用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 匯基書院(東九龍)壓力大嗎?
go

匯基書院(東九龍)壓力大嗎?   [複製鏈接]

請問

匯基書院(東九龍)的學生壓力大嗎?

學校會否公平對待成績好及成績一般的同學?

17    0    0    0

tsangv 發表於 18-10-29 20:18
請問匯基書院(東九龍)的學生壓力大嗎?

除了此校,優才 都值得一試

優才非常好, 真的很不錯, 論成績, 或許比匯基更好, 不過我們希望入基督教學校而已.

tsangv 發表於 18-11-15 10:48
優才非常好, 真的很不錯, 論成績, 或許比匯基更好, 不過我們希望入基督教學校而已.
...
11月及12月或出年1月有無報名聽簡介會及學校學生帶嘅導賞? 當面問在讀學生真實啲 comment.

Briefing Meetings and Activities http://www.uccke.edu.hk/admission/briefing-meeting/
簡介會
2018年11月3日星期六早上10至12時 -第一場簡介會(滿額)
2018年11月3日星期六下午2至4時 -第二場簡介會(滿額)
備註:家長可於11月3日12時至2時期間參觀校園,屆時有本校學生進行導賞。

2018年12月1日星期六早上10至12時 -第三場簡介會(滿額)
2018年12月1日星期六下午2至4時 -第四場簡介會(滿額)
備註:家長可於12月1日12時至2時期間參觀校園,屆時有本校學生進行導賞。

2019年1月12日星期六早上10至12時 -第五場簡介會及十六周年開放日(現正開始網上登記)
2019年1月12日星期六下午2至4時 -第六場簡介會及十六周年開放日(現正開始網上登記)
開放日:2019年1月12日早上10時至下午6時,本校校友重聚訂於1月12日下午5時30分新翼飯堂舉行。
注意:參加者必須提前到達本校禮堂排隊入座,如未能入座二樓禮堂的家長,則安排前往直播點(早上場次(早上9時30分開始排隊入座);下午場次(下午1時30分開始排隊入座))

tsangv 發表於 18-10-29 20:18
請問匯基書院(東九龍)的學生壓力大嗎?

快啲黎簡介會感受一下!我女中一,佢本身樂觀開朗,開學無耐已全情投入學校生活,有時功課都會多,大部份時間十點左右就去瞓(視乎手腳快慢)

小時了了 發表於 18-11-15 11:08
11月及12月或出年1月有無報名聽簡介會及學校學生帶嘅導賞?

Briefing Meetings and Activities http://www. ...

今年咁勁,開足六場!

jk923 發表於 18-11-15 14:43
今年咁勁,開足六場!

係, 我都打個突開咁多場. 我有教友及我女有去幫手11月嗰日, 估唔到又真係都多人去聽喎

小時了了 發表於 18-11-15 15:06
係, 我都打個突開咁多場. 我有教友及我女有去幫手11月嗰日, 估唔到又真係都多人去聽喎
...

我都有帶埋阿仔去聽

小時了了    發表於 18-11-15 15:40

小時了了 發表於 18-11-15 15:06
...

我,老公同女都有返去,1/12都分返去幫手。

小時了了    發表於 18-11-15 15:40

1/12 大概是加埸, 因一開始報名時只有3/11 及12/1開放日  !  

subb 發表於 18-11-15 15:47
1/12 大概是加埸, 因一開始報名時只有3/11 及12/1開放日  !

3/11前已知1/12會加場,無諗過連開放日都再加。

回覆 小時了了 的帖子

我都有去, 仔返去仲話校長好風趣

小時了了    發表於 18-11-16 13:29

咁看來很難入啊.

有沒有少許tips可以幫下手呢?

我見有一個朋友仔仔好乖,成績好好,缺點只是文靜左少少,都吾收,當然他都派了band one 中學, 不過,朋友話當時都有緊張!

thanks

另外, 想問一下, 介紹人有冇用?
校長推薦信會有用嗎?

用網上報好定用申請表好呢?

謝謝

tsangv 發表於 18-11-16 15:01
咁看來很難入啊.

有沒有少許tips可以幫下手呢?
兩、三年前資料, 舊年見網友講都係咁嘅形式, 今年唔知會唔會改

(匯基)滙基書院-東九龍 面試內容及形式 https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3417129&fromuid=1539350

報左1月既簡介會,聽下見識下都好,不過阿囡一聽到S1要寄宿2個月就話唔好考
不過,我都叫佢聽下先,話好多人都話哩間學校教得好,好多活動,俾佢聽下先

我個朋友仔就知道要住不肯入,因為佢參觀dome后覺得環境差,我叫他不要跟酒店比😅

tsangv 發表於 18-11-18 20:43
我個朋友仔就知道要住不肯入,因為佢參觀dome后覺得環境差,我叫他不要跟酒店比😅 ...

嘻!嘻!相比起阿女啲同學仔住緊何文田半山一號,又或者馬灣等等過千尺,學校宿舍都真係好簡陋!

利申:因自己草根小女家住蝸居,宿舍卻是她理想家居。雖然佢依家S2,佢自己申請再住宿舍,下個月又入dorm 住幾個月

jk923 發表於 18-11-15 16:41
3/11前已知1/12會加場,無諗過連開放日都再加。

你好!
我已經報左1/12的簡介會,請問當日會有體驗課嗎?上年我們有去聽簡介會,阿女想去體驗課但當時已經滿額,不知道如何報名呢?

MaMaMango 發表於 18-11-19 07:49
你好!
我已經報左1/12的簡介會,請問當日會有體驗課嗎?上年我們有去聽簡介會,阿女想去體驗課但當時已經 ...

首日簡介會唔見有入學體驗,我睇過網頁都唔見會有此項活動。
‹ 上一主題|下一主題