用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地有教理財概念嗎?
樓主: 星星的後裔
go

你地有教理財概念嗎?   [複製鏈接]

retriever 發表於 18-11-13 08:00
好贊成你果句:“開闊兩個極端”

但開邊個端先,有冇考慮。

我們當時是先歐美,後泰北及烏干達,中國及東南亞在中間!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

retriever 發表於 18-11-13 07:48
金錢觀幾個人,跟成長有關。

親人關係,有金錢交易,我係會唔舒服。即如青年少年中心儲分換領玩具而唔係 ...

我在上靣都提及風險管理,你若果不太了解,你可以帶子女去銀行問,肯定職員好有興趣解釋俾你們知道,而且網上亦有不少資料,你跟他們一起探索都是好的通識教育。

股票可以是高風險,亦可以是低風險,我所以話大跌市才買,或者分段吸納,慢慢留意。經歷兩三次經濟循環,就不會太在意了。

當然每人的風險承受能力不同,你要自己決定!

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主

點解我想扭轉個話題,聚焦投資及風險管理,因為單單儲蓄,根本不是理財,我見不少理財專家教父母的方法都是幼稚及跟社會脫節。

你如果擔心,跟他們一起探索,大家一起成長!

上面寫的資產配置,如果你認為股票高風險,咪買少 d,佔資產少 d,低風險買少d,但低於通漲又如何,都是婆仔數而已。

樓主講嘅教理財概念係指咩呢?有何目標?

窮唔會限制眼界,目空一切就會,心眼太多,同心多一樣會限制發展。

ABC-DAD 發表於 18-11-12 22:33
畀一百蚊佢,一個星期唔好用,之後畀啊媽。
完成後,你畀110佢。佢又係畀一百阿媽
你在畀120,佢又係畀一百 ...

琴日我地決定 $100 放一星期多$1利息。阿女6歲,好開心咁放左$100蚊係個盒入面。輪到個10歲仔,佢話太少了,情願放係自己個銀包

醒目開學勳章

Olympian 發表於 18-11-13 16:05
琴日我地決定 $100 放一星期多$1利息。阿女6歲,好開心咁放左$100蚊係個盒入面。輪到個10歲仔,佢話太少了 ...
好明顯你仔唔識計數,1星期有1厘仲嫌少

Olympian 發表於 18-11-13 16:05
琴日我地決定 $100 放一星期多$1利息。阿女6歲,好開心咁放左$100蚊係個盒入面。輪到個10歲仔,佢話太少了 ...
多謝你試。你期望做到咩果效?
咁你介唔介意問下佢想要幾多?你可以要求佢做一啲增值高嘅工作嗎?大個仔可以學習工作同工資嘅關係。
願意keep 係daddy 度嗎?一齊睇下可以在三個月會有咩結果。
或者,可以加一個bonus, 完成後,大家一齊做一件全家都開心嘅事。

ANChan59 發表於 18-11-13 11:46
點解我想扭轉個話題,聚焦投資及風險管理,因為單單儲蓄,根本不是理財,我見不少理財專家教父母的方法都是 ...

我係諗緊月供股票之類,某些收息送紅股多如三號仔之類。

bobbob 發表於 18-11-13 16:56
好明顯你仔唔識計數,1星期有1厘仲嫌少

因為個仔可能有消費經驗,覺得一蚊做唔到咩。

細路一般看短期利益。教佢哋睇到長遠係重點。

retriever 發表於 18-11-14 07:32
我係諗緊月供股票之類,某些收息送紅股多如三號仔之類。

你們當然可以試不同股票及借助平均成本法!已經可以產生不同理財的方法及概念,小朋友會有得著。

ABC-DAD 發表於 18-11-12 09:51
理財概念,會唔會加少少生產力概念上去呢?
教小朋友工作賺錢嘅概念,自食其力,好運嘅話,佢明白感激父母工作嘅錢得來不易,就係我想做嘅嘢。

其他嘅理財,到佢地有自己需要同資金先講。

ABC-DAD 發表於 18-11-14 11:13
教小朋友工作賺錢嘅概念,自食其力,好運嘅話,佢明白感激父母工作嘅錢得來不易,就係我想做嘅嘢。

其他嘅 ...

我認同你第一段所講,但近年科技進步很多,工作,勞力或是勞心,跟我們成長的年代大不同,有時候自己都要腦筋急轉彎,才會明白及認同。

有一次帶小學時阿仔上廠坐 line ,在 line 長指導下,用了半個小時做了半件成品,他很有滿足感,隨口問我們他賺了多少錢,知道答案後,他知道不能生活,了解不同崗位的工作及工資后,對他好有感悟,勞心 vs 勞力!

ANChan59 發表於 18-11-14 11:36

我認同你第一段所講,但近年科技進步很多,工作,勞力或 ...
做半件產品可以過咩生活呢?
唔做都無本金投資格,我細幫過推推車仔做小販都幾OK。
生活唔到就要學嘢囉,做啲高增值嘅工作囉,我估賢 伉儷都係咁教。

做買賣揾資金都要付出嘛。

ABC-DAD 發表於 18-11-14 12:26
做半件產品可以過咩生活呢?
唔做都無本金投資格,我細幫過推推車仔做小販都幾OK。
生活唔到就要學嘢囉,做 ...

他計出勞動時間值!當時我覺得唔錯,可能我要求低。

你知道他不同階段都有做不同的「貿易」,讓他自己摸索出路。

你對,他投資理財還未夠充足資本。

我認同你第一段所講,但近年科技進步很多,工作,勞力或 ...

認同科技日新月異,宜家(其實五六年前)小學生已經學玩電商,格仔舖。唔使做小販。
口個類同理財概念又唔一樣,我會睇成企業家精神嘅啟蒙。

你帶仔去廠這段,我有個人經歷。

當年預科高考完等放榜,跟朋友去工廠做包裝,幾星期後出工資,跟去補習社幫初中生補習,無論工作環境,辛勞度及回報都係蚊比牛比。

自此明白,離開知識技能內,係艱難既世界。

ABC-DAD 發表於 18-11-14 12:38
認同科技日新月異,宜家(其實五六年前)小學生已經學玩電商,格仔舖。唔使做小販。
口個類同理財概念又唔 ...

我是按你生產力的思考延伸下去。

而且創業是高風險、高回報、低成功率的投資項目。

retriever 發表於 18-11-14 12:38
你帶仔去廠這段,我有個人經歷。

當年預科高考完等放榜,跟朋友去工廠做包裝,幾星期後出工資,跟去補習 ...

他都是早你幾年接觸而已,但刻骨銘心的經驗。

當時是違法行為,有客查廠或者勞動局查檢,衰梗!後來有朋友希望我組團帶他們的仔女上去經歷吓,我都笑他們跟我有仇,想我被拉人封廠。

ANChan59 發表於 18-11-14 12:43
我是按你生產力的思考延伸下去。

而且創業是高風險、高回報、低成功率的投資項目。
你係智識型企業家。
‹ 上一主題|下一主題