UGC取得高撥款的秘技。

大學高層爆料,本地名牌大學一早已用上述方法收生提升高考生的分數,搞到收取非聯招學生比例大升。若其他大學用相同方法收多過兩成半,一定會被政府責罵,政府嚴重「大細超」。

大學學系是按學生人數收取經費的,王牌學系還有一招可以既保持收生分數線較高,又可以多收學生以爭取經費,就是在多收由副學士及高級文憑轉過來的三年級生。現時香港副學士課程每年收生人數過萬,香港每年會資助約五千名完成兩年副學士等課程的學生入讀大學三年級的銜接課程,大學特別喜歡接收這些副學士銜接學生。大學在大一收聯招學生時維持嚴謹的收生標準,卻大量招收副學士銜接學生,即使明知這些學生的水平,不如申請入讀一年級而被拒諸門外的學生,也樂此不疲。主要原因是多收一個副學士銜接生,就多得一份資源。更重要的是,招收的副學士生,無論水平高低,都不會影響到大一收聯招生的分數線,不影響學系的「業績」。

總的來說,大學資助有一套成文制度,而王牌學系收生,透過減收聯招生來繞過這個制度。另外,又多收副學士生去弄高學生人數去多拿資助,這就對那些正正經經參與本地高考的聯招學生不公平。

那些想報讀王牌學系但剛剛不及聯招分數線的學生,他們的成績其實比非聯招學生更好,卻不獲取錄。這些學生的成績可能也較相同學系於三、四年級招收的副學士生更好,卻沒有副學士生這樣幸運可以入讀到心儀的王牌學系。

參加聯招考試的本地學生,比較多的是來自基層家庭。近年大量的名校轉做直資學校,她們收取政府資助之餘,也收取較高的學費,形成她們可以有雙重資源去培訓學生,可以做到小班教學,甚至有雙班主任制度等等。基層小學成績很好的學生,負擔不起每月幾千元甚至高達萬元的學費,只能望直資中學的大門而興歎。
  直資學校大量湧現,加上在外國讀書回來的非聯招學生也搶佔了很多學位,就形成一個對基層學童的歧視。香港的教育制度,正在製造結構性的跨代貧窮。

「巴士的報」是一份網上報紙,讓網民隨時隨地拿着手機或平板電腦可以看到。www.bastillepost.com
[email protected]
盧永雄

workingmom 發表於 18-11-10 07:22
多謝你的合作,
希望你也能說說如果打算到英國 讀高中的話, 在香港讀初中的揀校 和選科 策略, 初中時應 著重哪一方面的發展,?例如音樂和體育方面等等。
如果打算考gcse o level中文, 應該幾時考?
謹先致謝。

樓主有好料收埋唔分享! 你係自己呢個帖 我很想不通的 大學聯招 問題 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3688264&fromuid=1539350 好心網友分享咗 2個 non jupas 唔好處,你竟收收埋埋?我啱啱係高中版見到呢兩個 point,幾乎心跳停止及立即撲熄我阿女去英國讀 Sixth Form 然後考香港嘅大學呢個想法。呢兩個POINT,我見識淺薄,真係唔知 Non-Jupas 有咁嘅重大風險及成本。

多謝你的合作!希望你也能說說如果打算以 Non-Jupas 入大學科如下:
中大:環球商業學
港大:牙醫
科大:量化金融學
理工:物理治療、職業治療

以上的不同學科的 IB 成績?non jupas 排位次序策略?non jupas 係咪要寫 Personal Statement?  jupas 係咪唔洗寫 Personal Statement? Non-Jupas 入大學仲有咩野壞處?Non-Jupas 真正報名費/按金需要多少?JUPAS 報名費/按金需要多少?
謹先致謝。

1)  non jupas最致命最大嘅唔好處, 你冇得睇住自己嘅成績轉科轉排位
Jupas 其實彈性大啲, 可以maximize  your  benefit最大限度地提高您的利益, 因為派左成績之後轉排位 , 你可以睇住上一年收生嘅成績排A1, A2, A3

A1可以博 , A2博小小,  A3放上年收生 low quartile分數, 好多人係咁跟DSE成績排位成功入到 Band A 選科 ; Jupas 夠分一定要收你

Non-Jupas你每間U獨立入 application form, 填3 個選科 Priority 1, 2,&3. 每間U 可以比一個 Conditional Offer 你 , 通常

Priority 1選科比咗 Conditional Offer (CO), Priority 2 & 3 唔比,
Priority 1唔比 CO, Priority 2才考慮,
Priority 1&2 唔比 CO, Priority 3才考慮

好處:
如果你報10 間 U 可以有 10個 CO , 如果間間 U 都俾 CO 你

唔好處 :
係你meet唔到CO 就 無學位畀你, 你冇得轉個排位,
出咗成績之後,  但係你meet唔到 CO, 你再問Priority 2 同3都唔會俾offer你 .

