用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS簡介會
樓主: IloveJJ
go

DBS簡介會   [複製鏈接]

回覆 ANChan59 的帖子

我又唔知道可以唔使交功課, 不過功課計入考試分, 唔做就蝕底囉。

josewing 發表於 18-11-5 14:38

我又唔知道可以唔使交功課, 不過功課計入考試分, 唔做就蝕底囉。 ...

所以俾佢激死,未考已經輸在起跑線!

主科及有興趣的科目,佢會做。到G9 佢交足功課,俾 d 心機,都有幾科數理全級前幾名!

josewing 發表於 18-11-5 14:38

我又唔知道可以唔使交功課, 不過功課計入考試分, 唔做就蝕底囉。 ...
學校想唔計都唔得, EDB係高中時會攞學校功課做SBA, 如果唔交或hea做, 或多或少會影響DSE成績

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 18-11-5 17:05
係咪所有科目都有SBA?又係咪高中先有?
大部份都有, 詳情可以去呢度睇吓:

http://www.hkeaa.edu.hk/tc/SBA/

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

IloveJJ 發表於 18-11-5 17:04
老師無諗辦法嗎?

CEO覺得老師應該知會家長,我覺得冇所謂,他要學識承擔責任及後果。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

家長會講咗中學唔會三催四請交功課,要呢仔自己有責任心要做。唔交就平時分没。雖然今年收緊手機,但依然好free,呢仔返學時間依然開電話,静音而已

bearbear2003 發表於 18-11-5 21:00
家長會講咗中學唔會三催四請交功課,要呢仔自己有責任心要做。唔交就平時分没。雖然今年收緊手機,但依然好 ...

我剩係同呀仔講,學校已在路口放埋notice話No Phone, 如果你比人收手機,唔好叫我上去攞!

希望特別是低年級的學生可以自律D啦

josewing 發表於 18-11-5 10:45

今年g7 教科書 for senior secondary school level, 所以我估最少中四程度。( 不過 ...

初中的英文分由作文/Oral / Eng Lit / General English / Listening 五部分組成,比例最高是作文, 所以真是靠學生自己個底。

ANChan59 發表於 18-11-5 15:14

所以俾佢激死,未考已經輸在起跑線!

唔交功課讓賽,一模一樣! 哈哈!

IloveJJ 發表於 18-11-5 21:55
贊成學校做法!

碰着唔Care 分數,學生被逐日扣分至零分嘅家長都冇符。呢啲學校手册都唔寫㗎。直至睇到SBA 分數或家長日先知。

平時分只佔约2-4分only,而且包括上課表現,功課及assignment,projects

bearbear2003 發表於 18-11-6 07:35
平時分只佔约2-4分only,而且包括上課表現,功課及assignment,projects

好似唔止咁少。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

hkpapa852 發表於 18-11-5 10:54
DB有手機見光死規例嗎?

反而LS話呢幾年大力推行BYOD (Bring Your Own Device), 叫學生要自己帶部 智能系 ...

LSC學生係唔可以喺任何校園範圍內用手機,包括靜音甚至飛行模式,手機見光一定會被沒收,需要家長親自去校先至攞得返。所謂BYOD係帶電腦而並非iPad或手機,S1入學時學校有團購優惠俾學生,可選擇Apple或Lenovo,壞電腦可以向學校借機~
‹ 上一主題|下一主題