用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地有教理財概念嗎?
樓主: 星星的後裔
go

你地有教理財概念嗎?   [複製鏈接]

簡單如一盆圍棋,可以培養到對奕者嘅價值觀,睇事物嘅深度同計算 邏輯推理。

MrBeast 發表於 18-11-15 09:54
e加玩天貓都可以從中學習
唔知大富翁有冇更新到加入電話騙案card 呢?
...
B兄能舉一而反三,自不難考慮過要解釋一下該咭嘅用途同玩法,今時今曰3D 打印都得,可能你已發現左一條財路。

ar_mak 發表於 18-11-15 11:27
小一二,輸得起,甜的吃,苦的也吃,父母係可以不定期去轉換教育方式,但信念就需要堅定. 如果你就當做實驗咁去 ...

同意 我就係想俾佢trial-and-error!

ar_mak 發表於 18-11-15 11:21
假設對象是一年級學生,根本佢係連錢是什麼都未知,在小朋友而言儲舊錢同儲舊石頭係冇分別,亦同父母叫佢做所 ...

同意,所以我一開始就覺得6歲小一,我只想佢有使錢經驗,自己判斷下點用有限嘅錢,好好經歷一下買錯野肉赤或唔夠錢要取捨開源。

咁細個小朋友對$無概念,大人限佢點用、提佢點儲點投資,佢都唔知乜黎。錢只係令佢換取到想要嘅嘢,對佢黎講先有意義。

ABC-DAD 發表於 18-11-15 10:34
佢無啫,你自己加上去嘛,電騙咪就係以假亂真囉

仲可以加電子錢包被盜用 card

ABC-DAD 發表於 18-11-15 10:57
B兄能舉一而反三,自不難考慮過要解釋一下該咭嘅用途同玩法,今時今曰3D 打印都得,可能你已發現左一條財路 ...

我只是問題爸爸病發

ar_mak 發表於 18-11-15 11:29
上面果篇幫唔幫到手?如果唔得你再具體問,我一定有方法答到你.

not really but never mind, thx for replying

金庸有打狗棒,我又出天貓光棍

首先delay gratification.  想買乜唔係必須就等11.11

機會是比有準備的人:一早揀定寶貝和記低正價,

有風使里:加埋要multples of 400, 攞盡津貼

捷足先登:一過十二點㩒制

之後解釋支付寶和順豐運作,計下慳幾多,順便教埋excel n %

MrBeast 發表於 18-11-15 11:42
我只是問題爸爸病發

生活就係學習,學習又係生活。
能夠深入淺出,小朋友自然不知不覺中得益。

以無法為有法。

MrBeast 發表於 18-11-15 12:10

首先delay gratification.  想買乜唔係必須就等11.11

d津貼要預早攞, 每日有限數目, 可以計到點樣先拎到最多; 仲有店舖優惠可重疊使用; 亦有d商品有預售優惠。
集運有更平選擇。每個步驟都有野學到

ps, 內功心法:光棍佬教仔⋯

Elenalan 發表於 18-11-15 12:17
d津貼要預早攞, 每日有限數目, 可以計到點樣先拎到最多; 仲有店舖優惠可重疊使用; 亦有d商品有預售優惠。
...
係呀,計埋d卷要slightly more than multiple of 400,

之前京東仲見到「三體」套書38人仔,真是有d衝動⋯⋯

MrBeast 發表於 18-11-15 08:10
我小朋友正是這類型,我估佢都是打正苦工最適合

I am not sure can be applicable in the future or not?
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-11-14 12:49
他都是早你幾年接觸而已,但刻骨銘心的經驗。

當時是違法行為,有客查廠或者勞動局查檢,衰梗!後來有朋 ...

聽過狄志遠既分享。

佢話自己係好學之人,讀幾個學位,當時仍然讀緊,但細個好懶散,只因一次。。。

一次佢去老豆工廠等老豆下班,見到老豆工作既辛勞。。。

黃仁龍都有類似回憶,見老豆在下雨天斜坡推雪糕車,跟老豆賣完雪糕數大餅。。。

讓細路見到屋企人辛勤工作亦係好事(總好過見父母篤手機)

不過要小心教到小朋友斤斤計較,尤其男仔。

Olympian 發表於 18-11-17 11:32
不過要小心教到小朋友斤斤計較,尤其男仔。
是吖,洗錢精明和斤斤計較和孤寒可能只是一綫之差
‹ 上一主題|下一主題