用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如已有私小OFFER ,但私小唔比大抽獎,家在41網(女孩) ...
go

如已有私小OFFER ,但私小唔比大抽獎,家在41網(女孩) [複製鏈接]

4    0    0    0

邊間私小先

回覆樓主:

乜資料都無好難俾意見你wor

坑真?
如果呢間係你心儀 咁梗係讀啦
龍校更唔使諗

你可以照去叩門喔

bb.fayli 發表於 18-10-29 03:50
你會如何選擇? 抽獎 or 留在私小?

謝意見

印象中, 唔俾抽獎既私小, 主要集中係港島區 (除咗培正同民生), 住41網去港島返學有乜為呢?

只要唔係非MCS不要, 乙1抽聖家可以話係必入, 升中保障, 以至中學部成績都唔會差得過你有offer既太多.

如果你間私小係培正或民生, 咁如果錢唔係問題, 不如努力操好小朋友既學術能力, 去叩St Mary/天神好過啦!

叩唔入就留係培正/民生讀.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 bb.fayli 的帖子

果兩間學術唔差,同 hkpapa 建議一樣,叩 St Mary's/天神,唔得就留低或者日後插班。

bb.fayli 發表於 18-10-30 02:16
回覆 1998Ruby1998 的帖子

但我女怕羞,叩門我冇信心, 何況你們說的這兩間難度這麼高

兩間都係先考筆試,所以並不是沒有機會。
如果 Maryknoll 聖家都唔中,派左去黃大仙、觀塘,你會叩門嗎?咁又叩邊間?女女性格慢熱,到時候你會更徬徨。

bb.fayli 發表於 18-10-30 03:05

如果真是搏自行, 抽獎,我應該點填thx

自行你有冇宗教,舊生分?得 15 分的話,就填黎只為叩門誠意(爬問留意下乜學校收 000,乜學校需要你有一個 1)。BTW,20 分 Maryknoll 有機會中,但好微好微。

41 網只要唔搏 Maryknoll,幾乎乙一可中 (DPS 除外,因為位少難預測)。聖家你接受嗎?聖家乙二有機會但亦機會都係不太大。

bb.fayli 發表於 18-10-30 03:22

有20分, 但是否要111/000逐間校check 嗎? 有否其他網頁有資料thx

兩間比一定是民生比聖家好,聖家的好處是畀個機會你抽maryknoll,但亦要承擔風險聖家乙二不是必中。

回覆樓主:

兩间聖家比,好似九龍塘聖家好D。MS要比學費,聖家不用,MS升上中學百分比好似麻麻,中間又人走,你可以睇返之前MS comment。

bb.fayli 發表於 18-10-30 02:29
回覆 hkpapa852 的帖子

經濟不是問題, 但唔抽又感覺有D可惜, 考其他直私沒信心,因細B
只係想講一句, 通常派位後喊得最慘烈個班, 都係因為"唔甘心", 得一想二, 最後攪到雙失.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-30 09:02
只係想講一句, 通常派位後喊得最慘烈個班, 都係因為"唔甘心", 得一想二, 最後攪到雙失.

...

好似投資一樣risk越大,return亦越大。楼主自己衡量可承受的風險。

bb.fayli 發表於 18-10-29 03:50
你會如何選擇? 抽獎 or 留在私小?

謝意見

選私校,然後扣門,抽獎講運氣,到時抽唔中再後悔已經來不及了

bb.fayli 發表於 18-10-30 03:22

有20分, 但是否要111/000逐間校check 嗎? 有否其他網頁有資料thx

聖家同MS,我會揀MS
你個case,真係無理由放棄MS搏超大熱MCS

WinnieCatCat 發表於 18-10-30 07:59
兩間比一定是民生比聖家好,聖家的好處是畀個機會你抽maryknoll,但亦要承擔風險聖家乙二不是必中。
...

我認為乙二聖家不中,九成機會派出本區
‹ 上一主題|下一主題