用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟課外活動係為拿獎/為興趣? 我好迷失 ...
樓主: tha
go

究竟課外活動係為拿獎/為興趣? 我好迷失   [複製鏈接]

yovin 發表於 18-11-9 11:44
如果由得佢嘗試,放棄,學第二樣再嘗試,放棄…… 如此類推。 點解會有筋疲力盡嘅感覺呢?

玩下,學下, ...

因為果D同事對仔女既興趣培養係有目的既,但又唔想背負怪獸家長標籤,一開始就假民主話任揀任試純粹為興趣。到咁上下時間同金錢投入見亳無成果,同事就實施高壓手段,逼仔女學都要。而自由慣既仔女當然唔適應,奮起反抗。又拉拮一段時間,同事由為左培養興趣到為左收返沉沒成本到決定止蝕,呢個興趣養成計劃終於結束。

jumphigh 發表於 18-11-9 11:55
个人興趣只係增值,有冇興趣对个人成長未必有好大影响。
但責任感就要自小培養,有冇責任感不但對個人成長 ...

對我來說興趣係「玩」, 係陶冶性情, 娛樂下自己, 識多一樣冇壞。

所以 ,我就唔會使到興趣變成任何壓力。

小孩必須培養責任感,但我只會從學生和小孩應有既責任中去培養。

greentea000 發表於 18-11-9 12:08
因為果D同事對仔女既興趣培養係有目的既,但又唔想背負怪獸家長標籤,一開始就假民主話任揀任試純粹為興 ...

一矢中的。

口不對心、 咎由自取。

yovin 發表於 18-11-9 12:11
一矢中的。

口不對心、 咎由自取。

真正任由仔女自由選擇興趣既同事完全唔带仔女參加比賽/考試,學得開心就好,自娛就夠,唔使娛人。到咁上下仔女發現自己想深入發展/要求測試實力先"勉強答應"參賽/考試,亦唔會施壓。

yovin 發表於 18-11-9 12:08
對我來說興趣係「玩」, 係陶冶性情, 娛樂下自己, 識多一樣冇壞。

所以 ,我就唔會使到興趣變成任何壓 ...

興趣、興趣、興之所趣……

就係興起時 ,得到樂趣。 哪怕只是三分鐘熱度, 嗰三分鐘得到樂趣 咪得囉。

個人, 尤其今時今日香港, 整個成長過程中 已經社會制度,各方面等 帶來壓力。

大家都係成人,成人嘅壓力和責任重大, 就算唔顧自己, 仲要顧上顧下, 顧老顧細。 做學生嘅, 咪多D玩下,放鬆下囉。

[對我來說 ]:如果興趣都要再加添壓力, 除非自己 鍾意有壓力啦, 否則人生 就真係 慘慘豬 啦!

jumphigh 發表於 18-11-9 12:29
這正正就是我同你看法不同你地方。
於我而言,興趣是由孩子選擇的,唔係講緊上一兩堂试玩,而係講緊上一年 ...

我都尊重你架。

總之對我來說: 興趣就係玩, 你鍾意玩兩三堂又得, 鍾意玩一兩年又得, 玩……我 係唔會加上時限嘅! 總之, 得唔到樂趣嘅時候,咪停囉。 我照字面解讀[興趣]咋!

回覆樓主:

我設計左一個遊戲,我將十幾份禮物包裝得好靚,件件唔同款,但裏面只係装左報紙。

有4個同事仔女玩過,每星期收到1份。其中2個細路仔分別3星期同4星期就唔玩,1個支撐到6星期,1個厲害啦玩到我要額外再包俾佢。

同事問佢女不斷收到報紙有咩咁好玩?佢女話其實收到幾份之後已經對禮物係咩無咁大期望,但每次拆禮物依然充滿樂趣,見到又係報紙都唔係好失望,又等拆下星期果份。

係咪同可以無限嘗試既興趣一樣?個樂趣係嘗試果下,而唔係學習過程。

回覆樓主:

jumphigh 發表於 18-11-9 11:55
个人興趣只係增值,有冇興趣对个人成長未必有好大影响。
但責任感就要自小培養,有冇責任感不但對個人成長 ...

問題係點解要對d冇興趣o既野負責任?

話左冇興趣都要負責?

連自己有冇興趣都不能自決, 佢有冇對自己意志負責任?

yovin 發表於 18-11-9 11:32
咁你比賽係咪擋玩呢?
通常目標是甚麼?

我做學生果陣參賽係為左獎金,十分明確。

jumphigh 發表於 18-11-9 12:43
我幾時話要對冇興趣嘅嘢負責任呢?

如果只係想消閒, 冇興趣去比賽或去承受壓力去練, 咁係咪都要負責?

greentea000 發表於 18-11-9 12:19
真正任由仔女自由選擇興趣既同事完全唔带仔女參加比賽/考試,學得開心就好,自娛就夠,唔使娛人。到咁上 ...

你講緊我呀!

我個唔鐘意比賽细仔,竟然在六年级校內陸運會得到 人生第一個田徑奬牌, 真係好值得紀念,也替他開心"。 跟住 [竟然] 叫我幫佢報名參加出面比賽, 我叫佢考好呈分試, 過埋呢半年先啦。

jumphigh 發表於 18-11-9 12:39
我冇話你唔尊重啊!
和諧 ,就係要有一百個人可以有一百種唔同睇法,然後互相尊重嘛!  ...

GOOD. GOOD. GOOD.

這正正就是討論, 其實只在乎看官, 在大家的討論中得到什麼。

你明白就好了! 又多個 持不同意見, 但 啱嘴型的帖友。

jumphigh 發表於 18-11-9 12:49
練習唔係為咗去比賽喎! 你係咪搞錯咗啲嘢呢?

例如我好多跳舞同學, 學舞十幾廿年, 只係上堂和去玩時跳, 從來都唔會練習, 因為冇興趣為左提升技巧去重複練相同動作, 但佢地仍然享受跳舞樂趣, 邊度call人去跳都仍然仆倒去跳(玩果種)。咁樣係咪不負責任?

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題