用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 恒生大學正名 不加學費不升門檻
go

恒生大學正名 不加學費不升門檻 [複製鏈接]

恒生大學校長何順文(右二)稱,學校會繼續集中本科生教育,取錄研究生比例上限兩成。

【明報專訊】恒生管理學院前晚正式獲正名大學,改名「香港恒生大學」,成為本港第二間私立大學。校方昨稱,會繼續專注本科生教育,又稱暫無計劃加學費;正名後,入讀學士課程門檻維持中學文憑試「33222」(中英3級,數學、通識教育、選修科2級)不變。

繼續專注本科生教育

恒生大學的管理層昨見傳媒,校園內印有校名的布置和校網等仍未更新。學校2018/19學年開辦17個自資學士課程,入學要求是文憑試4核心科目「3322」及選修科2級。被問到升格大學後會否調整收生要求,校長何順文形容學校收生準則「行得前」,所有課程都設入學面試篩選,取錄有理想及目標的學生,「相信他們考到(文憑試)12分,就有能力完成高質素、嚴謹的學士課程」。他稱,未來收生方向不變,「好成績不是我們單一的考慮,扭轉香港的大學收生文化,由恒大做起」。

何順文又說,現時每年學費平均8萬元,水平比國際幼稚園和小學還要便宜,扣減政府30,800元免入息審查資助後,學費水平與其他公立大學相若。他說,學校資本投資依靠私人捐款,「無將一分一毫的起樓成本轉嫁學生」,目前仍確保學費維持低水平,無計劃加學費。

校長:過去5年籌款夠還債

談到學校言論自由及能否討論港獨議題,他指鼓勵同學關心社會,每名公民、畢業同學都有責任推動社會進步。他說會確保校園內有學術自由,但任何言論都須遵守香港法律,尊重別人的感受及權利,「好多事都要在適當場合做,好似我生日,都不會上課途中唱生日歌」,強調會給最大空間自由讓師生做學術及教育活動。

財務方面,何順文指每年須向政府償還校園發展貸款,過去5年籌款金額達標,足以還債,未來大型工程支出都會繼續依賴私人捐款;日常營運則是自負盈虧,利用學費收入支付,暫時沒有盈餘,期望正名後捐款更理想。

0    0    0    0

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

三大都選擇唔玩3322,有咩可能恆大反升呢?真係問得出都奇怪

王家爸爸    發表於 18-11-2 17:14

Charlotte_mom 發表於 18-11-1 11:21
三大都選擇唔玩3322,有咩可能恆大反升呢?真係問得出都奇怪
原來港大都唔玩,仲以為港大叫座率高,得佢堅持。

October. 發表於 18-11-1 12:46
原來港大都唔玩,仲以為港大叫座率高,得佢堅持。

這幾年收生分數跌不停,堅持什麼!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

醒目開學勳章 王國長老

ANChan59 發表於 18-11-2 09:16
這幾年收生分數跌不停,堅持什麼!

你好直接

全民大學生指日可待.

Charlotte_mom 發表於 18-11-2 09:58
你好直接

只是死忠粉絲還在否認!

我看明報新聞網,見到港大醫學院買了已經幾個星廣告,主力推增潤課程的好處,真的不知羞恥,幾年前重去投訴另一所醫學院,現在咪 ........

我晨早已經話,醫委會基本不應該理會這些無知的投訴。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆 ANChan59 的帖子

就係因為投訴失敗,又冇本錢去搶尖子,所以用增潤年去吸引尖子。但效果未如理想,睇返今年DSE學生掂揀就知啦!

ANChan59    發表於 18-11-2 18:21

中大陳院長在聯招放榜後提到,中大課程有口碑,所以多左學生去讀。

回覆樓主:

匯豐銀行,渣打銀行, 建設銀行,工商銀行 ... 唔開返個大學部,嘥曬啦  

醒目開學勳章 王國長老

JustAParent 發表於 18-11-2 12:16
匯豐銀行,渣打銀行, 建設銀行,工商銀行 ... 唔開返個大學部,嘥曬啦  
...

咁獅子得幼兒中心,好蝕wor

ilyrd 發表於 18-11-2 10:16
全民大學生指日可待.

我真係唔想日日鬧政府,但班高官,個腦真係生喺pat pat度。私立大學升格,必須考慮對唔同低分數考生嘅影響,對整體學士學位質素既衝擊。"相信12分就有能力完成高質素學位課程" ?去3大隨便搵個學生,分數開半都隨時高過12分啦。早兩年樹仁收14分已經比人話,如果佢真係12分都收,個學位仲有乜質素可言?收生分數低處未算低,你叫15-18分那班學生情何以堪?佢去報副學士高級文憑還是科水買個學士學位好呢? 呢類升格,根本係搞亂成個大專教育生態。

dolala    發表於 18-11-3 14:39

咁攪法,將来請GM(general messenger),茶餐廳伙記.....都要寫大學畢業至得,因為冇唔係大學生.第日大學生遞杯奶茶埋嚟,可能會香的.

Charlotte_mom 發表於 18-11-1 11:21
升大既人少咗,無辦法。

JustAParent 發表於 18-11-2 12:16
...
匯豐商學院

Charlotte_mom 發表於 18-11-2 12:38
咁獅子得幼兒中心,好蝕wor
獅子已經拍北京大學搞,主攻EMBA同PHD。

醒目開學勳章 王國長老

王家爸爸 發表於 18-11-2 17:21
獅子已經拍北京大學搞,主攻EMBA同PHD。

果然教育都係錢途

Charlotte_mom 發表於 18-11-2 17:23
果然教育都係錢途
見佢哋係大陸幾個大城市既機場賣廣告,所以應該係target啲俾得起錢,或者唔係自己俾錢既客。

如果恒生銀行帶頭,年年請返幾個恒大畢業生做management trainee, 咁對18-22分者有啲吸引力.

其實JUPAS考唔到332233或332222或一科失手其餘三科有5**D人多不多?定大部份人都考21分以上?入八大機會很高的人愈來愈多?
‹ 上一主題|下一主題