用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SDM 新加坡卓薈
go

SDM 新加坡卓薈 [複製鏈接]

0    0    0    0

shaqueen 發表於 18-11-1 22:25
阿囡超細B , in 左幾間都表現麻麻, 岩岩係D post 知道呢間學校仲收緊表, 有人識呢間學校嗎?
我連open day  ...

佢11月3日好似有open day你再上網check下。

shaqueen 發表於 18-11-1 22:25
阿囡超細B , in 左幾間都表現麻麻, 岩岩係D post 知道呢間學校仲收緊表, 有人識呢間學校嗎?
我連open day  ...

其實會唔會考慮出年先做超大b?
咁樣會多d選擇

新加坡卓薈 係香港真係好新,上星期我都係膽粗粗去望下咩料

間學校規模唔大,如果你問我有咩優點,佢講中一點我覺得都幾打動到既我point,因為細女成日坐唔定已經兩間都唔收佢,佢話而家都收左D坐唔定既學生,因為佢地係project base教學,類似係成日要玩活動,所以好動既小朋友係可以keep住釋放佢既energy而唔會比老師話佢跩,呢點我覺得幾好

Kim23456 發表於 18-11-2 19:21
新加坡卓薈 係香港真係好新,上星期我都係膽粗粗去望下咩料

有冇多d資料

Catpigb45 發表於 18-11-6 11:44
有冇多d資料
其實個日都影左唔少相可以share下

門口入到去個位

題外話可能我見識少,去睇幾間幼稚園得呢間係似木屋,所以都印象幾深

冇記錯+睇返相,應該確定到佢係有3間課室,但硬係凝住佢應該有4間課室

課室個格局一睇就知係happy school個種模式,唔係坐到一排排上堂個款

回覆樓主:

感覺上幾warm

回覆樓主

我女上playgroup,感覺幾好,英文老師好好,中文老師就一般,而家日日都想返學。不過校舍比較細。

3gorSum 發表於 18-11-6 12:51
我女上playgroup,感覺幾好,英文老師好好,中文老師就一般,而家日日都想返學。不過校舍比較細。
...
校舍真係唔算大,個日我行一圈都只係幾分鐘就睇晒當然你計返地段個區地皮一D都唔平我見佢好似仲有二樓未開放,有冇聽過佢地講話會拎黎做咩?

Kim23456 發表於 18-11-6 12:26

我見網上話,佢地幼稚園都已經有去新加坡交流,其實幼稚園生去交流,你buy唔buy? 感覺似搵個藉口賺錢

好靚好舒適咁

Kim23456 發表於 18-11-6 12:57
校舍真係唔算大,個日我行一圈都只係幾分鐘就睇晒當然你計返地段個區地皮一D都唔平我見佢好似仲有二 ...

冇聽過呀,可能佢依家未夠學生開埋二樓。

睇得出幾花心思設計,唔知佢課程點安排?跟新加坡?定香港?

honeybibibibi 發表於 18-11-6 14:00
我見網上話,佢地幼稚園都已經有去新加坡交流,其實幼稚園生去交流,你buy唔buy?  感覺似搵個藉口 ...

要交流其實去邊都可以,最緊要係小朋友開心有得著,有得去新加坡我估因為間學校真係來自新加坡?

honeybibibibi 發表於 18-11-6 14:00
我見網上話,佢地幼稚園都已經有去新加坡交流,其實幼稚園生去交流,你buy唔buy?  感覺似搵個藉口 ...
有問過佢地點解去新加坡,佢話間學校平時上堂會安排新加坡既小朋友同香港呢邊既小朋友做網上交流(即係網友),我估係skype個類遙距見面傾下計當係訓練埋說話,咁就多一個理由比佢地唔知暑假定幾時去新加坡探朋友個原因搞笑得黎幾可愛

honeybibibibi 發表於 18-11-6 14:01
好靚好舒適咁
唔算闊落,係氣氛好似幾開心,好多手作野佈置到成間校舍都係

呢張係其中一間課室,間房唔算大,我就咁入去影,影一半已經係咁多,不過我帶個女去參觀個陣佢勁開心,可能成個格局對佢黎講似遊樂場

Catpigb45 發表於 18-11-6 15:51
睇得出幾花心思設計,唔知佢課程點安排?跟新加坡?定香港?
佢地叫探究式專題教法,應該唔係跟邊到地方咁,其實我都唔掌握到係咩
有舉例子既,岩先個批相你見佢地貼好多表情啊,仲有身體,因為呢排佢地學緊know your body咁,之前佢地有個chapter係學「雞蛋」,咁就會教佢地雞蛋既形狀,中英文﹑數數目﹑生蛋之類既常識,好似仲安排佢地自己煎蛋,你當係開一個topic跟住半玩半學既形式搞個幾兩個月咁,應該都幾開心

真係話跟香港個part佢地話K3個陣會教小朋友interview既野咁

Kim23456 發表於 18-11-6 17:17
佢地叫探究式專題教法,應該唔係跟邊到地方咁,其實我都唔掌握到係咩
有舉例子既,岩先個批相你見佢地貼好 ...

個課程係涵接本地小學定國際學校?

wg_ann 發表於 18-11-6 18:51
個課程係涵接本地小學定國際學校?
辦得happy school理論上想接返本地小學應該唔易,但就咁聽佢地講其實個課程又唔係淺到佢地讀完之後好似咩都唔識,應該係兩者之間取到平衡掛
‹ 上一主題|下一主題