用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 其實點解學校都要interview 咁多次?
go

其實點解學校都要interview 咁多次?

其實點解學校都要interview 咁多次?辛苦小朋友辛苦家長

咁點解咁多家長要讀直資及私校呢?年年咁多人見,咁咪見多几次慢慢選!

老實講呢几年大部份學校面試的野都越來越深,連SFA比較下都淺左,咁你話,其實係誰做成呢?

回覆樓主

百貨應百客
你可以唔buy,唔報就得。

pancake5354 發表於 18-11-2 13:18
是的... 就是一個願打一個願捱的情況。
如果不是幾千人的報名人數, 你認為那些學校還會攪咁多輪面試咩?  
...

對。

家長可以報大抽獎,唔in 就有書讀。要簡學校所以要in.

回覆樓主:

我覺得兩次可以接受,三次有點太多了

fadgare 發表於 18-11-2 14:03
我覺得兩次可以接受,三次有點太多了

cky往年有in4次   

其實對於大部分小朋友,都係見左一次就止步了,所以有幾多round對他們也沒有影響。

我覺得學校要等家長覺得好難入, 咁就做到好似名校咁囉

gigiwin888 發表於 18-11-2 14:42
我覺得學校要等家長覺得好難入, 咁就做到好似名校咁囉
神校SPCC/DGS/DBS都係見2次咋

leesiubai 發表於 18-11-2 12:32
其實點解學校都要interview 咁多次?辛苦小朋友辛苦家長

其中一間嘅校長有解釋過點解要見3次,佢話要睇個小朋友3次會面係咪都表現一致。

回覆樓主

咁多人報,一次定生死好似冇咁好。而且,咁對靚仔靚女,外向可愛的小朋友好似著數d。見幾次,感覺上公平d

醒目開學勳章 王國長老

noming 發表於 18-11-2 15:13
神校SPCC/DGS/DBS都係見2次咋

神校反而唔係人人敢去挑機,所以申請人數無非神校咁多
當多人申請又要盡見,就唯有大家齊齊cut時間了,時間短左,咪要見多幾次+一路篩人囉

教育先生 發表於 18-11-2 13:00
咁點解咁多家長要讀直資及私校呢?年年咁多人見,咁咪見多几次慢慢選!

老實講呢几年大部份學校面試的野都越 ...

就是知道越來越深,朋友特意帶個大女去見識下,可謂一山還有一山高,結果有一半學術問題不識回答,返家後自動自覺看書增值。

各校有各校揀學生嘅模式。家長報名時,應該好了解。
有in 3-4次。有家長課要上、交功課。有各式名稱嘅會見⋯⋯

而考小朋友嘅方式亦各有不同。

家長揀學校嚟報名,學校用自己方式揀學生。這就是自行(講關係)或大抽獎(講運氣)以外嘅選擇。

我覺某間近年比人捧上天既小學,佢in3次係因為想一個拖字,㨂左批好既學生想收,但果班優質既學生又點會以你間小學為最終目標呀,等部份比真正神校收左,自動流失再選剩返果堆咪保証到質素囉,好過一早出offer比太top果班走曬到時再call waiting 就隨時變左雜牌軍。有經驗有能力既神校都係見兩次,見三次既真正目的係收生策略多於所講謂了解個小朋友多d。

回覆樓主

我認為見二次都叫正常,見三次真係好無謂。

QQfishs 發表於 18-11-2 16:46
我覺某間近年比人捧上天既小學,佢in3次係因為想一個拖字,㨂左批好既學生想收,但果班優質既學生又點會以 ...

如果係咁佢遲d 公佈結果或遲d 開始2nd in咪得, 不需3rd呀

fadgare 發表於 18-11-2 16:51
如果係咁佢遲d 公佈結果或遲d 開始2nd in咪得, 不需3rd呀
依個咪就係收生策略,拖延得太耐就不如安排三見,感覺上好難入要求高比較易解畫。

回覆樓主:

每年咁多人報名,報名費好和味,1st in 人多又可以宣傳學校。早d開放,早d人報。除了少數如coed不收報名費,或aps自行結果後才in. 應該沒有學校在自行結果公佈後才開始報名