用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 點解學校會有第二輪收表?
go

點解學校會有第二輪收表?

點解唔繼續收waiting 的學生?

Thanks for sharing

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

每間學校有唔同考慮
有d覺得實力重要過誠意,早申請唔等於學校想收,有料到嘅學校唔介意家長咁遲至想起佢

smiley7x24 發表於 18-11-5 22:10
點解唔繼續收waiting 的學生?

Thanks for sharing
因為想再見多D 其他學生
你指的第二輪是放榜後嗎

hohoho888 發表於 18-11-6 09:31
因為想再見多D 其他學生
你指的第二輪是放榜後嗎

我見播道,福小同林文燦有第二輪申請?

smiley7x24 發表於 18-11-6 10:05
我見舊年(即係今年6月)是放榜後有得叩門
當時我都諗咁樣對後補生好似唔多公平, 但也有人說都是學校政策
day 1 知道佢咁就ok 了
其實都睇到學校覺得仲未取得最好, 希望再揀d 佢認為好既學生我諗

咁第二輪收生申請會接受之前第一輪reject的學生嗎?

Streetboy 發表於 18-11-6 11:40
咁第二輪收生申請會接受之前第一輪reject的學生嗎?
我都想知

有邊幾間學校會有第二輪收表?咁會唔會對第一輪小朋友唔公平?

smiley7x24 發表於 18-11-6 10:05

呢幾間同嶺小都有第二輪報名,當中福小接受重讀小一生報名,唔明點解都收唔足?唔通揀人揀得好嚴格?

fred1920 發表於 18-11-14 07:33
呢幾間同嶺小都有第二輪報名,當中福小接受重讀小一生報名,唔明點解都收唔足?唔通揀人揀得好嚴格?
...

學校一定有自己既原因。其中一個原因應該係對學生質素有要求,要小朋友達到某水平才收。某直資小學小一學額132個,但第一輪收生既正取生只有113人。學校之後call幾十個家長返去聽講座說明收生要求,叫家長幫小朋友預備好出年3月再考過(復活戰)。都係收唔夠咩,出年6月第二輪收生繼續。

fred1920 發表於 18-11-14 07:33
...

我覺得未必係收唔足,不過想吸納其他學校尖子,或者非常心儀福小但上年落空嘅申請人

SmallTinBaby 發表於 18-11-14 00:01
有邊幾間學校會有第二輪收表?咁會唔會對第一輪小朋友唔公平?

應該達標先至收,而不是先到先得?

回覆 smiley7x24 的帖子

我估計另一重要原因是想給予只報神校但不幸落選的家長多一次機會.

小朋友半年一年後的發展好難估計,所以學校可能想再收再in搵適合的小朋友

請問 , 有那幾間小學有兩輪申請 , 暫時只見福小...!! 謝謝