用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有D灰
樓主: april13mum
go

有D灰   [複製鏈接]

april13mum 發表於 18-11-2 00:17
有道理,經歷過幾次失敗後都要好好檢討一下不足再針對性補下

我又鼓勵吓你呀,你報嗰D間間神校,咁大競爭,非戰之罪呀,我係過來人,亦是今年考小一的其中一位,其實呢個遊戲並不是純考學術,個人谈吐和性格都是其中一個因素。這只是一個配對遊戲,唔好咁快對自己和小朋友,失信心,大抽奖,叩門,求位,未到最後一刻都唔知結果㗎,加油

april13mum 發表於 18-11-1 23:32
錯過佐有冇得叩門架?
好似都仲有直資有第二輪報名,例如 林文燦 、嶺小、圓玄 等.....

要相信自己的小朋友,他們其實都已經好努力啦,加油

回覆樓主

坐唔定+怕醜溝埋一齊對考傳統或非傳統都不利,再加樓主只考有名學校都是問題所在。樓主肯報差少少如真道,播道等,情況應唔同。

名幼,神幼家長難處是騎虎難下,旁人睇會覺得你實考到好小學。在一線幼稚園讀緊,要報比現時"差" 的學校是有種難受,why settle for less? 旁邊家長也有種壓力比到你。其實是心理問題,面子問題,過到自己心理關口就可以。二線直私,總好過去第三十志願,至少是自己選擇出來。

回覆樓主:

俾啲建議樓主,而家除左叫你見好剩下既學校外,真係要認真睇下大抽獎既學校,唔好又再miss 左大抽獎既deadline ~

除左大抽獎,如果樓主再想兒子入一啲名校,可以諗下出年扣門。如果真係扣門,訓練係唔少得。每日同兒子睇20一30分鐘書,可以訓練佢坐定啲。如果有經濟能力,可以幫佢報下學術班及面試班~

扣門形式,同考直私好唔同,第一部分,一般都係先做卷,再見老師校長。如果第一部分都過唔到,就無哂其他機會。

但我相信,讀得名幼,學術一定唔會太差既,訓練下佢坐定定仲好。

kenyuenkc 發表於 18-11-2 07:33
俾啲建議樓主,而家除左叫你見好剩下既學校外,真係要認真睇下大抽獎既學校,唔好又再miss 左大抽獎既deadl ...

嗯,我覺得睇書真係好重要!我仔每日放學返來,做完功課就開始睇電視同玩玩具,我同我老公平時要返工,呢方面真係好難做好!

今日LMC公佈結果,又一個reject,真係好想知我仔in時既表現到底問題出喺邊度。

april13mum 發表於 18-11-2 08:04
嗯,我覺得睇書真係好重要!我仔每日放學返來,做完功課就開始睇電視同玩玩具,我同我老公平時要返工,呢 ...

relax! 其實就算讀私幼, 都好多人大抽獎架! 唔理想再叩門喇! 何必咁擔心呢

唔係讀名校先有出路,唔好諗到世界末日咁
而家開始操,好過乜都唔做,凖備未來的interview同叩門
就算讀名幼,家長都要自己操下,唔好靠哂學校,我见過SC仔上堂表現,坐唔定,唔答,仲衰過学券k小朋友。

april13mum 發表於 18-11-2 00:10
抽啊,任何機會都唔可以放過

其實我個人覺得,讀中上嘅津校唔見得比二線直私差,又唔使錢,我兔女當年也全軍覆沒,讀津校也不錯,鍾意返學,學校又多活動,唔係免費就係平到笑,樣樣都話要玩,樣樣都話好玩,就嚟玩到書都唔使讀

回覆樓主

我同樓主好似,但我比樓主in得多,二線只要無撞都有去in。收reject收到質疑自己,覺得自己做得唔夠好

kuku608 發表於 18-11-2 08:30
我同樓主好似,但我比樓主in得多,二線只要無撞都有去in。收reject收到質疑自己,覺得自己做得唔夠好 ...

係啊係啊,覺得自己發現問題遲佐,唔應該等佢自由發揮,要儘早操練

回覆樓主:

我諗坐唔定係主要原因吧。識人考某直資1st in(純ipad)老師同小朋友講佢答啱晒,但入唔到2nd,而呢個小朋友就係坐唔定既曳仔。

個人經驗小朋友慢熱怕羞講野細聲反而唔係大問題。阿囡都係今年考小而佢正正係超慢熱怕羞講野好細聲,但都有唔錯結果。

樓主襯呢幾個月執下小朋友訓練佢坐得定啲,為叩門做好準備吧。

本身我接受讀津校,自行報的那間都有信心收。所以直私我都好似樓主咁,只報了幾間一線。呢刻都係 all failed的。雖則話都知難度高,但睇到個result又的確係會覺灰,始終報過都會有D幻想麻~
不過呢,面試都係幫家長深入了解小朋友強弱處的過程。我地都要認真去面對每個問題再望遠少少咁去幫佢。 所以我唔贊成樓主臨急去報面試班的。大的小的都一定會有壓力,上幾堂亦無咩可能即時改善到D咩。不如用呢個K3 好好處理小朋友的弱項更實際。

回覆樓主

我又分享下,我囝都係坐唔定嘅,見到老師就BB聲。以前班主任一早話我知,仲要係無限power 嗰種,所以就知要加強佢專注力。於是俾佢畫畫,報lego班,伴讀,希望佢可以持續安靜去做一件事。結果,佢家下真係pat pat 痴到櫈,面試成績都唔錯。有邊個家長唔想俾小朋友自由發揮喎,不過大家都明坐唔定真係無乜老師會鐘意。加油呀,音樂椅仲有排轉,大把出路,家長都要調校下自己心態,作戰落去。相信自己小朋友!!

唔係有D灰, 係好灰。
我個仔讀名幼又如何, 又係衰哂。唔好意思話比人知報咗幾多間添。

scgift 發表於 18-11-2 09:23
我諗坐唔定係主要原因吧。識人考某直資1st in(純ipad)老師同小朋友講佢答啱晒,但入唔到2nd,而呢個小朋友就 ...

我仔都有話佢考某直資玩ipad答啱題,但最終都係reject,學術一定唔會有問題,平時佢學校操得好好,覺得坐唔定同埋唔夠主動最有可能

cheetahmama 發表於 18-11-2 09:49
我又分享下,我囝都係坐唔定嘅,見到老師就BB聲。以前班主任一早話我知,仲要係無限power 嗰種,所以就知要 ...

我仔學佐畫畫有一年半,仲有學緊鋼琴,畫畫都拿過一等獎,但始終都係一D幫助都無

shatinming 發表於 18-11-2 09:53
唔係有D灰, 係好灰。
我個仔讀名幼又如何, 又係衰哂。唔好意思話比人知報咗幾多間添。

同道中人啊!我想報面試班操練下,但會唔會太遲

我都係好灰..唔係有D灰...

回覆 april13mum 的帖子

其實以你所講, 你仔性格特質同所報學校都唔配合, 收左可能係另一個煩惱既開始呢.
唔好再沈鬱於面試考學校, 目光放遠點去幫佢準備小一生活仲好, 繼續自由發揮坐唔定, 小學生涯都唔會好過, 加油!

‹ 上一主題|下一主題