用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 仔仔18months,次次教佢嘢,老爺成日都話咁細未明,點睇 ...
go

仔仔18months,次次教佢嘢,老爺成日都話咁細未明,點睇? [複製鏈接]

兩老帶親呀才不會仔去超市,樣樣都俾佢摸(佢哋覺咁先聰明)我其實唔鍾意(一來dirty,二來冇規矩),唔想同老人家鬥氣,所以自己同佢去超市,就叫佢唔凖搞,但佢似乎好失控。
有次去兩老家,仔仔見到部舊I phone din咗,拎上手,唔放,臨走要佢放返低,老爺話俾叫帶走,我唔凖一定要佢放底,老爺當然覺得佢仲細唔明,覺得係我過份執着

老爺成日同姐姐講BB仲細,佢唔明,大的先教

我都有時好唔開心,因為我平日已經要返工,陪BB時間唔多,仲要花時間做衰人,又會懷疑自己係咪真係錯
   0    0    0    0

回覆樓主:

我相信細時唔教大時唔使教
18M雖然仲細,但都要俾佢習慣講道理分對錯
打個比喻,如果老爺話2歲先明到時教,咁係咪2歲差一日周圍跑就無問題,到2歲生日就唔啱呢?咁叫小朋友如何適應同理解大人的指示?

回覆 hontari 的帖子

我會用唐僧上身呢一招,向老爺同B仔不斷解釋、不斷解釋、不斷解釋...

hontari 發表於 18-10-29 11:16
我相信細時唔教大時唔使教
18M雖然仲細,但都要俾佢習慣講道理分對錯
打個比喻,如果老爺話2歲先明到時教, ...

説的對

sweetyhome 發表於 18-10-29 13:54

我會用唐僧上身呢一招,向老爺同B仔不斷解釋、不斷解釋、不斷解釋... ...

呢招勁

回覆 chingalicew 的帖子

過獎喇

sweetyhome 發表於 18-10-29 13:54

我會用唐僧上身呢一招,向老爺同B仔不斷解釋、不斷解釋、不斷解釋... ...

多謝分享,等我都試下先

chingalicew 發表於 18-10-28 14:50
兩老帶親呀才不會仔去超市,樣樣都俾佢摸(佢哋覺咁先聰明)我其實唔鍾意(一來dirty,二來冇規矩),唔想 ...

媽媽自己堅持再堅持, 教小朋友你認為正確的事, 唔好覺得小朋友細個唔識, 你同佢講既做既, 佢有一日會突然叮一聲做番/講番俾你知, 以行動話俾老人家知, 你認為正確既一套係有用.

唔好話18M,12M佢都已經感受到你係唔係同佢講道理,因為你既語氣同速度會令佢意識到件事都幾嚴重,跟住下次就會有戒心,唔會咁快做同一樣野,唔一定要鬧,但係要比佢知你好在意佢既行為
‹ 上一主題|下一主題