用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地有教理財概念嗎?
樓主: 星星的後裔
go

你地有教理財概念嗎?   [複製鏈接]

有知識技能,都要肯落手落腳走出去先有可能揾到機會。

ANChan59 發表於 18-11-14 12:33

他計出勞動時間值!當時我覺得唔錯,可能我要求低。:happ ...
相信一定唔會講漏老板嘅利潤同工人工資嘅差異。

ABC-DAD 發表於 18-11-14 16:19
有知識技能,都要肯落手落腳走出去先有可能揾到機會。

好多人從小已經會怕失敗,船頭驚鬼,船尾驚賊,船中間驚火燭!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ABC-DAD 發表於 18-11-14 16:44
相信一定唔會講漏老板嘅利潤同工人工資嘅差異。

當日冇,不過他已經表達不會接我的「壞攤子」,不會讀工程及科學.........

他表示過咁辛苦為乜呢?

近年,他才改變過來,打工同自己做老闆的分別,命運在自己手上好很多!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ar_mak 發表於 18-11-15 01:21
如果從理財角度,個仔既決定係正確,因為放入盒所損失既機會成本大於利息(從佢既角度去睇),放銀包,當遇上合適 ...

恭喜,呀嘜哥終於出場。

ANChan59 發表於 18-11-14 16:56
好多人從小已經會怕失敗,船頭驚鬼,船尾驚賊,船中間驚火燭!
我小朋友正是這類型,我估佢都是打正苦工最適合

如果從理財角度,個仔既決定係正確,因為放入盒所損失既機會成本大於利息(從佢既角度去睇),放銀包,當遇上合適 ...

真心請教,我女小一,如我前文所述,我現在就係教佢如何消費(不限制佢買什麼,希望佢對金錢價值有概念,嘗試自己去判斷,用有限錢買想要東西)。請問你認為小學生嘅零用錢應該無條件定時定額俾佢? 定係有條件先俾佢?(假設佢平日基本所需不缺)
我現時俾零用係獎勵性,要儲一定積點先有,這方法ok嗎? Thanks!

ABC-DAD 發表於 18-11-14 12:38
認同科技日新月異,宜家(其實五六年前)小學生已經學玩電商,格仔舖。唔使做小販。
口個類同理財概念又唔 ...
身邊兩姐妹,家姐讀到書,平步青雲港大畢業,阿妹讀書唔叻但手工ok 拍片上utube 然後賣自己的手工品

retriever 發表於 18-11-14 12:38
你帶仔去廠這段,我有個人經歷。

當年預科高考完等放榜,跟朋友去工廠做包裝,幾星期後出工資,跟去補習 ...
我周不時分享做學生時去做暑期工和part time,亦set 左expectation that 小朋友大少少去幫人補習(若有人請的話,meaning, 成績ok)

你的消費理財法可否再用些layman examples 解釋呢?

MrBeast 發表於 18-11-15 08:31
我周不時分享做學生時去做暑期工和part time,亦set 左expectation that 小朋友大少少去幫人補習(若有人請 ...

要孩子有動力去做partime/幫人補習,首先要佢有經濟需要(即係唔夠$使)。你會願意俾少d零用$等佢有動力自己揾$嗎?

我好細個(16歲)就搵partime了因為有經濟需要,考完AL就幫人補習。補習收入非常可觀,平均都月入過萬(20年前)。

Elenalan 發表於 18-11-15 08:46
要孩子有動力去做partime/幫人補習,首先要佢有經濟需要(即係唔夠$使)。你會願意俾少d零用$等佢有動力自己 ...
唔buy 不勞而獲,暫時未有洗$需要,所以e加都是做家務先有0用作獎勵,升中後才會給0用,同時升中後小朋友可以養pet,但有乜頭暈身興佢自己搞掂(可以好貴)

Elenalan 發表於 18-11-15 08:46
要孩子有動力去做partime/幫人補習,首先要佢有經濟需要(即係唔夠$使)。你會願意俾少d零用$等佢有動力自己 ...

如果富養,邊有動力?

retriever 發表於 18-11-15 09:06
如果富養,邊有動力?

既要"富"佢思維目光,又要"窮"佢物質唔好嬌生慣養父母打包,真係好難。

方向唔啱,咩都難。

一個簡單嘅遊戲,可以玩好耐,從中學習,如果小小事就講一本書咁厚嘅理論去訓示小朋友,好無謂。

不如玩大富翁好過啦。

ABC-DAD 發表於 18-11-15 09:44
方向唔啱,咩都難。

一個簡單嘅遊戲,可以玩好耐,從中學習,如果小小事就講一本書咁厚嘅理論去訓示小朋友 ...
e加玩天貓都可以從中學習
唔知大富翁有冇更新到加入電話騙案card 呢?

同小朋友玩要畀足夠時間佢地體驗,過早去分類定性,教育就無意義。

聽聽兒童心底話,首先,大人不宜過早去批評,要理解下佢當時出發點,先知有咩空間發展。

你想點,佢唔知嘅,要溝通,就要有耐性。

MrBeast 發表於 18-11-15 09:54
e加玩天貓都可以從中學習
唔知大富翁有冇更新到加入電話騙案card 呢?
...
佢無啫,你自己加上去嘛,電騙咪就係以假亂真囉
‹ 上一主題|下一主題