用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國男女校/ 單性別校之選擇?
go

英國男女校/ 單性別校之選擇?

英國留學:請問大家怎麼選擇孩子入讀男女校還是單性別學校?家有大女和細仔,究竟應否鋪排他們入讀同一間學校?英國學校通常收唔收番siblings 呢?好像比較出名的學校都是男女分開的?請大家分享意見和睇法...

孩子幾大呀?可先問他們的意見。

我自己就係英國讀過女校及男女校. 覺得分別唔係咩性別既學校, 而係間學校本身自由度有幾大.
通常男女校都比較大既自由度, 對男女關係亦係開放的. 而女校就嚴D. 其實 boarding house 其實都有分開男女唔同building, 所以安全既.
如果你個女本身係香港讀女校, 我建議都係搵返女校 boarding school. 仔我就覺得就無所謂既.

回覆 lw1123 的帖子

其實非常好的男女校也很多-Sevenoaks
King’s School Canterbury
Rugby
Oundle
Wellington.....
另外亦可以考慮距離近的單性別學校-
Winchester & St Swinthun
Abingdon & Headington
Tonbridge & Beneden.......

lw1123 發表於 18-10-31 00:26
英國留學:請問大家怎麼選擇孩子入讀男女校還是單性別學校?家有大女和細仔,究竟應否鋪排他們入讀同一間學 ...

睇學校係睇讀書風氣,我仔出去讀書幾年係男女校,但係學校管得係比較嚴,要出學校以外嘅地方玩,一定要有家長信同意,而學校發生咩事,學校都成日有email通知家長……升大學各方面過去紀錄亦唔錯.....

不過,始終都係要家長信得過小朋友先好比佢出去,起碼唔貪玩唔學壞.....因讀書始終好個人,小朋友出到去要管係非常困難,真係靠自律,好學校亦有考得唔好嘅學生......

回覆 ^—^ 的帖子

請問你仔讀那一間呀?thks