用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 今年公務員申請 SPA 好麻煩,要多好多文件! ...
go

今年公務員申請 SPA 好麻煩,要多好多文件! [複製鏈接]

自問申請左 SPA 『學生機票津貼』5 年,一向都無乜甩漏,今年竟然份份都打回頭!真係激氣!
   4    0    0    0

點解呢?

basbyy 發表於 18-11-5 09:33
自問申請左 SPA 『學生機票津貼』5 年,一向都無乜甩漏,今年竟然份份都打回頭!真係激氣! ...
有咩漏或是要新加文件証明?

回覆樓主:

算好彩,朋友次次要打回頭 另佢話上次去英國探孩子可claim番,但回程經中國,玩咗幾天,就冇得claim

回覆樓主:

另外話,朋友櫃員機過數,有收據,放太久過數纸掉色,看不清,佢要清楚賬單,最好賬單有銀行印,另一次好似纸質不同,因上次旅行社纸質較好,好似是影印的,不接受,又二次D字不清楚再填過,又三次話上次有10分交過來,今次得9分 文件請交齊,但不齊文件不重要如學校行程表,…太多

過客 發表於 18-11-5 11:43
有咩漏或是要新加文件証明?
以前幫小朋友 claim SPA 只要填 SPA claim Form 加機票收據就 claim 到,上年就話要加埋校曆表,點知今年仲要加學校信或者學費單,銀行月結單。我同佢地講,個小朋友唔係第一年過去讀書,已經喺度讀緊書,學校無理由無喇喇會出封信證明個小朋友喺度讀緊書,咁佢地話可以比學費單佢地睇,咁我話有學費單都唔係證明個小朋友喺度讀架,我話我有 claim OEA 咁就已經證明小朋友喺英國讀緊書,我無理由無喇喇買幾張機票比個小朋友飛幾轉英國架!!而且呢 D 錢係實報實消無得呃嘞,呃呢 D 錢會比人拉架!!!不過同庫房講完後我都屈服,佢地要乜我就比乜佢,費時同自己過唔去!!提醒大家,今年 claim SPA 記住加埋學費單,校曆表同銀行月結單!!

basbyy 發表於 18-11-5 16:42
以前幫小朋友 claim SPA 只要填 SPA claim Form 加機票收據就 claim 到,上年就話要加埋校曆表,點知今年仲 ...

我覺得嚴謹D,check清楚D好合理呀,庫房批既係公帑。

回覆 brother4 的帖子

家長一齊飛 陪開學 可以claim?

今年年頭已買齊三套機票 之後又係退回 要我出示學校信後來我另一同事教我
等到十月一齊claim機票同學費
交文件好簡單 只要form 機票收據 學校invoice 學校OEA收據
上月尾已收到機票錢
剛剛又收到學費錢

basbyy 發表於 18-11-5 16:42
以前幫小朋友 claim SPA 只要填 SPA claim Form 加機票收據就 claim 到,上年就話要加埋校曆表,點知今年仲 ...

銀行月結單?請問可以證明什麼?過數比學校?如果父親claim,而母親是付款人又怎樣,太好奇。

DindinChoi 發表於 18-11-5 17:11
今年年頭已買齊三套機票 之後又係退回 要我出示學校信後來我另一同事教我
交 ...

即是開左學claim易啲咁請問第二三個term的學費是否一交咗,證明文件到手,就入紙申請,即一年入三次紙?

cfs 發表於 18-11-5 20:32
銀行月結單?請問可以證明什麼?過數比學校?如果父親claim,而母親是付款人又怎樣,太好奇。
...

銀行月結單係證明已找機票條數! 至於學費方面係要分三次入 form。每次一收到學費單我就 claim

DindinChoi 發表於 18-11-5 17:11
交 ...
咁快收到機票 $ ?  我 9 月中交 form, 到而家都未退返比我既.  

上年度  claim SPA, 成 12 月先收到呀.

回覆 過客 的帖子

會吾會係你部門 自己的人事部hold起左?

DindinChoi 發表於 18-11-5 17:04
回覆 brother4 的帖子

家長一齊飛 陪開學 可以claim?

係。不過都係嗰條數。其實津貼都唔夠買仔嘅機票,自己嗰張都唔駛claim.

回覆 cfs 的帖子

第二同第三個term 要再填form申請的通常我過數比學校
學校就會寄出或email張OEA receipt比我
就可以遞交申請啦

Pepethefrog 發表於 18-11-5 21:08
銀行月結單係證明已找機票條數! 至於學費方面係要分三次入 form。每次一收到學費單我就 claim
...

啊,明白了。即是機票用現金便不用銀行月結單。

回覆 SIYip 的帖子

我吾知可以 舊年第一年 一齊飛去陪開學

DindinChoi 發表於 18-11-5 22:36
回覆 cfs 的帖子

第二同第三個term 要再填form申請的通常我過數比學校

謝謝你!

cfs 發表於 18-11-5 22:37
啊,明白了。即是機票用現金便不用銀行月結單。

如果你用現金應該有正式收據!比機票加收據就可以
‹ 上一主題|下一主題