用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 基督教挪威差會主辦信義 學生質素如何 / received offer ...
樓主: msho17
go

基督教挪威差會主辦信義 學生質素如何 / received offer   [複製鏈接]

bbellchung 發表於 18-11-21 18:01
收到waiting信了 T___T

咁即係我唔係waiting 就reject啦

bbellchung 發表於 18-11-21 18:01
收到waiting信了 T___T

不過我都等緊又一村全日班 又一村係哥哥喺度讀過 啱啱今年先畢業 希望得啦

fanay 發表於 18-11-21 18:04

不過我都等緊又一村全日班 又一村係哥哥喺度讀過 啱啱今年先 ...

咁有哥哥讀過,機會大啲,祝福你的小朋友

jimjimjim 發表於 18-11-6 19:00
2018-2019 收生...
1月尾呢間學校仲有空缺
區內有比呢間更好既學校

邊度有得睇呢d資料的?(emoji)

fanay 發表於 18-11-21 18:04

不過我都等緊又一村全日班 又一村係哥哥喺度讀過 啱啱今年先 ...

想問下又一邨全日評價如何?
英文是net教嗎?

anankwok 發表於 18-11-21 18:15
想問下又一邨全日評價如何?
英文是net教嗎?

我個仔K1同K2都係下午班。係K3先轉左全日班 全日班就每日都有老師講故仔。不過唔知係咪net  k1k2 就都係一個星期兩堂  都有net  

fanay 發表於 18-11-21 18:48
我個仔K1同K2都係下午班。係K3先轉左全日班 全日班就每日都有老師講故仔。不過唔知係咪net  k1k2 就都係一 ...

又一村不是每天有英文堂?
如又一村有offer 會accept?
你覺得又一村比挪威那方面好(emoji)(emoji)

anankwok 發表於 18-11-21 18:59
又一村不是每天有英文堂?
如又一村有offer 會accept?
你覺得又一村比挪威那方面好(emoji)(emoji)

我個仔話唔係好記得 我淨係知全日班會有20分鐘英文老師講故仔 其實我覺得又一村太多學生  

回覆 Hamhamham 的帖子

政府教育局網頁

回覆 TAtakki@Lee 的帖子

咁信義同禮賢的水平都差一大截你揀龍校... 但又睇得上信義?

jimjimjim 發表於 18-11-21 22:33
回覆 TAtakki@Lee 的帖子

咁信義同禮賢的水平都差一大截你揀龍校... 但又睇得上信義?

咁即係你覺得禮賢好d?我自己都係偏向鐘意禮賢多d。信義老師係就係親切,但我硬係覺得佢好似trying too hard行啟思個類型,但又未係個回事咁樣。。。我唔知點講(我都係討論下)
我2間都有報,想聽下多d唔同人意見 if you don’t mind sharing

睇黎大家同樣都有報又一村, 如果都收到offer 會簡邊間?

回覆 belover 的帖子

我報左但冇去in.覺得又一村太多人太商業化。。。仲有 https://www.hk01.com/社會新聞/101236/習近平訪港-彭麗媛或到訪又一村學校-校方要求學生戴紅髮夾 見到更加唔想讀

SanKwan 發表於 18-11-21 15:16
我問左學校攞校車公司資料,共4間

當中我搵到一間可點對點,在屋苑門口接放。(奧運至大角咀一區)
主任點講呀? 我打去間校巴公司問 (我住沙田,老師話得一間可用), 佢話要中途係另一間深水埗學校轉車, 呢點我就有d擔心....

回覆 jimjimjim 的帖子

報學校前,我還未摸索到小朋友適合咩學校,而且亦擔心無Offer,始終出名D既幼稚園都會好多人報,所以我大包圍咁報,私幼、劵校、龍校都有報(報左12間),宜家都in左11間等結果,希望有更多Offer可以揀到最合適的。

本來我唔認識信義,係EK見有POST先留意到,亦剛巧去到簡介會,去完幾喜歡學校校長、班房佈置及有舞蹈室等等,覺得小朋友係信義返學會好開心,現在有1間Offer個心都定好多。

TAtakki@Lee 發表於 18-11-22 14:21
回覆 jimjimjim 的帖子

報學校前,我還未摸索到小朋友適合咩學校,而且亦擔心無Offer,始終出名D既幼稚園 ...

學校有YouTube channel,有興趣的話可以睇下.

上個月老師帶左小朋友去桃源街公園野餐,剛剛派左通告又話下個月老師會帶佢地去又一城參觀聖誕裝飾, 感覺都幾多體驗活動.

belover 發表於 18-11-22 13:55
主任點講呀? 我打去間校巴公司問 (我住沙田,老師話得一間可用), 佢話要中途係另一間深水埗學校轉車, 呢點我 ...

轉車位在崇真幼稚園入面都算係好既選擇
開學初期老師會跟車,亦會每次同校車司機點齊人交收
總之唔搭校車一定要通知校車司機同學校,咁就搵陣。

回覆 msho17 的帖子

禮賢好好多呀信義根本收唔足學生
有學位剩
你睇禮賢會唔會?
一定唔會啦

有能力, 有龍校收㨂龍校啦,始終搵學校呢個遊戲唔好玩, 何苦小學又要玩呢

今日學校旅行, 個仔好自然用英文同net 溝通,真係幾好, 我估一星兩日英文堂功勞。

至於谷唔谷, 有時星期六望住四五樣功課, 都有少少頭痕。

walkinglau 發表於 18-11-23 21:40
有能力, 有龍校收㨂龍校啦,始終搵學校呢個遊戲唔好玩, 何苦小學又要玩呢

今日學校旅行, 個仔好自然用 ...
你指你讀緊禮賢?
‹ 上一主題|下一主題