用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟課外活動係為拿獎/為興趣? 我好迷失 ...
樓主: tha
go

究竟課外活動係為拿獎/為興趣? 我好迷失   [複製鏈接]

jumphigh 發表於 18-11-9 12:37
壓力就是動力。
要冇壓力,人生幾十年可以随便流走。
要怎样的人生,就是自己的選擇。

你有冇d持續發展o既個人興趣你仲有keep住有壓力地推動自己去練習(甚至比賽), 可以作為身教榜樣俾孩子去明白你口中「負責任」o既學習態度?

Elenalan 發表於 18-11-9 12:46
如果只係想消閒, 冇興趣去比賽和去承受壓力去練, 咁係咪都要負責?

你應該「和」改成「或」~ 討論空間就可以大啲啦。

greentea000 發表於 18-11-9 11:28
我觀察同事D三分鐘熱度仔女多數係選擇無限而且毫無代價,父母美其名俾佢D多種嘗試,揾到真正興趣再深入了 ...

我就係嗰種不過份堅持,興趣行先的家長。我孩子找到她的興趣,多年來不用被叫或被要求努力,不 Hea。亦因爲同時是她興趣及天分所在,她也玩得不錯。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

yovin 發表於 18-11-9 13:01
你應該「和」改成「或」~ 討論空間就可以大啲啦。

thanks! 即去改

簽名被屏蔽

jumphigh 發表於 18-11-9 11:41
培養到成為興趣,其實中间都要付出。
我不完全同意「有興趣就会主动練習/努力練習」, 人始終有惰性,尤其 ...

我不完全同意「有興趣就会主动練習/努力練習」

Xxxxx
X

除了基本的堅持,我女兒的確是有興趣就努力研習完全不用別人提醒,看得出她的真的有興趣,還有一點點的天份。

我女兒就係人版。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

簽名被屏蔽

jumphigh 發表於 18-11-9 11:48
係,所以试可以好廣泛,但教導孩子要認真去學係基本原則,唔好抱住玩玩下態度。
基本上用兩、三年由k2,k3 ...

Xxxxxxx

要分開讀書,還是興趣班。興趣班有咁多要求做乜 takes all the fun away.  

Interests groups are all about “interests”.  Isn’t that obvious?

讀書考試,當然不同。

課內又要寸步不讓,課外活動又要寸步不讓,孩子好苦。

jumphigh 發表於 18-11-9 11:48
係,所以试可以好廣泛,但教導孩子要認真去學係基本原則,唔好抱住玩玩下態度。
基本上用兩、三年由k2,k3 ...

小女的「真正」興趣和天分,到中學才找到,小學係人學佢又學,跟風多。

jli008 發表於 18-11-9 13:03
香港教育學校弄成各父母為了子女的好而弄至多多的通材(衹懂不精),也可以說浪費了很多時間!不如直接到喜歡學 ...

咁你又唔可以排除,有D小朋友,如下:

1 讀書、音樂、運動樣樣叻;
2 鍾意壓力 、鍾意比賽、 去推動自己;
3 本身是通材,可成為一顆 璀璨 的星星, 不甘於平庸, 光宗耀祖。

個別學校嘅校格, 並不代表香港教育。
我兩個仔間學校, 都冇迫佢 樣樣皆專喎!

jli008 發表於 18-11-9 13:03
香港教育學校弄成各父母為了子女的好而弄至多多的通材(衹懂不精),也可以說浪費了很多時間!不如直接到喜歡學 ...

家長自己問題, 關教育制度咩事?
家長自己有冇上興趣班? 有冇為左興趣而去練習?

家長除左事業和子女, 問心, 仲有冇發展自己個人興趣?

yovin 發表於 18-11-9 11:49

你[唔完全同意], 即係唔係絕對反對啦,又即係會有人,在興趣 ...

我也好欣賞努力練習的孩子。但不欣賞把興趣變成訓練刻苦耐勞的工具的家長。 No, more than 不欣賞,是看不起。

Elenalan 發表於 18-11-9 13:01
你有冇d持續發展o既個人興趣你仲有keep住有壓力地推動自己去練習(甚至比賽), 可以作為身教榜樣俾孩子去明 ...

又爛gag下

打麻雀,算唔算呢?

好多c9,日日練,日日賽。 贏咗可得到獎金。
然後同個仔講: 你讀書 和 彈琴, 要好似我 打麻雀 咁投入、認真、 甚至添加適當嘅壓力(打大D) 和 付出大量時間。

greentea000 發表於 18-11-9 12:08
因為果D同事對仔女既興趣培養係有目的既,但又唔想背負怪獸家長標籤,一開始就假民主話任揀任試純粹為興 ...

用蝕左的角度看沒「開花結果」的興趣班,是錯誤的。我看成孩子「找尋自我」的必要成本。絶不可惜。

jumphigh 發表於 18-11-9 12:29
這正正就是我同你看法不同你地方。
於我而言,興趣是由孩子選擇的,唔係講緊上一兩堂试玩,而係講緊上一年 ...

「興趣班」才是子女自己選擇,子女不能選擇「興趣」,興趣要 discover 的。

不要攪錯。

yovin    發表於 18-11-9 18:29

jumphigh 發表於 18-11-9 12:37
壓力就是動力。
要冇壓力,人生幾十年可以随便流走。
要怎样的人生,就是自己的選擇。

你自己消閑的時候也選長期充滿壓力的活動?

yovin 發表於 18-11-9 13:24
又爛gag下

打麻雀,選唔選呢?

從來我覺得做人, 過得自己過得人, 自己都做唔到點解要求孩子做到?

身教就係以身作則, 家長連一樣「似樣d」 o既興趣都冇, 有乜資格要求孩子要為「興趣」負責任地練習? 講出來都唔面紅, 好荒謬。

shadeslayer 發表於 18-11-9 13:12

Xxxxxxx

本人 興趣於堪輿學說, 閒時研究研究,而其中 嘅風水學, 多為statistic, 有時 會潛移默化 俾到身邊嘅人。

我個仔 呈分試前小測 中英數失手( 當時我未發功 靠佢自己), 點知派卷返嚟佢走去搵班主任, 同班主任講: 嗰個位風水唔好唔夾佢 ,可唔可以調位。

班主任又同佢玩,答: 有關方面我並唔認識, 然後 照字面解讀, 成堂調我個仔坐洗手盆隔離, 叫佢打開個窗。咁就有風有水!

班主任whatapps嚟同我講時, 笑到我噴飯。

及後同阿仔討論, 阿仔真係有啲料到喎! 嗰個位確實係有啲野……有機會,下回分解。

唔知阿仔會唔會變成堪輿學家呢?

‹ 上一主題|下一主題