用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 究竟課外活動係為拿獎/為興趣? 我好迷失 ...
樓主: tha
go

究竟課外活動係為拿獎/為興趣? 我好迷失   [複製鏈接]

Elenalan 發表於 18-11-9 13:41
從來我覺得做人, 過得自己過得人, 自己都做唔到點解要求孩子做到?

身教就係以身作則, 家長連一樣「似樣d ...

100個like

所以興趣要:

美夢如炸彈
開心的轟炸 天空朗日也偷笑
(白)豬仔0黎啦 無愁無慮似天使 天天帶著笑
浮浮沉沉天空裡 自在像小鳥 古怪事情多得很想講也講不了 人人朝著那方向 心中帶著笑
浮浮沉沉天空裡 熱烈地呼叫 與興奮熱情
嘻嘻哈開心到不得了

送俾跳舞既小雲小姐你,「樓主」 和 大家。

還記得 這是我們 童年時的集體回憶嗎?

回覆樓主:

jumphigh 發表於 18-11-9 14:11
係咪冇讀過書嘅家長,就唔可以要求孩子勤力讀書?

你睇番我上面o既留言, 不詳述了, 我一早清楚講明「讀書」同「興趣」係兩回事, 我認同孩子盡力讀好書, 係佢應負責任。

但興趣就係興趣, 應該係發自內心、出於自由意志, 家長應該要尊重孩子自由意願去決定上咩興趣班用咩方法去享受佢o既興趣。

即使你覺得努力練習可以點樣提升佢對「興趣」o既享受, 你可以盡力鼓勵佢, 但請尊重孩子自由意志! 因為佢有權選擇點樣享受, 呢d唔係佢要對你負責, 就算佢有咩野損失, 只係對自己o既決定負責。

jumphigh 發表於 18-11-9 14:11

係咪冇讀過書嘅家長,就唔可以要求孩子勤力讀書?

你自己將「讀書」同「興趣」掛鉤, 已經令成件事冇討論空間啦。

個問題本質就係家長錯將「興趣」當係同「讀書」一樣都係孩子「責任」o既一部份, 明未?

jumphigh 發表於 18-11-9 14:32
你點樣教自己仔女唔關我事  呢度都有唔少家長話自己係freestyle, 個個都當自己係專家㗎啦
...

你咁快就扯開話題? 我o係呢個post從來冇講過我點教自己仔女喎

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

jli008 發表於 18-11-9 15:32
當然能成通材學生很好,但感覺印象中沒有(不要說在外國回流那些,土生土長由本地幼稚園到本地大學)~~~~正常有 ...

首先, 纠正返係通才,不是通材。

從字裏行間, 我發覺大家通才的定義不一樣。
你表達到通才係: 讀書好比高錕+彈琴彷似郎朗+ 體育如同劉翔

咁呀梗係冇啦! 呢一類叫超級天才呀!

我講嘅通才係: 讀書入神科+ 彈琴有八級+ 運動在學界中有獎牌。

我講既通才, 香港大把啦!

另外,我童年嘅時候, 就真係乜都學㗎喎! 只要係免費興趣班 我都會去上, 有興趣+有時間才練習。

我人生ok㗎,我指各方面。

學界/教區/十九區田徑, 我有牌喎!
校際朗誦節, 我都常三甲!
讀書嘅比賽, 當時黃昇華教育局長都頒過冠軍比我。

但係其實, 有好多我都冇乜專業練過:
或者可能細個做小販呱!

jli008 發表於 18-11-9 15:33
因為是學校令家長做成(但都可不關學校事),若家長知道任何一間學校都可教出成績好學生,自自然然不用想太多 ...

你知啦 !做小販要叫㗎嘛, 朗誦練習。
派傳單要走快兩步, 跑步練習。
經歷比人多, 作文有感情囉。

影番兩個獎, 費事你以為我齋吹。
全部放喺床下底。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

jli008 發表於 18-11-9 16:33
犀利呵!! 就是因為香港太通才,所以很難會有這些所謂的超級天才. 如你所說冇乜專業練過,若真的全都專 ...

其實, 因為細個要幫手家計 班中名次37/41,我中三先可以開始讀書咋!學術獎中四後才參加,想出去見見世面而矣,全部玩玩性質。 運動只係小息練接力, 費事累街坊。

我個9o後細細妹仲勁呀! 天生神力,中一 練都未練過學界 擲項 鐵餅 破紀錄, 加埋鉛球標槍 2金1銅。又唔肯入 划艇 港隊, 咪仲有性格。 如果要練習 鐵餅, 我練習一萬次呀, 都唔會有她三分之一既距離。

其實,全港性[學界]既比賽冠軍嗰堆,有好多都唔使日練夜練嘅。
參加 亞運 、奧運代表香港嗰批就日練夜練。

jli008 發表於 18-11-9 16:49
現在你女兒不用做這些吧~~~~
做小販要叫㗎嘛, 朗誦練習。

好遺憾 ,我無囡 送終 喎!

jli008 發表於 18-11-9 16:33
犀利呵!! 就是因為香港太通才,所以很難會有這些所謂的超級天才. 如你所說冇乜專業練過,若真的全都專 ...

你講嘅超級天才,(全世界) 100年都唔知有冇一個。

所以把通才嘅定義降返低少少啦, 貼地啲好啊!

yovin 發表於 18-11-9 16:31
你知啦 !做小販要叫㗎嘛, 朗誦練習。
經歷比人多, 作文有感情囉。個膠盒入面係曲奇餅嚟?
‹ 上一主題|下一主題