用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟課外活動係為拿獎/為興趣? 我好迷失 ...
樓主: tha
go

究竟課外活動係為拿獎/為興趣? 我好迷失   [複製鏈接]

jli008 發表於 18-11-9 16:40
的確你那些生活都令妳慢慢學起來~~~~~

你睇我啲 獎狀  皺皺的 、獎牌 一住菜、 獎盃 太佔空間 從來唔會拎返屋企。 就可想而知 ,我有幾咁重視呢啲比賽。玩左感受左咪 得著 囉, 唔使輸贏睇得咁重嘅。

他朝君體也相同時, 呢啲咪又係垃圾。

ABC-DAD 發表於 18-11-9 17:25
yovin 發表於 18-11-9 16:31
你知啦 !做小販要叫㗎嘛, 朗誦練習。
派傳單要走快兩步, 跑步練習。

曲 奇 餅 都食得吖, 雞肋而已。

ABC-DAD    發表於 18-11-9 17:49

jumphigh 發表於 18-11-9 14:32
你點樣教自己仔女唔關我事  呢度都有唔少家長話自己係freestyle, 個個都當自己係專家㗎啦
...

Freestyle 係一種 style, 不 freestyle 又係一種 Style, 你意思係 Freestyle 家長專家上身,咁不 freestyle 家長會唔會也專家上身?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

yovin 發表於 18-11-9 17:34
曲 奇 餅 都食得吖, 雞肋而已。
咁,紅色嗰塊係枱布?

ABC-DAD 發表於 18-11-9 18:18
咁,紅色嗰塊係枱布?

大專比賽接力(我只參加個一次)。

四個靚慨女仔從無練過, 化曬妝, 我仲著住對高踭鞋入田徑場, 去到先換釘鞋。
自己讚自己靚, 我根本就唔知醜!

跑完大家仲喺度笑,仲互相說: 乜原來你跑得咁快嘅。 我留旗喺度, 係因為紀念 友情的冠軍, 係我跑得最開心嘅一次, 亦係最後一次,之後就封腿, 我冇興趣再跑了。

其實,人生仲有兩個超级大獎, 連google都search到。所有參賽真係為左玩同 增廣見聞,自娛可以。

對上嗰次 ,港區麻雀王選拔賽, 我都有參加,入左圍but(輸左). 都一樣咁開心!

For自己比賽慨態度: 贏得輕鬆、輸得瀟灑。

見下大場面咋!

yovin 發表於 18-11-9 16:20
首先, 纠正返係通才,不是通材。

從字裏行間, 我發覺大家通才的定義不一樣。

我的通才定義更低,只要學業,興趣,運動同時比一般人明顯好,已是通才。通才不是精英,巴不是天才。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

yovin 發表於 18-11-9 19:16
大專比賽接力(我只參加個一次)。

四個靚慨女仔從無練過, 化曬妝, 我仲著住對高踭鞋入田徑場, 去到先換 ...
咁2個仔有無覺得壓力?

ABC-DAD 發表於 18-11-9 18:18
咁,紅色嗰塊係枱布?

之前紅馬, 羽毛球輝煌嘅年代, 有個爸爸 同仔比賽打氣 又叫又跳, 睇住佢心臟病發, 當場送咗入院, 最後RIP.

jumphigh 發表於 18-11-9 14:11

係咪冇讀過書嘅家長,就唔可以要求孩子勤力讀書?

Xxxxx

唔係冇讀過書嘅家長就唔可以要求孩子勤力讀書,係家長自己也辦不到的事,不要對孩子太苛黑。例如家長自己也不會花工餘時間,因為某人要求的承諾,而選擇堅持做一些苦差的活動。

jli008 發表於 18-11-9 16:33
犀利呵!! 就是因為香港太通才,所以很難會有這些所謂的超級天才. 如你所說冇乜專業練過,若真的全都專 ...

我也覺得現代家長太計算,其實有反效果。孩子游戲時游戲,興趣時興趣,讀書時讀書,反而各樣發展會好過一味要求學習,功利計算。

shadeslayer 發表於 18-11-9 13:25
用蝕左的角度看沒「開花結果」的興趣班,是錯誤的。我看成孩子「找尋自我」的必要成本。絶不可惜。
...

呢個"找尋自我的必要成本",人人預算唔同。有錢人可以不計成本,甚至揾唔揾到自我對佢地根本唔重要。窮人要睇餸食飯兼限時限刻,times up就要pens down。

yovin 發表於 18-11-9 16:58

其實, 因為細個要幫手家計 班中名次37/41,我中三先可以開始 ...

其實,全港性既比賽冠軍嗰堆,有好多都唔使日練夜練嘅。
參加 亞運 、奧運代表香港嗰批就日練夜練。

Xxxxxx

睇下咩活動,大路的,如游水,跑步,羽毛球,乒乓球,想唔日練夜練(例如一星期五六天)拿全港頭幾名都幾難。

greentea000 發表於 18-11-9 20:00
呢個"找尋自我的必要成本",人人預算唔同。有錢人可以不計成本,甚至揾唔揾到自我對佢地根本唔重要。窮 ...

不要一見成本二字便以為錢。成本有時間,機會,。。。

shadeslayer 發表於 18-11-9 20:10
不要一見成本二字便以為錢。成本有時間,機會,。。。

我講既係"有錢人可以不計成本",而唔係"有錢人可以不計錢" ,點解你仲要解釋成本唔止係錢咁多此一舉?

greentea000 發表於 18-11-9 22:15
我講既係"有錢人可以不計成本",而唔係"有錢人可以不計錢" ,點解你仲要解釋成本唔止係錢咁多此一舉? ...

有錢人和窮人的分別是錢。如果成本不是錢,是時間,是機會,咁有錢人和窮人的時間和機會無明顯分別的。

咁,「有錢人如何可以不計(時間/機會)成本?」

時間/機會成本同有錢如何拉上關係?提有錢人做乜。

多唔多此一舉,心照。

shadeslayer 發表於 18-11-9 22:25

如果成本不是錢,是時間,是機會,咁「有錢人如何可以 ...

有錢人擁有更多資源,用錢亦買到好多野。窮人揾朝唔得晚,疲於奔命。窮人用有錢人打法會死得更快。

shadeslayer 發表於 18-11-9 19:44

Xxxxx

自己做唔到既事係咪無資格要求仔女做到的確係千古難題,正反都各有道理。
我諗左好耐,暫時將個界線放係果件事係咪我既"遺憾"。例如我考唔到大學,叫仔女代我圓夢,咁我就覺得唔應該。

greentea000 發表於 18-11-9 22:30
有錢人擁有更多資源,用錢亦買到好多野。窮人揾朝唔得晚,疲於奔命。窮人用有錢人打法會死得更快。
...

你原來不知有錢係買不到時間?買不到失去了的學習機會。

經常無謂地用有錢人窮人區分,是分化。

greentea000 發表於 18-11-9 22:39
自己做唔到既事係咪無資格要求仔女做到的確係千古難題,正反都各有道理。
我諗左好耐,暫時將個界線放係果 ...

如果自己做不到,例如入三大,不是不能要求孩子入三大,只是不要過分要求便可。因為入不入到三大,DNA和家庭環是決定性,但全部來自家長,點怪得孩子?
‹ 上一主題|下一主題