用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 港大調整計分機制 「搶尖」意味濃(程尚達) ...
樓主: elbar
go

港大調整計分機制 「搶尖」意味濃(程尚達) [複製鏈接]

workingmom 發表於 18-11-5 21:19
由於各學係都要保住dse 收生的分數下限, 盡量不可低於往年 及儘量不可低於其他院校, 所以往往要用non JUPA ...

何以見得
non-jupas收回來的學生 都只是濫竽充數, 學習能力和成績不夠班

另若我係大學負責果個, 明知 non-jupas果d唔掂, 學習能力和成績不都夠班, 點解重要收, 而唔係寧願去收多dDSE考生, 即使佢地響一次DSE試考得冇咁好 (因為長遠睇, 佢地學習能力和成績都夠班, 若你所講成立)

無意貶低DSE考生或抬高 Non-jupas考生, 但以今次HKU調整計分來睇, 一個DSE原本考得 30, 但因為有5**,故受惠今次調整,
佢有34, 但佢原本就係30, 只不過今日HKU將佢分數化大, 個考生能力根本無變, HKU可將來再將 5** x10都得架, it is meaningless.
另一non-jupas考生, 佢考得30, 佢就係30, 咁佢係咪就會輸俾呢個化大左30分數既DSE考生呢?

好多人認為 GCE A-level IB易考過DSE, 想問若該家長真的深信不疑這講法, 為何不自己出點考試費, 給自己孩子一個機會試一試, 話唔定以可以靠該成績入到了心儀大學科目.

出於保護主義又好, 本土意識又好, 我都讚成留多d學位俾香港DSE考生, 奈何DSE考生都要爭氣, 曾幾何時, 某大學醫學院響九龍一中學舉行了一個收生講座, 堂時我所見出席者, 多於八, 九成都是Jupas學生及家長, 餘下是Non-jupas, 但所見的真是令我搖頭, jupas學生好像參加嘉年華, 咬住零食, 傾計, 拍著拖來…,心想這就是我們想要的未來醫生. 另一邊廂, non-jupas學生不停追問, 好像餓了久, 單以績極性 DSE而被比下去.

純討論

ilyrd 發表於 18-11-6 10:29
唔知EK呢度是否有"有關人士"註場.吹下鬧下HKU醫唔收36分.岀年就收.所以唔理EK有冇影响,大家路見不平,上来吹 ...

答案係有嘅!

問題是偏聽,搏掌聲的會做,所以會因掌聲年年改變立場,網友不要跟車太貼。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-11-6 12:25
答案係有嘅!

問題是偏聽,搏掌聲的會做,所以會因掌聲年年改變立場,網友不要跟車太貼。
如果今年MBChB LQ唔係35而係36,我諗MBBS未必出36分。
同埋佢有後着嘅,可以用MMI result控制返人數。

LingChiBaBa 發表於 18-11-6 12:43
如果今年MBChB LQ唔係35而係36,我諗MBBS未必出36分。
同埋佢有後着嘅,可以用MMI result控制返人數。
...

香港是自由社會,後著又好,陰陰濕濕又好,語言數字偽術又好,一定有人鐘意,有人卑視!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

那是否只是收生分數推高,來來去去入神科還是那班同學吧?

唔知EK呢度是否有"有關人士"註場.吹下鬧下HKU醫唔收36分.岀年就收.所以唔理EK有冇影响,大家路見不平,上来吹 ...
當然出聲. 正如幾年前已指出用Best 6 的好處.

唔關事,只不過係大家一早睇穿HKU既語言偽術,唔成理由既理由。收生分數下調係簡單數學問題,唔到佢企硬。

ANChan59 發表於 18-11-6 12:25
答案係有嘅!

估唔到EK或多或少都有吸引力 ,有賴多D有質素的網民俾唔同的意見
‹ 上一主題|下一主題