用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 基督教挪威差會主辦信義 學生質素如何 / received offer ...
樓主: msho17
go

基督教挪威差會主辦信義 學生質素如何 / received offer   [複製鏈接]

belover 發表於 18-11-20 15:03
我都收到k1全日offer, 心大心細,本身都幾鍾意個校舍,同埋喲老師好似好有愛心咁,但要搭校車同埋佢要比少 ...

我地係K1學生, 雖然只係讀左2、3個月, 睇下可唔可以解答到你問題。

K1有2班,每班大約有20個全日+10個半日學生。每班有三個老師, 我地而家果班的三個班主仼喺呢間學校教左分別4-6年。

每級有一位英文NET, 而每星期net會有2日的早上長駐課室, 例如星期一, 三的早上在K1A; 星期二, 四的早上在K1B,所以每班每星期有6小時NET 。學校有教phonic, 用letterland, 每星期約教一個音, K1全年應該會教曬26個字母的phonic發音。

全校有一位母語是國語的中文老師, 半日班每星期有一節 (20 mins)普通話; 全日班每星期則有兩節。

回覆樓主

....續

全日班每日有早上茶點, 午餐 , 下午茶點。學校有自己廚房, 我女話食物好味。

下午午睡後都是玩, 通常去小花園或遊戲室。上個月教秋天,老師帶了小朋友去學校旁的公園野餐。

校車:學校會提供校車資料,家長自己跟校車公司聯絡:有一程車直達學校的;亦有跟崇真公用的街車,但這需要在崇真校園內轉車。班內都多小朋友坐校車。

回覆 maww 的帖子

好似全日班40幾人,AM 收20個左右 間學校收生其實吾係好多。。不過我都有疑問佢咁快出offer可能吾多人in?

littlemaopig 發表於 18-11-20 15:51
我地係K1學生, 雖然只係讀左2、3個月, 睇下可唔可以解答到你問題。

K1有2班,每班大約有20個全日+10個半 ...

咁你覺得老師照顧得足唔足呀, 因為聽落都好大班即使有3個老師... 例如見到面時會唔會同你update小朋友上課表現咁
thanks~

belover 發表於 18-11-20 15:57
回覆 maww 的帖子

好似全日班40幾人,AM 收20個左右 間學校收生其實吾係好多。。不過我都有疑問佢咁 ...

好多都快出,呀仔之前試過星期六in完下星期二收到offer

maww 發表於 18-11-20 15:21
其實K1全日班收幾人?好似好多人都有全日班offer

請問有冇人未收到信呀?好心急呀

msho17 發表於 18-11-20 16:05
咁你覺得老師照顧得足唔足呀, 因為聽落都好大班即使有3個老師... 例如見到面時會唔會同你update小朋友上課 ...

班入面有大B細B, 聽我女講開學時有些細B扭計, 老師都會抱抱他們。另外我女話有時班上的男仔會好頑皮,會激到老師好嬲,我問呀女老師會唔會鬧他們,呀女話老師唔會鬧,但會慢慢同佢地講咁做唔啱。

遊戲日時呀女著便服返學校玩 (無帶姓名牌),但見到不是教她班的老師和嬸嬸都認得我女的名字,有些少surprise。這就是讀細校的好處。

因為讀全日班的多是雙職家長,如果小朋友無大問題,老師唔會定時定候打來匯報。但如果有地方要家長協助/ 留意的話,老師就會打電話來, 如果家長主動打電話俾老師,老師也會耐心講解/update小朋友情況

回覆 bbellchung 的帖子

有呀~

bbellchung 發表於 18-11-20 16:08
請問有冇人未收到信呀?好心急呀

我未收到信 10號面試

回覆樓主:

今日收到全日班offer

回覆 littlemaopig 的帖子

thanks ^^

回覆 mc98816 的帖子

congrats! seems like most people applied full day

littlemaopig 發表於 18-11-20 16:34
班入面有大B細B, 聽我女講開學時有些細B扭計, 老師都會抱抱他們。另外我女話有時班上的男仔會好頑皮,會激 ...

請問你覺得學校算唔算好谷個D ?

in果日我都覺得啲老師幾好,校長都有走出黎都親切。。感覺吾錯。但校巴係一個問題,要轉車, 況且都吾平。。。

另外我見佢有增益課程好似吾錯, 你小朋友有冇參加?可分享下嗎?
謝謝!

mc98816 發表於 18-11-21 12:22
請問你覺得學校算唔算好谷個D ?

唔谷,happy school

開學時每星期有一份功課,而家大約每隔1、2日有一份功課, 學校有派中, 英文的認字卡, 幫助在家溫習。

K1只是2-3歲,返學都只是主要學習自理、與人相處、培養閱讀興趣及訓練自信。

學校語境比其他免費幼稚園好, NET與學生比例大約1:60,我覺得如果在學校訓練到listening及Oral, 在家伴讀時效果會事半功倍。

belover 發表於 18-11-21 13:27

in果日我都覺得啲老師幾好,校長都有走出黎都親切。。感覺吾錯。但校巴係一個問 ...

學校課後有增益課程,畫畫、跳舞、英文、數學、戲劇,課程是在外請老師回來教,自由參加,價格不算特別平,大約$150/堂,但喺學校上興趣班就可以慳返交通時間。不過要留意興趣班多安排在4:30後,所以半日班會較少選擇, 而且興趣班後不提供校車服務。

belover 發表於 18-11-21 13:27

in果日我都覺得啲老師幾好,校長都有走出黎都親切。。感覺吾錯。但校巴係一個問 ...

我問左學校攞校車公司資料,共4間

當中我搵到一間可點對點,在屋苑門口接放。(奧運至大角咀一區)

我upload極都upload 唔到相,有需要我可pm 校車公司資料

另聽了主任分享了他們如何把關確保學生安全,我好安心入讀啦

littlemaopig 發表於 18-11-21 13:29
唔谷,happy school

開學時每星期有一份功課,而家大約每隔1、2日有一份功課, 學校有派中, 英文的認字卡, ...

非常詳細呀 唔該哂
in 完已經覺得感覺好好,聽埋你咁講好放心

回覆 SanKwan 的帖子

我想要校車資料..THX

fanay 發表於 18-11-20 17:50
我未收到信 10號面試

收到waiting信了 T___T
‹ 上一主題|下一主題