試過有人

HKU
Priority 1放牙醫 ,
Priority 2放Law,
Priority 3放 BBA,

中大
Priority 1放 Law,
Priority 2放BBA,
Priority 3放 Econ

結果meet唔到港大牙醫CO, 去咗中大讀 Law,

本來佢嘅成績應該入到港大Law,  佢同班啲同學, 考得差過佢都入到香港 Law,  

呢個就係 non jupas最致命最大嘅唔好處, 你冇得睇住自己嘅成績轉科轉排位

2) 非聯招每間按金一萬,如報八大要俾八萬,但最後有offers不達到又不俾改科,就冇咗八萬

小時了了 發表於 18-11-10 23:07
樓主有好料收埋唔分享! 你係自己呢個帖 我很想不通的 大學聯招 問題 https://www.edu-kingdom.com/forum.p ...

妙!     

小時了了 發表於 18-11-10 23:07
樓主有好料收埋唔分享! 你係自己呢個帖 我很想不通的 大學聯招 問題 https://www.edu-kingdom.com/forum.p ...

很多謝你的意見,
想請問一下你的那位 入到cu law入唔到hong Kong U law 和 dentistry 的朋友, 是在哪一年報考 和實質的考試成績是怎樣? 可否 透露一下, 讓將會報讀大學的學生家長作為參考, 謝謝你。

workingmom 發表於 18-11-10 23:47
很多謝你的意見,
想請問一下你的那位 入到cu law入唔到hong Kong U law 和 dentistry 的朋友, 是在哪一年 ...

噢!我只是 copy & paste 你帖子內的資料,你可以直接向有關網友打聽完後,方便向我們分享資訊嗎?詳細情況,你可以爬文爬回樓主自己出的帖子啊!

workingmom 發表於 18-11-10 23:47
很多謝你的意見,
想請問一下你的那位 入到cu law入唔到hong Kong U law 和 dentistry 的朋友, 是在哪一年 ...

這位版友,别人只能說你想知道的,還要替你去問别的版友再向你報告,便宜都讓你佔盡了。别以為說幾句謝謝很管用,也不要假借其他將報讀大學的學生家長之名,你想知道自己求問去。謝謝哦!  

其實香港不太適合窮人生存

WORKING MOM 是不夠

要做HARD WORKING MOM

中大醫科 , INTERVIEW NON JUPAS, 三天出CONDITIONAL OFFER

(ALEVEL 平均分95分,4科), 43/45, 776 HL

港大醫科, NON JUPAS 面試後 大概一個月 出OFFER  

ALEVEL 有 3A星1A 或4A星(視乎面試表現), IB 44/45

中大LAW NON JUPAS 快則三天出OFFER , 耐則一個月 38/45 IB , A LEVEL 1A星3A

港大LAW ALEVEL 2A星, 2A

科脫貧, 第一樣野, 你要有錢, 有錢才可以脫貧

如果去到關鍵時間, 你發現子女, 中文,通識DSE好危險, 校內預測得3分, 其他科標青

中三左右,會開始有眉目

我會叫你按出個未來, 按樓都要按俾仔女去博,唔博, 恐怕你後悔

帶定頭盔:    借定唔借?還得到先好借

熄MON, 不要在網上世界遊蕩, 立即, 打開屋企副身家, 身家

睇下濟不濟到錢去俾子女逃離本地教育 ,女人渣莊計數最叻

睇下有無得CUT咩開支

睇誠哥發達無用, 睇人入科無用

專心自己子女教育, 少一點怨氣, 勤力點返工

if u can't beat non jupas , join them

初中選校, 選數學根基好的學校

因為閣下兒女, 如有機會享受non jupas 高速快感

你自己心裡已有答案 non jupas 是子女捍衛尊嚴最好的方法

俾多ib,alevel 選科要求條link

http://www.cuhk.edu.hk/adm/intl/adm_guide/IB.pdf

http://www.laetottenham.org.uk/_site/data/files/users/EB342C5D29068B1370E14AFF881BBDB2.pdf

