用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Victoria / Kenville/ St. Cat kindergarten
go

Victoria / Kenville/ St. Cat kindergarten [複製鏈接]

如果讀緊st cat PN, Victoria K and Kenville K又收, 会点揀?
   1    0    0    1

三間都差不多 level , 留番晌 St Cat

回覆 mandychan62622 的帖子

根德園學術超強,銜接小學程度十分好,三年training 一d都唔會嘥。
Victoria 英普超強,尤其是英文,讀完三年,小朋友oral講得出色,個人有自信,對面試直私都有幫助。

至於St Cat,對比呢兩間,兩頭唔到岸。

回覆樓主

要睇小說朋友性格同 target 咩類型小學!
如果想考注重學術既學校同埋有高既叩門能力 就KV!
如果想考CKY呢類活動教學既學校就St Cat (每年都有一定人數入DG, DB 但當然並不保證)。大部分學生好有自信心且presentation skills 唔錯!
喜歡VSA 就維記,因為外校生好難考入!

St cat for sure

如果小朋友喜歡每事問/問點解要咁咁咁,或者好有主見的,就未必適合KV

L+H 發表於 18-11-6 09:21
如果小朋友喜歡每事問,或者好有主見的,就未必適合KV

咁係唔係sc比較適合?

maggie196 發表於 18-11-6 13:58
咁係唔係sc比較適合?
就住呢3間,SC / Victoria 較適合

睇下你想target 咩,3間都係好學校。KV就較著重紀律有點軍訓式,中文較強,但英文相對較弱。St cat就兩邊平均d但大班教學主要target 直資。Vic 就岀名兩文三語都好兼活動教學,行ib,有部份家長將來都會打算送仔女去國際學校。
3間嚟講朋輩家長背景就一定係Vic 最好,最多有錢人富二代學歷亦較好,缺點就係學費貴。St cat 同KV 嘅家長相對較local,但都係知識人士。

恭喜你有咁好Offer!

呢3間每班有幾多學生?

Vic 每班廿幾人,三個老師教一班

chan123123 發表於 19-10-27 18:22
睇下你想target 咩,3間都係好學校。KV就較著重紀律有點軍訓式,中文較強,但英文相對較弱。St cat就兩邊平 ...

其實KV都唔會好似軍訓咁,不過家長冇乜參與度就真嘅。

回覆樓主:

睇下自己想要咩,朋友讀緊维記,全補。另一個已畢業,維小收左無去,因為抽到好津校,但最爆係佢阿媽話,维記出黎吾識字架(emoji)(emoji), 但佢話上到小學,慢慢會追到
我自己KV, 吾覺軍訓,好喜歡學校

最重要都係睇返小朋友同家長需要。
同外補能力及時間安排

bbmo403 發表於 19-10-31 14:10
睇下自己想要咩,朋友讀緊维記,全補。另一個已畢業,維小收左無去,因為抽到好津校,但最爆係佢阿媽話,维 ...

請問KV老師們有冇愛心耐性對小朋友?定都是傳聞中非常嚴格?thanks

sunny1212 發表於 19-11-7 08:16
請問KV老師們有冇愛心耐性對小朋友?定都是傳聞中非常嚴格?thanks
KV的確著重執正小朋友禮貌/規矩,例如我小朋友試過放學無講Bye Bye就衝左出去,
老師捉番佢轉頭提佢要講bye bye,又例如過堂時教佢地要保持安靜等等,
不論企門口還是班中老師都好nice,可以睇到學校何謂嚴而有愛,嚴格=/=惡or無愛心耐性
小朋友番學日日都話好開心,我自己就好buy學校幫手執正d禮貌規矩

sunny1212 發表於 19-11-7 08:16

小兒現K2, 幸運地遇到既老師都好好,尤其K1班主任受到全班同學既喜愛(直到而家都係), 小朋友既野冇得呃,吾鍾意就吾鍾意,可見呢位老師既愛心
除此之外,暫時我遇到既都係嚴而有愛,只可以講KV堅有一手,老師教既,小兒學到晒(touchwood(emoji)),吾係返來家長教個隻(但評估前我都會温書), 學到嘢又鍾意老師, 我自己就好滿意

bbmo403 發表於 19-11-7 12:52
小兒現K2, 幸運地遇到既老師都好好,尤其K1班主任受到全班同學既喜愛(直到而家都係), 小朋友既野冇得呃, ...

學習方面呢?會唔會學習態度、創意思考方面會好死板?謝謝你詳細解答啊!

sunny1212 發表於 19-11-7 13:07
學習方面呢?會唔會學習態度、創意思考方面會好死板?謝謝你詳細解答啊!
...

學習態度,好彩小兒係正面,佢話想24小時返學,做功課個d吾會抗拒
創意: 估計學校吾會有太多相關課程,小兒亦好彩喜歡砌野(爸爸陪),個人覺得都叫有少少創意
個人想法: 無論學習態度定創意,或任何方面,我覺得主要睇小朋友性格及家長有冇加以培養,纯個人想法,不喜勿插
‹ 上一主題|下一主題