用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 好內疚。
樓主: 好多夢想
go

好內疚。   [複製鏈接]

回覆樓主:

大仔努力派/叩入一線津校細仔仲唔洗煩,直私弟妹唔係必收大仔入咗細仔得10分咪仲煩

回覆樓主:

明白大家嘅意思,亦多謝教訓,我都唔係因為覺得私校直資先好,只係好驚津校派唔好,又無幫佢報私校,浪費佢嘅努力姐,都明白讀書靠自己嘅。

回覆樓主:

都同留上講,baby kind 全部講直私,攪到我因為錢問題無幫佢報好似對唔住佢,都應該改變一下心態。

noming 發表於 18-11-4 15:09
大仔努力派/叩入一線津校細仔仲唔洗煩,直私弟妹唔係必收大仔入咗細仔得10分咪仲煩
...

我一路係咁諗,但近排個個講,攪到心理唔平行

回覆樓主:

大部份直資有錢人多,但學校要有一定金額資助有需要學生,否則審計都會插佢地,你話假慈悲都好,佢地需要收一部份「窮」人的,以免比人口實,所以不防試下

twotwoshing 發表於 18-11-4 17:30
大部份直資有錢人多,但學校要有一定金額資助有需要學生,否則審計都會插佢地,你話假慈悲都好,佢地需要收 ...

直資嘅資助 ,我想多數真係要去到基層嗰啲先有資格攞, 相信樓主屬於中產貧窮真係唔好諗住有得攞

好多夢想 發表於 18-11-4 17:26
都同留上講,baby kind 全部講直私,攪到我因為錢問題無幫佢報好似對唔住佢,都應該改變一下心態。
...

自行未出結果,又未到大抽獎填表,先無乜人講津校啫,過多兩三個星期就會好多人講架啦

好多夢想 發表於 18-11-4 17:26
...

直私係因為要經過面試,所以有好多空間討論,例如點準備、考啲乜、幾時出結果...官津主要都係透過派位,即係純粹靠運氣,運氣呢樣嘢無乜好討論,所以喺呢度有好多人會討論直私。派位要睇地區,唔係全港都可以報,好難會大廣泛人都一齊報同一間學校,但直私唔分地區,一出某啲校嘅話題,好易會遇到有份報考嘅家長,所以亦會多啲人討論。
而且直私嘅學位唔係咁多,就算有報考,競爭好大,直私考嘅要十項全能咁,大部分人其實都係讀官津。
唔係一定讀直私先會有好出路,官津都有好多好學校,如果入到一間好官津,細佬亦可得益,所以絕對唔好因為無報到直私而責怪自己!加油!

crysta2l    發表於 18-11-5 09:52

好多夢想 發表於 18-11-4 17:28
我一路係咁諗,但近排個個講,攪到心理唔平行

我兒讀完6年私小,升中一樣讀津校,去到尾都係大學見。
樓主不用想太多,好好教導小朋友。

回覆樓主

你咁諗真係好傻!
我話你知我就係你口中其中一個俾得起錢去讀直資/私小嘅家長, 但係我心儀嘅反而係我屋企附近嘅一間要大抽獎嘅學校, 就算我仔咁勁考到d一線嘅直資/私小, 我都只會當係一個back up, 因為我比較喜歡資助學校, 其中一個原因係我覺得資助學校可以令小朋友有機會接觸到唔同層面嘅人.
另外我喺未做full time媽之前係喺醫院番工嘅, 我同我好多舊同事嘅母校都係一d資助學校, 我嘅舊同事當中係包括好多醫生同一d專業職位, 所以我可以話你聽讀資助學校嘅發展都可以好好.

政府學校都有好多好學校,年年都唔知幾多直私插班入,男嘅 St Joe、喇沙,女嘅 St Mary's、天神、聖保祿、瑪利曼、Maryknoll,甚至呂明才、仁立、軒小、DPS 都有直私插。班直私家長恨到留曬口水,如果畀佢地抽到呢 d,十個有八個都會放棄直私 offer。

同埋有好多官津派位都好好,好過唔少直私。如期係度覺得浪費大仔幼稚園努力,不如好好栽培去叩門,叩到上面幾間,恨死隔離街。

1998Ruby1998 發表於 18-11-4 19:08
政府學校都有好多好學校,年年都唔知幾多直私插班入,男嘅 St Joe、喇沙,女嘅 St Mary's、天神、聖保祿、 ...

非常同意!

回覆樓主:

無錢入唔到名校;無錢上補習班;無錢幫阿仔聚老婆;無錢幫阿仔買樓。。。

有錢真係咁重要咩? 我地呢一代,大部分都係窮等人家出身,靠自己努力上到叫中產~

就算無錢,灌輸正確觀念俾阿仔最重要,自怨自艾都無用。。。

WinCube 發表於 18-11-4 19:08
你咁諗真係好傻!
我話你知我就係你口中其中一個俾得起錢去讀直資/私小嘅家長, 但係我心儀嘅反而係我屋企附 ...

明白,我當然唔係話津校一定唔好,係驚考唔到。
人地考唔到都可以用直私做back up, 但我囝就無後備。
我會加油(emoji)(emoji)

kenyuenkc 發表於 18-11-4 21:20
無錢入唔到名校;無錢上補習班;無錢幫阿仔聚老婆;無錢幫阿仔買樓。。。

有錢真係咁重要咩? 我地呢一代, ...

我唔係因為咁意思,你誤會

好多夢想 發表於 18-11-4 22:00
我會 ...

我理解你所說。

如果私幼同直資小比,為了考小一,其實私幼加外補開支貴過直資小好多,可能開支更高過一些私小。香港而家真係鬥資源

好多夢想 發表於 18-11-4 22:00
我會 ...

你睇隔離貼都知,好多人考直私,但不是人人考到有offer. 情況同你一樣,都是要等派彩後才有轉機。

回覆樓主:

多謝大家,但免被借題發揮,都係改主題

醒目開學勳章 貢獻勳章

初小學生成長,依然係家庭為重心,做好家庭教育,讀邊間學校相對影響細d其實好老師比較重要...

所以,如果孩子有潛能,家長(+學校)幫佢發揮到,就自然入到好嘅中學

另,就好似上面講,成績好~你仲可以轉校

恐龍家

其實想講妳知.....有位朋友家住新界大西北公屋,但兩個仔免費讀DB,幼稚園都係讀九龍塘私幼,所以有時D嘢好神奇,考咗先算啦.....
‹ 上一主題|下一主題