用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 協恩簡介會後感
樓主: 穎子
go

協恩簡介會後感   [複製鏈接]

kirstyau 發表於 18-10-28 00:47

所以d女仔行出黎特別有自信,真係難分對錯 睇家 ...

所以好簡單⋯適合自己=好學校、不適合自己便有緣無份。。。

sukitelfold 發表於 18-10-28 00:36
如果引述教育局視學官員講:「官員視學後,告訴我,協恩係全港第一女校!」

可能官員曾經説過,但點解照 ...

我哋高年級家長會上校長話 CR 後官員係評: 如果作出以下改善 (加強 STEM, 教學上一啲改變) 協恩好有機會成為香港第一女校喎...
我仲以為係官員公式化客氣說話,乜有人 take it seriously 㗎?

YolandaTam 發表於 18-10-28 00:53
我哋高年級家長會上校長話 CR 後官員係評: 如果作出以下改善 (加強 STEM, 教學上一啲改變)  ...

可能係我兩公婆聽錯啦!

但⋯我們二個一樣接收到這訊息,另一半還説:「個視學官當女拔C㗎!」

sukitelfold 發表於 18-10-28 01:04
可能係我兩公婆聽錯啦!

但⋯我們二個一樣接收到這訊息,另一半還説:「個視學官當女拔C㗎!」

我諗佢講錯似啲 一係就犯埋晒啲細路女通病:誇張

sukitelfold 發表於 18-10-28 01:04
可能係我兩公婆聽錯啦!

所以我絕對明白樓主未刪除內容之前的感受,樓主的感受便是當天我家的感受!

可能係我兩公婆聽錯啦!

可能果句係適用於任何女校,改少少又岩男校 或 男女校~~~

等如朋友見完面講句,遲D約出黎飲茶一樣~~~

YolandaTam    發表於 18-10-28 01:52
YolandaTam    發表於 18-10-28 01:52

sukitelfold 發表於 18-10-28 00:44
但當然,一間學校不是一個校長可以影響到什麼,但六年千千萬萬個早會(唔知有冇早會),大人也被洗腦啦, ...
已批判了很多次, 當然你有言論自由, 但我真不明白
人家外人未入讀都算, 佢地知道的有限, 也可以選擇唔報讀

其實新生會我都有聽喎
校長有講學生點叻, 學校點叻
學校體藝更叻.......
未來要更上一層樓....佢係講得幾直接, 好白

不過佢都有講學校點樣放資源於學生身上, 請左成百個老師小班教學
所以校舍好舊,冇資源翻新
點樣補底幫助有需要的學生, 一生一師制度關心學生心靈
又有講學校唔係咩貴族學校, 只重才華.....

我咁唸,
已身為學校一份子, 唔好將一D自己唔中意聽既野無限放大, 周圍唱衰學校
而沒殺其他好的地方, 根本係斷章取義
人地友校都係咁讚自己學校點叻點威, 個個學生要向上流, 有咩問題?
我覺得好OK喎 ! 佢地係優秀, 唔通要踐踏自己?

問心, 你女兒讀左HY之後係咪變得好驕傲?

Png 發表於 18-10-28 01:22
...

唱衰學校

⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯

首先尊重你言論及討論自由。

借問我邊句唱衰你學校呢?!

我上文已經説了⋯《這是個人的所知及感受》

一間學校講一、二件自己所見所聞的事,便能唱衰,你會否太睇少HYS?

香港人⋯⋯放鬆D!!!

Png 發表於 18-10-28 01:22
...

維護自己學校,並唔係用你扣他人帽子便成的!

你可以指正我新生家長會說我聽錯!

詳述我所講的事實不符,作出澄清及指正,並不可以在這公開教育討論區平台,亂扣人帽子什麼「周圍唱衰」!

香港人⋯放鬆D ✖️2

回覆 Png 的帖子

UM...  Sukitelford 網友位千金係已扣門入同區名女津嘅協小舊生.
作為協中小幼校友同現任中學生家長, 小妹想講幾句, 希望大家唔好介意:

協中協小嘅教學係有唔少地方有待改善, 佢哋英文科同英國文學的確幾好, 但中文比起我中學時期實在差太遠.  數學更有好大進步空間.

協中一向重視全人發展, 即係呢... 讀書成績要合格係基本, 學校課外活動係好多, 只要有能力就會有人賞識, 但要識得取捨 -- 因為搞ECA而令成績變差嘅例子屢見不鮮.  
協中同學只要盡咗力, 即使做得唔好都OK (小女運動同視藝都好差, 但老師見佢好盡力, 冇鬧不得止, 俾分仲會鬆少少等佢不至唔合格 ), 老師只會鬧態度差, HEA嘅同學.

我同小女性格好唔同: 我係參加好多ECA嘅人, 初中參加DEA, 中樂團, 中四唱CHOIR, 中六上幾個莊再幫手搞埋協團夏令會; 小女就好摺, 係N無人士.  但我哋不約而同喺協中學到如何同一啲同自己好唔同, 甚至極討厭嘅人相處, 亦學到自己嘅事要自己承擔, 遇到困難唔放棄.  

