用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德信學校 想了解德信學校的課程深不深
go

想了解德信學校的課程深不深 [複製鏈接]

多一點資料
   4    0    0    0

我們今年小一開課兩個月,給你參考:
中文好深,第一次測驗無讀卷,小朋友好多中文字都認吾出。閱讀評估,文章用語都吾容易理解。

英文今年試行教快半年,如果happy school幼稚園畢業生,會辛苦。
其他英文私校幼稚園學生,才稍為跟得上。

開學兩個月,孩子同家長都好努力去追程度。

但學校本身校長同老師好好,又有好多活動比男仔玩。

只能夠講,學校好,入得來,有得玩,但讀書都吾會輕鬆。

這是純兩個月的感受。

謝謝分享

回覆 Franceschingyi 的帖子

謝謝你

Franceschingyi 發表於 18-11-12 22:53
我們今年小一開課兩個月,給你參考:
中文好深,第一次測驗無讀卷,小朋友好多中文字都認吾出。閱讀評估, ...

小兒自行分配階段獲派德信,今天路經學校,與一媽媽傾下計,佢都話今年小一既弟弟讀得好辛苦,中文不嬲都深,今年開學英文以1B課本上堂⋯睇黎我個仔都要經歷一個辛苦既適應期了,因為我地係happyschool學生,我從未同佢串過字⋯

回覆 mandytaz 的帖子

如果係,建議你爭取時間開始幫佢串英文字,因為現時小一中英文都教得快。

mandytaz 發表於 18-12-1 15:02
小兒自行分配階段獲派德信,今天路經學校,與一媽媽傾下計,佢都話今年小一既弟弟讀得好辛苦,中文不嬲都 ...

我仔今年小一。大約兩星期一次默書。中默同英默會在同一星期嘅星期四及星期五進行。我仔係學劵幼稚園上來。真係追英文有啲辛苦。反而因為以前幼稚園見中文多, 佢自己又睇得多中文書, 小一中文課程雖然話深, 但中默或測驗成績都好過英文。(emoji) 英默生字範圍多。每次都有好多字要記。記得Ch. 2時有40個字, 加背默兩句呢。所以如果可以, 你在K3 時開始要試吓英文默書習慣吓啦。(emoji)

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

hkjmok 發表於 19-1-11 12:22
我仔今年小一。大約兩星期一次默書。中默同英默會在同一星期嘅星期四及星期五進行。我仔係學劵幼稚園上來 ...

我小朋友係啟思幼稚園學生⋯功課好少,中英文功課都係抄寫,仲要寫幾個字啫⋯我見你share的相片中,英文詞語好深呀,我⋯真係有d擔心⋯我亦未必勝任督促既工作⋯

carriekkw 發表於 18-11-6 18:50
多一點資料

小兒正就讀小三,其實學校的英文課程是今年開始教快半級,因為其他區學校到中一時比較,其他學校居然教快一級之多, 如果要與其他學校競爭,英文程度高一點會對學生未來升中有幫助及有好處的!

mandytaz 發表於 19-2-11 12:45
我小朋友係啟思幼稚園學生⋯功課好少,中英文功課都係抄寫,仲要寫幾個字啫⋯我見你share的相片中,英文詞 ...

我小朋友都係幼稚園無功課無默書只有玩,其實以與老師交談說,小朋友吸收能力快,絶大部份小朋友可以接受,只要一兩個月就追到。
‹ 上一主題|下一主題