用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SDM 新加坡卓薈
樓主: shaqueen
go

SDM 新加坡卓薈 [複製鏈接]

莫失莫忘 發表於 18-11-8 23:45

有時新校會搵打手係ek幫手宣傳下,所以都要做多d資料搜集 ...

Agree. 我覺得,有少少打手feel. 超細B,其實都有好多私幼做選擇,我就唔會揀間新校嚟試。

所謂project base嘅教育方法,好多幼稚園都用,唔係賣點。 講NET,好多私幼都有,都唔係賣點。 所以,諗唔到點解要做白老鼠。

piglover 發表於 18-11-9 17:38
Agree. 我覺得,有少少打手feel. 超細B,其實都有好多私幼做選擇,我就唔會揀間新校嚟試。

所謂project  ...

唔肯定係唔係打手
可能真係各人有各人感受

但好同意肯收細b又有口碑嘅學校唔少
教學模式唔係特別創新吸引net又唔算係賣點
師資唔知係唔係真係過去新加坡受訓?
如果唔係的話又點確保將新加坡個套帶過來?

而且辦學機構管理口碑好似麻麻
雖然話各人有各人感受
去上興趣班唔啱就話可以隨時quit
但恒常返學如果發現同理想不乎
想轉校對小朋友黎講好似影響比較大...
所以有得㨂我會傾向㨂一啲比較有年資有口碑嘅學校
希望避免小朋友做白老鼠

Alicham 發表於 18-11-9 17:31
囡囡鍾意跳舞,宜家有上緊跳舞班,如果佢再早d開既話我都會考慮呢間,佢本身都坐唔定,有時老師都覺得頭痛 ...

我朋友個女就讀呢間,聽佢講佢之前有參觀過,有去問果度既人,佢地話係可以駁得返主流小學,講起跳舞,呢間會有多d俾小朋友表演既機會,不過當然個小朋友鍾意先得既.果次佢都帶埋佢個女去參觀,佢個女都幾鍾意所以就俾佢讀

回覆樓主

我對呢間始終冇大多認識,所以都去睇一次先,反正呢排都要睇多兩間

Catpigb45 發表於 18-11-13 16:16
我對呢間始終冇大多認識,所以都去睇一次先,反正呢排都要睇多兩間

睇下都好,個個人嘅睇法同感覺唔同,最緊要岩小朋友,佢又讀得開心!

Alicham 發表於 18-11-13 17:58
睇下都好,個個人嘅睇法同感覺唔同,最緊要岩小朋友,佢又讀得開心!

我之前都好掙扎,最後都係以愉快學習環境作優先考慮

Catpigb45 發表於 18-11-14 10:22
我之前都好掙扎,最後都係以愉快學習環境作優先考慮

我果時幫我個女揀幼稚園都好頭痕架,驚佢interview 都坐唔定,有D學校係好睇個小朋友可唔可以坐定定,所以我除左睇師資口碑之外,都會睇埋環境

Alicham 發表於 18-11-14 13:20

我果時幫我個女揀幼稚園都好頭痕架,驚佢interview 都坐唔 ...

有D小朋友未必適合讀傳統幼稚園,佢地都未必間間收太活躍既小朋友,所以經濟許可既話揀國際好D

Catpigb45 發表於 18-11-14 16:22
有D小朋友未必適合讀傳統幼稚園,佢地都未必間間收太活躍既小朋友,所以經濟許可既話揀國際好D
...

傳統幼稚園多數都係要小朋友死背死記,抄寫默書多,自己就對呢種模式感覺麻麻,不過個個小朋友都唔同,視乎情況啦!

Catpigb45 發表於 18-11-14 16:22
...

都係呀,國際多數都唔會要小朋友真係完全坐定定咁聽書,有多D走動,俾佢地釋放多D精力

‹ 上一主題|下一主題