用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 英文讀寫障礙?!
go

[讀障] 英文讀寫障礙?! [複製鏈接]

請教有沒有香港小朋友齋英文讀寫障礙的評估和訓練?

小女中文不俗,因愛看中文書,識字量很多,當然寫作仍很一般,但程度與一般小三無異。

問題出於英文和數學。英文方面,一直都較慢,可能小一都未記得26字母,bd到現在一半機會反轉,特別是b。發現她尤其對於ow, ou, an, en, ar, er, or…..等很相似的部分很難記。每次溫默書我要按不同字以不同方法幫她串,如串連故事、拼音、串連成歌、在已識字上再加未識部分等。由於學校算是happy school,默書少也淺,評估也一直有供詞,評分又較鬆手(答對1分,錯扣半分),因此,她的英文暫時是可以的,小一中上,小二中間左右。但要寫週記那些,可能連小一、二程度的字也串不來,如:two, their, yellow, three, fire, who, why, brown…

數學方面,正學四位數加減,直接要她計答案那些還可以,要她寫下很多步驟,有橫式直式那些,就錯的很多。錯的地方不單是運算部分,許多時是抄寫的問題,如由書將題目抄到練習簿,由橫式抄過直式,由直式抄過横式等等,都抄錯許多,問題是那時候她已很用心抄,有時也發現不到問題。

曾做過ADHD+智力評估,有AD features, 智力high average。想幫她做讀寫評估,問過博思會、協康等,都只有母語的讀寫障礙評估,訓練也要有評估報告才可排。也正排政府的評估,就是不知要再等多久。

我除了可以靠自己幫她,有沒有同路人或過來人有同樣情況可以給予意見,我還可以做甚麼呢?有哪些機構可以尋求協助呢?只擔心課堂越來越深,加上專注力問題,她會越來越吃力。萬二分感謝!

0    0    0    0

回覆樓主

英文唔係母語, 喺香港唔會做到讀寫障礙測試的~ 因為無一個norm 同標準, 要靠自己逐步教呀

回覆樓主

樓主,可以同所讀小學講,應該輔導組,講吓情況,(強烈)要求要見「教育心理學家」,家長認為有需要,但都要排一段時間,佢可以同學童做個評估,唔使錢。如果評估報告覺得有學習支援需要,此學家會建議校方替學生作出學習上調適,但最後調適與否,都係家長決定。

lasan 發表於 18-11-9 11:20
樓主,可以同所讀小學講,應該輔導組,講吓情況,(強烈)要求要見「教育心理學家」,家長認為有需要,但都 ...
教育心埋學家, 都只是做中文評估, 唔會有英文/數學評估
而且評估一個小朋友可能要見好幾次, 又多人排隊中,
又要普遍科目成績差的老師也懷疑, 先可以去排隊見喎  !

現在你可以去博思會/信義會等NGO ,
聽下一D TALK 是教家長點樣去教小朋友

另外去一D NGO網頁, 睇下有什麼合適課程, 或私人機構 !

回覆樓主:

樓主不如先打去教育局問吓係咪有就英文讀障出咗標準量表先啦,我記得當年同阿仔評果時,個心理學家都重點提出係用教育局個量表做,
我估係用果個量表,做出來個結果啲學校先會認。

回覆樓主:

讀寫障礙係針對母語學習,所以一個香港學生以中文做母語,就唔會做英文的讀寫評估。除非你係以英文做母語,例如國際學校的學生,先至會做英文的讀寫評估

raindroponroses 發表於 18-10-30 10:46
請教有沒有香港小朋友齋英文讀寫障礙的評估和訓練? 小女中文不俗,因愛看中文書,識字量很多,當然寫作仍 ...

有冇試過找Pathfinder?睇下佢哋有冇英文評估。如果真係冇,我仲有英文source,因為我兒子讀國際學校。不過英文嗰啲,好貴!
‹ 上一主題|下一主題