用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖嘉勒小學暨幼稚園 給希望有意選擇聖嘉勒幼稚園家長的參巧資料 ...
樓主: ruudi82
go

給希望有意選擇聖嘉勒幼稚園家長的參巧資料 [複製鏈接]

yuenyuen126 發表於 18-12-3 09:57
你睇邊年呢?! 網站寫得好清楚!!!
今年IN 2019/2020, K1 有4班!!!

見到了sorry睇錯了

ruudi82 發表於 18-12-3 11:51
其實我阿女除左冇喊外, D問題都唔係好識答的, 見SC o個次應係咁多間in 得最差, 當然結果都真係reject左。o ...

請問有稚園上下晝班返幾點放幾點?謝謝

1093 發表於 18-12-6 18:10
請問有稚園上下晝班返幾點放幾點?謝謝
上午放12:00, 下午就不清楚了

回覆 ruudi82 的帖子

港島咁多女校幼稚園, 大洗牌後有機會有位的.

回覆樓主

請問樓主當年咩月份收call ?

Taiping2619 發表於 19-1-10 21:40
唔記了, 但應該係註冊日子後1-2天的, 收CALL 問我們讀唔讀, 我地開心答應後就當日下午(定第二日上午去註冊), 見到佢地D職員仲拎住張CALL LIST 去打CALL。
當時我女D問題 真係唔識答(..即係D黃色/綠色/圓形/正方形都UP 唔出), 好彩學校好好會睇求位信(拿真係唔係HEA 寫)。 先註冊左下午學位後,  我又再寫多封轉上午部信, 點知又得左。

當時阿女程度差, IN 左咁多間得禮賢收(仲要只係考唱歌)...其他(包括ST CLARE) 全部REJ

ruudi82 發表於 19-1-11 09:37
唔記了, 但應該係註冊日子後1-2天的, 收CALL 問我們讀唔讀, 我地開心答應後就當日下午(定第二日上午去註冊) ...

多謝你詳細既回覆!

Taiping2619 發表於 19-1-10 21:40

我2年前係7月尾收call的
8月尾,臨開學前幾日收到call轉AM

maccy523 發表於 19-1-11 22:01
我2年前係7月尾收call的
8月尾,臨開學前幾日收到call轉AM

等咁耐真係考耐性

Taiping2619 發表於 19-1-11 23:14
等咁耐真係考耐性

我1/2月寫過一封,好似5月再寫,之後就7月中再寫,隔幾日就收到call, 當日我返緊工,聽唔到電話,打左俾爸爸,豬隊友幫我reject St Clare, 到我打返過去,個位已經call左另一個小朋友,我問staff如果再call waiting 可唔可以call我,佢話未必會有人再放位,我收線後即刻再寫多封信,幾日後收到call

maccy523 發表於 19-1-11 23:39
我1/2月寫過一封,好似5月再寫,之後就7月中再寫,隔幾日就收到call, 當日我返緊工,聽唔到電話,打左俾爸 ...

好驚險!
好彩最後成功

ruudi82 發表於 18-11-12 14:58
是的, 已取得St Clare 小一學位, 來年讀升小一。

因SC小學是英語教學, 學生操行良好, 其實唔太多直私比 ...

請問為什麼只想入直私?不考慮津校?

honeymelonkids 發表於 19-1-19 21:04
請問為什麼只想入直私?不考慮津校?
如果上帝話比我聽, 今次阿女一定派到入第一志願, 咁我一定選津校唔會考慮直私.
兩年前大仔領左野就 無謂再試多次

ruudi82 發表於 19-1-21 13:29
如果上帝話比我聽, 今次阿女一定派到入第一志願, 咁我一定選津校唔會考慮直私.
兩年前大仔領左野就 無謂再 ...

明白.... 我想試自行大抽獎,但聖嘉勒唔俾.. 所以要試就冇左back up

honeymelonkids 發表於 19-1-22 10:27
明白.... 我想試自行大抽獎,但聖嘉勒唔俾.. 所以要試就冇左back up
聖嘉勒係寫明唔比自行的:
但有以下兩點

1. 之前係有人試過收左位, 再參加自行的....

2. 我同幾位人兄研究過, 如參加自行, 除非你自行中獎並註冊, 否則SC 應該係唔知道的 (因為交表去自行學校, 應該唔到教育處---但我唔肯定, 你可以打去問下教育處/或主辦問下其他家長高手)

不過: 我今年係連自行都冇參加...因為只得15分, 如果20分我可能會考慮自行12網3間女校。

PS, 參加大抽獎, SC就肯定知, 教育處會通知學校, 有網友分享CASE 係SC收左, 又參加大抽獎派得唔好, 諗住去返SC註冊, 比學校通知學位已取消。

其實我覺得SC同12網3間女校比, 都係差唔多水平, 但12網女校中獎機會可能只有3成, 之後7成就要讀其他學校, 所以我唔敢同阿女賭大細。

回覆樓主:

你好,多謝你分享!
BB超細B想試下報2020/2021 K1,但見只有2班,即AM 1班,PM 1班?咁total得60幾個位咪好大競爭?

回覆 mandycpm 的帖子

佢唔睇學術, 睇彩數啦...(教下佢禮貌/坐定定/唔喊) 都大機會收

mandycpm 發表於 19-2-21 11:39
你好,多謝你分享!
BB超細B想試下報2020/2021 K1,但見只有2班,即AM 1班,PM 1班?咁total得60幾個位咪好大 ...

Del

thanks for sharing, 請問st clare 係未全程都係小朋友入去見老師? 定係一part係小朋友自己見,一part 係家長同小朋友一齊?

lglp20131025 發表於 19-10-4 10:52
thanks for sharing, 請問st clare 係未全程都係小朋友入去見老師? 定係一part係小朋友自己見,一part 係 ...
如家好似改左, 我個時係PART 1 小朋友自己入房玩玩具 PART 2係家長同小朋友一齊見老師。
我個時PART 2...個女係完全唔識答問題的, 連YELLOW AR/ 正方形英文都唔識答..(不過好彩係老師教佢, 佢肯跟老師答一次)

佢表現係咁多間最差的.....,而最後結果甚至唔係WAITING 係REJECT

咁我地天主教徒可能有加分, 寫完求位信後係有CALL打返比我地收返小女的
‹ 上一主題|下一主題