用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 你地有教理財概念嗎?
樓主: 星星的後裔
go

你地有教理財概念嗎?   [複製鏈接]

畀一百蚊佢,一個星期唔好用,之後畀啊媽。
完成後,你畀110佢。佢又係畀一百阿媽
你在畀120,佢又係畀一百阿媽。
下個星期你畀2百佢,keep 2星期,畀番你,你畀240佢,再keep 2週,畀阿媽,跟住你畀250蚊佢,之後你叫佢畀返200你。好遊戲完,你地聽下個小朋友學到咩?

retriever 發表於 18-11-12 19:33
嘩,非工作收入>支出。

普羅百姓唔易做到。

要時間累積,所以是一個良性循環,儲蓄,投資,增加資產!
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

retriever 發表於 18-11-5 17:17
我覺得一樣。

講個隨手拿來,好似唔啦更既例子。

可能是衰延後利益輸送!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

retriever 發表於 18-11-6 07:36

同意窮係會限制眼界。

眼界有好多種,去歐美遊學是,去非洲照顧愛滋孤兒,起學校及宿舍也是,你估結果是一樣還是不同。

我覺得開眼界要有計劃,按步就班,要拉闊兩個極端,他會懂得游走兩者之間取得平衡,可能才是最好!

Elenalan 發表於 18-11-8 08:29
我見唔少公屋戶嘅家長一年都去3,4次旅行,我估應該唔係個個都「真中產」掛。
...

你錯了,不少公屋戶的 disposable incomes 高過中產階級,就是慳租金及供樓開支,還有入息稅,你計計大家有幾多剩!

ABC-DAD 發表於 18-11-12 22:33
畀一百蚊佢,一個星期唔好用,之後畀啊媽。
完成後,你畀110佢。佢又係畀一百阿媽
你在畀120,佢又係畀一百 ...

一個星期10%,我都認你做呀媽了!

retriever 發表於 18-11-13 06:12
一個星期10%,我都認你做呀媽了!
如果當係工資你點睇?
即刻推阿媽落火車?

如果係做生意嘅手續費?

如果改變模式,可否變成banker?

可唔可以調整一下,教小朋友做賬?

如何理財?如何消費?我好有限公司嘅啫。

不過10元八塊就認阿媽嘅都少見,應該係好有大志嘅人。

ABC-DAD 發表於 18-11-13 06:39
如果當係工資你點睇?
即刻推阿媽落火車?

金錢觀幾個人,跟成長有關。

親人關係,有金錢交易,我係會唔舒服。即如青年少年中心儲分換領玩具而唔係用假錢。

教投資方面,我贊成先教儲蓄,讓細路知道唔亂用可積小成多。

較進取既投資,一來自己都未掌握,二來我怕從小教佢,會“輸錢皆因贏錢起”既影響。

ANChan59 發表於 18-11-13 01:51
你錯了,不少公屋戶的 disposable incomes 高過中產階級,就是慳租金及供樓開支,還有入息稅,你計計大家 ...

今時今日,住公屋分分鍾係幾千萬富翁。

我屋苑有幾個呀姐保安,住公屋,大陸有兩三層樓收租。分分鐘有錢過不少屋苑業戶。

ANChan59 發表於 18-11-13 01:46
眼界有好多種,去歐美遊學是,去非洲照顧愛滋孤兒,起學校及宿舍也是,你估結果是一樣還是不同。

我覺得 ...

好贊成你果句:“開闊兩個極端”

但開邊個端先,有冇考慮。

即朝四暮三, 朝三暮四之間既考慮?!

ABC-DAD 發表於 18-11-13 06:45
如果係做生意嘅手續費?

如果改變模式,可否變成banker?

今時今日,就係咁先有得發圍。

君不見光頭陳,“嘩! 靚呀,靚呀,靚呀,真係好靚!” ,就撈左幾十億銀!

如果一星期俾100%,認做呀爺都得,哈哈!

retriever 發表於 18-11-13 07:48
金錢觀幾個人,跟成長有關。

親人關係,有金錢交易,我係會唔舒服。即如青年少年中心儲分換領玩具而唔係 ...
唔知你點睇到利息。
金錢交易?
工作就係為收入。

錢係中性嘅工具。 儲蓄同利息都係錢嚟。

點睇,為左週息十厘認阿媽係你自己第一時間講。

親人年年拜年畀利是啦,你定義有問題。

無工作同收入,邊有錢 儲蓄?

PS.唔分清楚收入,利息,時間,學咩 儲蓄 理財?

係我個遊戲裏面,無產生過利息,下一步先會玩利息同開支。再引入收支平衡。

陳sir 出聲我先講下皮毛,唔使用真錢,用個excel spreadsheet 就學到好多嘢。

ABC-DAD 發表於 18-11-13 08:18
唔知你點睇到利息。
金錢交易?
工作就係為收入。

你話當工資嘛?

工資不算交易嗎?

retriever 發表於 18-11-13 08:21
你話當工資嘛?

工資不算交易嗎?
你有排學。
問左陳sir 幾時買股票,又話:

《較進取既投資,一來自己都未掌握,二來我怕從小教佢,會“輸錢皆因贏錢起”既影響。》

你飲杯水,食個早餐,諗清楚下認阿媽定認阿爺。del 左佢啦

你咁衝動,唔好畀仔女見到。

ABC-DAD 發表於 18-11-13 08:27
你有排學。
問左陳sir 幾時買股票,又話:

哈哈。

我無意跟你辯論喎。

多謝你既關注,先走!

我班門弄斧啫,估唔到引到真知卓見,賺到笑。

哩啲就係利息嘞。

retriever 發表於 18-11-13 08:31
哈哈。

我無意跟你辯論喎。
我多謝你就真,有心就買盒靚嘅朱古力去探阿爺啦。
咪咁易認親認戚就得啦。

具體啲講,日常家務都可以累積分數,換取工資,重可以指導佢處事態度,教佢自己用spread sheet 記錄,具體應用家長自行發揮下,設計遊戲,遇/寓生活於教育都幾有挑戰性。
‹ 上一主題|下一主題