用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 播道幾時出offer
樓主: nemracheng
go

播道幾時出offer   [複製鏈接]

BarcaFans 發表於 18-11-13 23:57
其實播道唔係只有一次面試咩?我兒一次面試後已收了offer, 並已註冊,點解依家變咗咁複雜嘅?
...

如果您已認識清楚學校及校長,接受到就足夠了。如果未又或者有其他更好先再諗轉校都未遲。

merrypris 發表於 18-11-14 06:56
呢間學校都幾茅盾,好似好難入,但抽獎後又有位出來二輪收生。

學校可能都係眼高手低,收生標準都應嚴格,只係那些學生都有更好的選擇,變成要第二輪招生,第一輪waiting都唔考慮

Forgetmenot999 發表於 18-11-13 22:04
校長言而無信,將來憑乜去信學校?

死心了, 現在又in second in, 之後簡介會講明只有一次interview, super crazy

hosiusiu 發表於 18-11-13 16:51
見咁多人想知,啱啱打去問,學校話得好少人有second in,再問係咪到而家咩都無可當reject,佢話最終结果兩個 ...
多謝你...唯有等下啦...都唔差少少時間

其實好多直私學校都會係咁,俾完offer好多人大抽獎叩門以後又唔去,所以學校到時又會再call再in再offer

Forgetmenot999 發表於 18-11-13 22:04
校長言而無信,將來憑乜去信學校?

認同, 完全唔係路

QNDEC 發表於 18-11-14 08:39
死心了, 現在又in second in, 之後簡介會講明只有一次interview, super crazy

咁的確有小朋友係一take過in完有offer. 佢講一次interview 都唔算錯。
佢呢個小型2nd in可能係俾1st in 時爭少少的小朋友多一次機會

little.devil 發表於 18-11-14 12:58

咁的確有小朋友係一take過in完有offer. 佢講一次inte ...

我諗當日大家理解係所有學生都係in一次,有人唔註冊就最高分補上,唔係又搵一百人再in

而家分左兩條隊,一條係連100最高分都未到既waiting,一條係second in 後仍然唔得既waiting !

咁講真,無second in 既可能好彩過玩兩次仍然唔得嗰d,浪費時間,延長小朋友痛苦玩多次又唔得,到時班家長怨氣仲大過坐喺度等既家長啦!

回覆 little.devil 的帖子

只知道如果有兄姐讀緊而第一輪無OFFER,一定會給第二次面試機會.

karvin_L 發表於 18-11-14 14:29
回覆 little.devil 的帖子

只知道如果有兄姐讀緊而第一輪無OFFER,一定會給第二次面試機會. ...

播道中學係咪仲係band 2?  佢咁小心小學收生做乜咁多年後都係band 2?  

非常好奇。

merrypris 發表於 18-11-14 18:16
播道中學係咪仲係band 2?  佢咁小心小學收生做乜咁多年後都係band 2?  

非常好奇。

我覺得係定位問題,所以到最後收唔夠人。想收最好,有d只視為backup

心急媽媽xxx 發表於 18-11-14 20:21
我覺得係定位問題,所以到最後收唔夠人。想收最好,有d只視為backup

Exactly... 我知有人註冊咗,但呢幾日出咗好多 result. 知道有人會放,所以收 waiting 一定有機會,大家不要灰心

hosiusiu 發表於 18-11-14 13:26
我諗當日大家理解係所有學生都係in一次,有人唔註冊就最高分補上,唔係又搵一百人再in

而家分左兩條隊, ...

其實播道唔係今年先咁做, 上年(或再之前) 已經係咁。
到大抽獎後, 佢會再收扣門表 (俾之前未報過的人報),  然後有部份扣門的人會收offer.   但第一輪的waiting可能仍在痴痴地等

little.devil 發表於 18-11-14 22:02
其實播道唔係今年先咁做, 上年(或再之前) 已經係咁。
到大抽獎後, 佢會再收扣門表 (俾之前未報過的人報) ...

咁樣唔係咁好,一係好似九真咁講清楚有二輪收生。

‹ 上一主題|下一主題