小女一向唔係好有鬥心嘅人, 只係勤力.  但由中一到中三呢幾年, 我見佢一路一路成長, 變得更獨立, 越來越有自己諗法, 唔再衝動, 會為自己理想同目標辛苦付出努力, 即使失敗都唔放棄.

不管以後如何, 或者小女會如佢自己所言平凡過一生, 但為人父母, 見到個女越來越成熟, 就已經滿足. 即使對學校其實都有啲怨氣, 都會感恩.

bb623623    發表於 18-11-3 11:15
樹熊MA    發表於 18-10-29 15:55
Nozomi806    發表於 18-10-29 11:44
Joyceyim    發表於 18-10-29 10:12
Ktfk    發表於 18-10-28 16:40

mcl203 發表於 18-10-28 01:20
可能果句係適用於任何女校,改少少又岩男校 或 男女校~~~

等如朋友見完面講句,遲D約出黎飲茶一樣~~ ...
或者似一邊摸小朋友個頭一邊氹佢: 你今次70/80/90分, 好叻喎, 如果再努力啲, 小心啲, 下次就80/90/100分架啦...

YolandaTam 發表於 18-10-28 01:55
或者似一邊摸小朋友個頭一邊氹佢: 你今次70/80/90分, 好叻喎, 如果再努力啲, 小心啲, 下次就80/90/100分架 ...

...其實你係好有potential,再勤力D就可以考第一~~~

回覆 mcl203 的帖子

好傳神, 即刻諗起以前一位老闆 (Sales Director) 鼓勵每一位新嘅 Sales Manager:你好有 potential, 第日我退落嚟, Sales Department 就靠你啦 

回覆樓主:

覺得成績唔夠亮麗、只專注運動、校長自大、又唔係全港第一咪唔好報唔好讀囉。
如果協恩都唔可以誇讚吓自己多年嚟嘅「功德」,啲女著住件長衫會著得咁自豪
我好欣賞協恩學生嗰份自信架,起碼冇其他學校嗰份「串」

好耐無聽dgs簡介會,如果張現今hys同2年前dgs簡介會比,我覺得dgs謙卑d, 簡介會同覺生傾,亦覺得dg比hy 學生謙卑d。

講多少少我女學校真係好謙卑,簡介會只略講威水野,講好多要教子女如何專敬師長, 孝順父母,自理。話現今細路好叻,但欲不懂感恩父母,專重別人.... 雖然老土但我buy

YolandaTam 發表於 18-10-27 23:59
不是, 小女INTERVIEW 過以下:
義工隊
義工隊都唔收?我以為服務性質的團隊應該多多益善。

又开始有火葯味……

純發表一下自己感覺:

朋友說"去年"協恩簡介會, 給人高高在上的感覺, 報紙也有報過, "若接受不到女兒差過十名 這裡未必適合"
這個"去年", 是2015/6的簡介會, 是梁校長剛上任的第一年.

當我自己也有去聽協恩簡介會卻沒有這感覺, 只記得副校sell 老師與學生互動一節.
而我自己聽的, 是2016/7  和 2017/8 的簡介會.

個人而言, 我相信每位朋友的話, 首先我所說的朋友都是我所能相信的人, 因此只要是其親身經歷, 總有可取之處, 而收到別人訊息之後自己再求證、分析及思考, 是我採用的方法.

於是我心中想:
可能是由於HY 與她之前的學校實太不同, 梁校長上任之初未懂得作為受注目的校長之道, 流於浮誇. 不過似乎HY 是會聽取外界聲音的學校, 因此在之後修正了.  看來校長本身還在摸索, 不過好在肯改, 善莫大焉.

就協恩17/18 收生而言, 確是積極多收了運動精英, 更重要的是, 有些運動精英是棄DG 而投 HY的.
同時加上聽朋友說協恩中一家長會校長的對內發表. 當然不容置疑, HY 確有超DG 的潛質, 不過事實歸事實, 如果表達卻令人有另一番體會. 我不禁想的是,看來梁校長還未沉得住氣.

YolandaTam 發表於 18-10-28 01:51
回覆 Png 的帖子

UM...  Sukitelford 網友位千金係已扣門入同區名女津嘅協小舊生.

真心欣賞持平家長,好多時家長愛校深切,外人稍加評論學校不是,激動點在所難免,難得有在校家長心胸廣闊!

自問有時都未能做到,阿女小學時有係EK被劣評,唯有唔開黎睇 咩都睇唔到!

回覆樓主

建議大家除了聽簡介會,亦可以從朋友囡囡、學校的師姐了解多D,叧外亦要多D從子女的角度去選學校、沒有最好、只有最適合。
我有朋支常常去心儀學校微服出巡、睇下平日學生的情況,有時故意做在學生附近一齊吃飯,聆聽

‹ 上一主題|下一主題