用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 全軍覆沒後...大抽獎後直私Call waiting, 官津叩門成功 ...
樓主: KKLmama
go

全軍覆沒後...大抽獎後直私Call waiting, 官津叩門成功個案分享 [複製鏈接]

KKLmama 發表於 18-10-29 17:53
有冇前人可分享吓, 鼓勵吓
你search一下, 應該可以找到不小例子。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3655798&extra=&page=1

其實真的有很多例子是要玩到8月,即係玩足一年有多。雖然沒有什麽可以保證,但放棄就一定無機會。

到官津扣門的時候, 可以說絕大部份都是實力大比拚。還有半年有多, 看看小朋友有什麽不足,想想辦法去改善一下。

不過,我都識有人係叩唔到

bbtwm 發表於 18-10-30 08:55
我家小朋友都係食全餐,玩足一年半, 直私全軍覆沒+大抽獎派入唔理想既小學。

感恩最終寫信叩入一間心儀直 ...

叩入嗰間直資本身係waiting定reject?

回覆 helenmelody 的帖子

介唔介意分享多D叩入心儀又唔適合小朋友既大概內容? 睇下有無野諗漏~~

回覆 bbtwm 的帖子

請問你個間心儀直資本身你係waiting家reject?

simpson.chan 發表於 18-11-2 00:02

介唔介意分享多D叩入心儀又唔適合小朋友既大概內容? 睇下有無野諗漏~~ ...

有些朋友做的research 重心放了在網上的分享,或朋友(但不是用家)的推薦,入左之後,發現一些不相配的地方。有些人就盲目追求名氣大的學校,總之係頭十位名校就好,入左才打算。

如功課量,學習進度,默書測驗的密度和範圍,老師和家長的溝通是否足夠,學校對學生的支援(如落後會勸退定有補底班?)簡單如有無校車到家的附近,都好多人唔理,報了考了入了才打算。

個人認為,如小朋我睡眠時間不足,也會影響小朋友的集中力和智力發展,神校第一位都得不償失。

simpson.chan 發表於 18-11-2 00:02

介唔介意分享多D叩入心儀又唔適合小朋友既大概內容? 睇下有無野諗漏~~ ...

所以,近年,大家會發現多左家長會中途跳船,要轉校,就是錯估小朋友的能力。嚴重的個案係入左港島神校,小朋友上到小三,功課壓力令他討厭上學,有自殺傾向,要見心理醫生。因轉校不是一時三刻可以安排到。

想請教寫叩門信直資會理會嗎? 因為好多直資手上都有好多waiting。有沒有心得可分享?謝謝!

McA 發表於 18-11-2 12:24

想請教寫叩門信直資會理會嗎? 因為好多直資手上都有好多waiting。有沒有心得可分享?謝 ...

其實私小都未開始考仲有機會㗎。如果唔考慮一條龍,其實好多私小升中派位都好好,還可以大抽獎。

helenmelody 發表於 18-11-2 11:57
有些朋友做的research 重心放了在網上的分享,或朋友(但不是用家)的推薦,入左之後,發現一些不相配的地 ...

Totally agree

回覆樓主:

其實玩到依家11月,直私都仲可以插班,視乎你有冇心入

謝謝分享~~~~  

nwchan 發表於 18-10-29 18:29
有,唔好灰心,好多人叩門階段才有offer

福小wait到,華德,聖家000扣入

我今年打算000叩聖家,想問下心得?
考小一上嘅野?
thx
‹ 上一主題|下一主題