用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 小朋友多重問題,找什麼評估好?
go

[讀障] 小朋友多重問題,找什麼評估好?

阿仔小一,一直懷疑有讀寫障礙。然後而家又覺得佢有情緒問題,諗緊想幫佢揾遊戲治療,但又唔知去邊揾。
之前揾健康院醫生寫轉介時又話佢可能都有啲唔專心。。。
CAC就講明要等到2019,我想出去揾第二啲評估,但每樣都做又要錢又要時間。可以教吓我嗎?

小余 發表於 18-11-1 15:01

阿仔小一,一直懷疑有讀寫障礙。然後而家又覺得佢有情緒問題,諗 ...

我情況同你一樣,問過好多機構,所有都要7000到一萬多,

阿仔小一,一直懷疑有讀寫障礙。然後而家又覺得佢有情緒問題,諗 ...

先排政府評估,邊等邊做訓練,除此之外亦急切需要找訓練俾佢,如果經濟上許可,最好出去搵醫生同佢做個詳細評估,如果你想等政府嘅資源做訓練,我諗條路好漫長,而家已經初小都仲可以做下訓練,高小就好難搞,我女都有讀寫障礙,依家係學校間中都有俾同學仔笑吓D成績,影響自我形象,但係見佢喺訓練後慢慢有進步,你啲付出係值得嘅。希望幫到你,加油!(emoji)(emoji)

回覆樓主

或者真係搵人train up 下佢情緒管理同讀寫,會好有幫助,我識有個老師專教呢類小朋友,因為我仔都曾經被懷疑有讀寫,經家長介紹搵左果位老師幫手

評估方面可以搵臨床心理學家做晒兩方面評估,唔使估估下

共勉之~

等候政府評估期間, 可試下去博思會做一個簡單測驗, 可知道是否有讀障傾向,費用為$800, 若有傾向, 可再考慮那裡做支援。詳情可看博思會網站。