用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SJC聖若望
go

SJC聖若望 [複製鏈接]

請問有冇SJC的用家可以分享間學校係點嘅?我上網睇啲評語好壞參半,資料亦唔多,所以想請教下,謝謝!
   7    0    0    0

我都想知呀!有冇用家可以分享?

我係用家, 2個小朋友讀緊。語境好, 除了中文當同普話堂之外, 全ENG上堂。老師有愛心但都嚴, 每升一級會加一多一點RULES, 好預備佢哋升小。係佢度讀我唔會拍小朋友到小一唔慣。今件換咗新校長, 係之前油天的校長。

以下的好唔好, 自己評論, 因為有些家鐘意, 有些唔鐘意:
K1已開始寫字, ABC, 一人山大等呢啲。K1可以選擇全日, 全日教既用半日一樣, 只係要學校食飯, 午睡。呢樣我個人覺得好好, 因為可以訓練小朋友自己食飯同瞓覺。下午係玩同教功課, 一般K1全日的話會係學校完成功課。家長唔使煩。

K2開始只有全日。每星期一次中一次ENG黙書。每日有功課, 通常會學校完成一半。所以家長點都要跟一跟, 不過功課唔會太難, 可以好快完成。K2下學期教緊小一上學期既數學。

K3下學期尾, 學校無咗午睡時間, 應該係想等佢地早點適應, 因為小學都係無午睡。

K1開次, 每年4次assessment (即係考試咁). 有成績表, 有分數。家長日老師會同家長討論返成績上既問題同埋教家長點樣可以改進。語境ENG係強, 但中文都唔差. K3係教小一中文課本。

若唸住HAPPY SCHOOL, SJC唔係好的選擇。SJC都幾academic. 真係要同小朋友温書同跟功課。但唔會話每日要做幾個鐘。一舨我同小朋友做30分鐘必定做晒。大部份K可以升到SJC小學, 都係INTERVIEW, 但大部份可以升, 但我估唔多人直升小學, 因為好多會考其他更出名的, 考到或抽到好的都走(正常吖). 但你可以示SJC小為一個backup lor. 佢既小學, 唔係唔好, 但名氣唔高, 校舍小, 無咩課活動。學費亦唔平。

老師方面我個人好鐘意的。嚴得來係有愛心。亦好肯同家長溝通。但都係一間幾谷既學校。

希望解答到你。

回覆 HomemadeMom 的帖子

thank you!好詳盡!

HomemadeMom 發表於 18-11-7 14:27
我係用家, 2個小朋友讀緊。語境好, 除了中文當同普話堂之外, 全ENG上堂。老師有愛心但都嚴, 每升一級會加一 ...

好詳細!請問N班是否只有half day ?

回覆 等待天使中 的帖子

係, 一係上午, 一係下午

多唔多人讀完N繼續留返喺SJC讀K呀?想知留或唔留既原因呀

回覆 Lamyuenc 的帖子

SJC 收細B的, 好多人IN N時因為其他學校好多唔收細, 而SJC收, 咪SJC讀N, 之後第二年重讀N變大B考其他學校lor.  有啲名幼無N, 咁咪係第二間讀N, 之後考返心儀個間K.
作為用家, 我覺得SJC係好, 老師好, 課程亦好, 但唔夠出名。當然, 好大原因係因為佢唔係一間為名氣既學校, 唔會好似一些名幼咁commercial 或為咗名氣要小朋友參加好多比賽。呢個真係要睇家長自己點唸。有啲人鐘意COMMERCIAL, 有啲鐘意平穩。正如有啲人揾較學術較谷的, 有啲人鐘意HAPPY SCHOOL. HAPPY SCHOOL也有佢既好處。小朋友開心, 家長亦唔使咁細個開始同佢温書。快樂的童年。但上小學可能會辛苦啲。但也要睇吓小朋友本身. 有啲小朋友覺得無咩或適應能力高啲。有啲小朋友頂唔到。

請問一般小朋友需唔需要外補學術去追進度? phonics 是否學校學就識,無需外補? 謝謝

回覆 tigerbee 的帖子

我無呀, 返到屋企自己教。一般都無話係學校一教就會識晒, 都需要自己再跟同温的。我返PART TIME, 所以可以多少少時間同佢温。有些家長無時間可能要出邊揾人同跟LOR.

我小朋友12月先返N屋企主要用廣東話溝通, 夾雜基本英文
返學會唔會追唔到個進度?

回覆樓主

請問有聽過Pn學生升唔到原校升K1嗎?

唔會, 呢個年紀小朋友超強, 好快會pick up 到。

回覆 hht-jamie 的帖子

以我所知既就無. 傳聞就有聽過。好似話個個小朋友本身係難控制 (唔知係咪ADHD個類), 會咬人。老師有同家長傾過, 但好似都係解決唔到。最後無比佢升K。學校話一來怕佢傷害到其他小朋友, 二來學校無配套幫到佢。

HomemadeMom 發表於 18-11-8 15:07
回覆 hht-jamie 的帖子

以我所知既就無. 傳聞就有聽過。好似話個個小朋友本身係難控制 (唔知係咪ADHD個類) ...

多謝詳盡分析!請問可分享學校升小情況嗎?

HomemadeMom 發表於 18-11-7 14:27
我係用家, 2個小朋友讀緊。語境好, 除了中文當同普話堂之外, 全ENG上堂。老師有愛心但都嚴, 每升一級會加一 ...

Thx for sharing!!!
請問Sjc 有教phonics 嗎?

HomemadeMom 發表於 18-11-8 11:05

SJC 收細B的, 好多人IN N時因為其他學校好多唔收細, 而SJC收, 咪SJC讀N, 之後第二年 ...

可否分享下 學校升小情況嗎?考出面小學的result漂亮嗎?

有OFFER 了,唸緊留唔留位

我女剛收到k1offer。而家1516唔知讀唔讀好。我聽講SJC基本上8成都用英文溝通我女平時係屋企係零英文,我地都系用廣東話同佢交談,佢只係識26英文字母,顏色,動物ge英文,所以有d擔心佢適應唔到,唔知老師同學講緊咩,會唔出聲,唔開心。係咪有一中一英班主任,如果小朋友開頭聽唔明英文有無問題,有無其他支援架?

回覆 loobeebee 的帖子

有呀, 有個PHONICS老師的, 口音好好聽
‹ 上一主題|下一主題