用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 啓思附小幾時知K班面試結果
樓主: rurikayuki
go

啓思附小幾時知K班面試結果   [複製鏈接]

回覆樓主

Am, 有group ma?

回覆樓主:

十一月中面試完今天終於收到信 reject

jani.l 發表於 18-11-16 09:13
Please pm me to add u to the group
Please pm

我都可以分享下我地上年interview 嘅經驗。本來我地對學校最大興趣係活動教學加小學,不過去完學校interview 絕對加好多分,令我地非常期待offer。學校不單老師,連姨姨都好好,非常有耐性。無論係等候間房再沿路行去interview room, 都有老師帶住公仔手套,吸引小朋友慢慢行去指定房間。整個設計令氣氛輕鬆,小朋友都安定d。之後入房interview 老師都係比較輕鬆同小朋友傾計,根據小朋友嘅對答繼續將話題延伸,無特定interview 要問哂嘅一系列問題。玩小玩具都講簡單指令,小朋友跟自己方法玩,老師都好有耐性等小朋友玩完再講番指令。我嘅小朋友差不多成年後都記得老師同佢玩過乜。之後都係同父母傾下計就完。

Interview 完大概兩星期內就收到offer。
我地最終亦選擇入讀啟小附幼。入讀後更加覺自己選擇正確。正如Jaagor之前share,基本上我完全認同,好多野比想像好。即使佢無神校嘅美喻,真心覺得呢間學校非常好,可以培養出色嘅學生。

聽聞升小比例有七成,實際數目唔知。
今年有朋友入讀P1,佢話大部分小朋友係原校升上去,已經好熟。不過我朋友嘅小朋友係今年考入啟小,到現時都非常滿意。我其實都希望可以直升小學再用41校網升中,不過都可能諗得太遠。

希望我嘅分享幫到今年考K1嘅家長同小朋友們 :)

想問各位意見, 我仔仔有SC 和 啓思附小 OFFER, 其實小學心儀爸爸母校SPCC PS , 但又擔心考唔到 。

如讀想啓思附小,有啓小 BACKUP。

你地會點選?  請指教! 謝謝

agesfungki 發表於 18-12-24 11:30
想問各位意見, 我仔仔有SC 和 啓思附小 OFFER, 其實小學心儀爸爸母校SPCC PS , 但又擔心考唔到 。

如讀想 ...

基本上兩間都唔係同類學校,冇得比,啟附幼升小都唔差,但學習模式唔同,但我諗大多人都會選sc,因為起碼有名
‹ 上一主題|下一主題