用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 應選什麼中學好?應該就佢意思?
樓主: littlelamma
go

應選什麼中學好?應該就佢意思?   [複製鏈接]

Cliokohonda 發表於 18-11-1 12:38
在一所旺角的band1A 中學內,
坊間認為由有水準的小學如油X , 協X .,
學生升中後也不再有光環,

官津小學一樣可以砌到好盡㗎~~~

回覆樓主

他的想法好合理,應由佢話事。band. 1 校老師分享,有些學生在小學名列前矛,上到神校考中游或中下,謝咗!

回覆樓主

要讚吓你小朋友好叻仔,好識為自己計劃。

王家爸爸 發表於 18-11-1 09:51
去到神校中游,其實已經唔錯。佢小朋友應該係靠中游小學內,鬥心強、夠努力,所以小學成績好。換句話講,再 ...

留意下,你立場係小朋友小學band 123 就等如中學band 123 .
小學band 2 等如一世band 2 , 入band 1 校都會失敗。 點解要將小學成績代表到中學讀書能力? 就算band 3 中學都有學生考到5** ,呢d喺小學時期又有幾叻呢?

Cliokohonda 發表於 18-11-1 13:46
留意下,你立場係小朋友小學band 123 就等如中學band 123 .
小學band 2 等如一世band 2 , 入band 1 校都 ...
點解咁諗?

mcl203 發表於 18-11-1 13:12
入到1A中學,成績排位最接受唔到既可能係家長,個人感覺就算EK D家長只會提小學成績,甚麼考入神校,入左 ...
對於直昇機家長,真係好難接受到小朋友喺中游。我反而覺得初小、初中既時候,可以多啲玩,輕鬆下。到咗小四、中四,開始努力啲。
至於小朋友既選擇自由,應該係有篩選下既自由。B1A生去揀B2或B3中學,其實係錯配,唔係選擇。

jli008 發表於 18-11-1 12:50
孩子喜歡是最重要. 問題是永不會預早知道是什麼成為風頭人物,若入了B1C後成績更差了,也一樣成為風頭人物:ha ...
如果入咗B1C之後成績差咗,意味著若咗B1A、B1B,成績只會更差。

簽名被屏蔽

王家爸爸 發表於 18-11-1 14:03
對於直昇機家長,真係好難接受到小朋友喺中游。我反而覺得初小、初中既時候,可以多啲玩,輕鬆下。到咗小四 ...

即係唔會存在100%讓小朋友自由選擇既權利,咁,可以撕走D包裝紙了~~~

王家爸爸    發表於 18-11-1 14:17

簽名被屏蔽

人望高處,水望低流.無法理解要個B1A學生走去讀B2,B3學校.全港咁多B1學校,冇間合適?我理解學霸,非常OK等於是全級頭10名內.如果响神校,呢10個應在挑戰狀元.呢的留返比神人啦.

簽名被屏蔽

王家爸爸 發表於 18-11-1 13:58
點解咁諗?

因為你主張小學Band1 應該配Band1 中學,但如小學成績band2 入左band1 中學係有問題,佢會影嚮到間band1中學成績。
我睇法系band 1 及 band 2 跟個人中學學習能力沒有直接關係。
小學有d 就算band 3 成績只不過父母及家庭問題比較大,反而中學心態改變及逐漸不被家庭影嚮後,成績進步空間很大。

王家爸爸    發表於 18-11-1 14:22

jli008 發表於 18-11-1 14:11
這就証明基礎不好~好像我女兒也衹是BAND2小學,入了BAND1中學還感覺那些同學有些........普通~~~ ...
BAND 2 小學都有 BAND 1 學生,所以升中制度有一定既洗牌效應,將 BAND 2 小學既 BAND 1 學生,移返去 BAND 1 中學,減少錯配。

jli008 發表於 18-11-1 14:11
這就証明基礎不好~好像我女兒也衹是BAND2小學,入了BAND1中學還感覺那些同學有些........普通~~~ ...

係你錯判人地啫,第一,小學根本無Banding,第二,只睇成績根本唔應該考慮MCS,第三,人地自己本身有唔少B2生,第四,讀左2個月咁快睇通人地D學生能力,搶左頭位先分享啦~~~

Cliokohonda 發表於 18-11-1 14:18
因為你主張小學Band1 應該配Band1 中學,但如小學成績band2 入左band1 中學係有問題,佢會影嚮到間band1中 ...
唔太明你講嘜,可唔可以講清楚啲?

Cliokohonda 發表於 18-11-1 14:18
因為你主張小學Band1 應該配Band1 中學,但如小學成績band2 入左band1 中學係有問題,佢會影嚮到間band1中 ...

用學生既小學成績去預測中學讀書能力,用學生既中學成績去預測大學讀書能力,其實係地球上任何國家或者城市既制度,香港唔例外。

ilyrd 發表於 18-11-1 14:13
人望高處,水望低流.無法理解要個B1A學生走去讀B2,B3學校.全港咁多B1學校,冇間合適?我理解學霸,非常OK等於是 ...

自由選擇嘛,B1A不能選B2-3,咁即係~~~

mcl203 發表於 18-11-1 14:23
係你錯判人地啫,第一,小學根本無Banding,第二,只睇成績根本唔應該考慮MCS,第三,人地自己本身有唔少B ...
好多人都唔知道,小學根本係無 Banding 既,只係學生有。

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題