此post 不作回覆,

萬惡不是淫為首

萬惡窮為首

祝樓主生活愉快, 子女學業進步

小時了了    發表於 18-11-11 00:46

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/254110/%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E8%81%AF%E6%8B%9B-%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E9%86%AB%E7%A7%91%E7%94%9F%E5%83%85%E5%8D%8A%E6%95%B8%E7%B6%93%E8%81%AF%E6%8B%9B%E5%8F%96%E9%8C%84-%E6%A2%81%E5%8D%93%E5%81%89%E9%A6%96%E9%96%8B%E8%85%94%E5%90%A6%E8%AA%8D%E5%A4%B1%E4%BF%A1

港大在2018年透過文憑試取錄114人(最終112人入學),另取錄36名持有本地學歷(包括會考、高考或歷屆文憑試)者;而IB學制及英國高考(GCEAL)分別取錄了47人及29人,連同劍橋大學預科課程、SAT、ATAR等學歷者合共131人。 >>> https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/254639/%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E8%81%AF%E6%8B%9B-%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E9%86%AB%E7%A7%91dse%E7%94%9F%E5%83%85%E4%BD%9449-%E9%99%A2%E9%95%B7%E6%A2%81%E5%8D%93%E5%81%89-%E7%84%A1%E6%87%B7%E7%96%91%E6%B8%AF%E5%A4%A7%E5%AF%A6%E5%8A%9B

多謝好心地網友 hehehaha2017 資料分享,得知 Cardiff Sixth Form College 2018年有16 名考入香港醫學院https://www.ccoex.com/en/page/A%20Level%20Results%202018 , GCE AL 29人考入港大醫學院,當中有16人是 Cardiff 學生,佔 GCE AL 呢個 NJ 途徑考入醫科考生55%

請問樓主,可否分享一下初中選校策略令到高中時能考入 Cardiff Sixth Form College, 從而增加考入香港科大學機會呢?初中時應 著重哪一方面的發展,? 例如音樂和體育方面等等。應該幾時考 Cardiff Sixth Form College?
謹先致謝。

港大醫科聯招 報讀少56人 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3693939&fromuid=1539350

睇左今年各大學info day 公佈嘅來年Jupas 收生分數調整,無發覺本地學位嘅NJ 路唔係人人都啱行,聽人講信以為有辦法好易考到爆分嘅,咪去試下,我建議大家初中假期有錢不如去外地參加下外國summer school 好過。順便睇左教育展之後去school visit其他心儀嘅外國學校 。

小時了了 發表於 18-11-10 23:59
噢!我只是 copy & paste 你帖子內的資料,你可以直接向有關網友打聽完後,方便向我們分享資訊嗎?詳細情況 ...

原來這位家長只是提出一個虛構的個案, 我也不打算再作分析了。

workingmom 發表於 18-11-11 07:17
原來這位家長只是提出一個虛構的個案, 我也不打算再作分析了。
樓主,懇請樓主看看自己另一帖的好心網友分享這個案是虚構抑或是真實?

hehehaha2017 發表於 18-11-11 00:38
其實香港不太適合窮人生存

WORKING MOM 是不夠

多謝這位家長提出的資料。
這一間用non-jupas申請入 大學的 cardiff中學, 入香港大學醫科的 錄取 比例, 為全港冠軍, 即使dse名校如皇仁書院,也望塵莫及。 可謂 高投資, 高回報, 低風險。 事實勝於雄辯,各位家長可以多加留意。

回覆樓主:

我相信樓主開這post係想重覆一點: A level and ib, 特別係ib, 容易取高分,佢係基於用全部dse生計取**比例,所以其他家家長話NJ收生要求幾高係無用嘅。我留意到樓主在其他post回應都只用佢对ib理解,當有人指出佢理解唔全面,佢話自己只略知一二,希望抛磚引玉,带出討論,但轉下頭就見佢出新post,重覆自己論點。佢堅持自己立場無所謂,各有自由,只希望其他家長想了解一個學制要多看資料。
‹ 上一主題|下一主題