用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 培道vs音小vs九真
go

培道vs音小vs九真 [複製鏈接]

學術同讀得開心 平均哪間較好?謝謝
   0    0    0    0

royeeb 發表於 18-11-1 23:25

Follow

royeeb 發表於 18-11-1 23:25

音小一條龍直上,校網黃大仙,因一條龍沒有呈分試,升中壓力無咁大,但出番去考其他中學就唔容易。
培道和九真不是一條龍,但有聯繫中學,但係女子中學,升中校網九龍城。
學費三間比較下,音小最貴,最平培道
九真比較傳統教學,聽朋友講默書唔易。
培道相對功課量適中,音小都係,有時間可以學習學生品德做得幾好的。如你想追求學術,培道和音小則不是。
還是看你小朋友的能力,要追求成績,父母要跟得貼的,我見有些父母EQ很高,他們好花心機同時間去教育小朋友,其實他們也犧牲唔少私人時間的。

bobbyyy1111 發表於 18-11-2 08:18
音小一條龍直上,校網黃大仙,因一條龍沒有呈分試,升中壓力無咁大,但出番去考其他中學就唔容易。
培道和 ...

音小 $5200 (包樂)
培道 $4000 +$1000 出街學樂
九真 $4300 +$1000 出街學樂
其實費用係一樣

Ps. 以上資料可能有少許出入

bobbyyy1111 發表於 18-11-2 08:18
培道和 ...

謝謝你的回覆(emoji)(emoji)
我知道九真比培道較著重學術,但不知道九真會否很谷。如默書次數、測考評估次數,九真與培道是怎樣呢?

hinhinling 發表於 18-11-2 08:36
音小 $5200 (包樂)
培道 $4000 +$1000 出街學樂
九真 $4300 +$1000 出街學樂

培道和九真都要學生學一樂器嗎?

royeeb 發表於 18-11-2 08:48
我知道九真比培道較著重學術,但不知道九真會否很谷。如默書次數、測考評估次 ...

我只知九真功課唔係少,同埋嚴謹左,同班有些家長係會好谷小朋友,以上我係聽朋友講的,真實情況我沒深入了解。
培道我知係較輕鬆,有導修堂可以係學校做埋功課,放學有時間去學其他野

bobbyyy1111 發表於 18-11-2 09:00
我只知九真功課唔係少,同埋嚴謹左,同班有些家長係會好谷小朋友,以上我係聽朋友講的,真實情況我沒深入 ...

你的資料已經好夠用(emoji)(emoji)咁相反培道學術怎樣?會否較淺?同官津程度差不多又沒有咁多抄寫嗎?不好意思,太多問題(emoji)
‹ 上一主題|下一主題