用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩、培僑
樓主: winwincat008
go

救恩、培僑   [複製鏈接]

阿女前年都係同時有救恩和培僑
中西區利唔利女仔尼個問題我之前都諗左好耐
問題有二
1. 中西區人口正在增長中
2. 所謂利女仔泛指多女直屬學校
而救恩並沒有中西區的直屬或聯系中學
升中時只可全選英華
不幸英華校址搬了,不知現在真正屬那一區
加上上面第2點,中西區只利抽津小女生,救恩女生應該沒有得益
固好多中西區家長也不把救恩放在第一位

至於西九匯基會不會留位給救恩這個問題
我覺得是沒有必要去想
雖聯系位是托前前任校長夫婦之福
但因匯基交通和學費關係
B1生源也不足,如斷了聯系對匯基並沒有好處

反而前校長,現校長和港同關係千絲萬縷
所以港同年年都收左好多救恩生
尼一個先至係救恩真正賣點

不過....今年開始最令人放心不下的也有二
1. 林克忠,梁校長是偶像級校長,林校長之前幾間學校的風平好像被完全比下去...
2. 學費太貴,課外活動費用也貴,而且還有加價機會...

如住九龍或新界區的話,選培僑應該較便利,其他自己想吧

winwincat008 發表於 18-10-29 00:13
走成班人?我小朋友今年K3, 點解我唔覺?

今年救小收幾多救幼(現在K3)呢?

TAIOU4 發表於 18-10-29 03:06
問題有二
1)港同出咗狀元變大熱後,救恩已經由收十幾個到依家只係十個八個一段時間啦。得果一班左右既空缺,仲收到十個、八個,我覺得依舊叫友好狀態。
2)滙基聯繫情況-認同

3)中西區利女,暫時還是的,除咗直屬小學,聖心(上午校)、st.ckares, 聖堤女之外,唔好忘記區內仲有聖心(下午班)及無直升小學等官津派位到英華女、st.clares中學既數量不俗。區內兩間聯繫官小可上名官中。
即係唔揀救恩小學,有好多選擇,揀救小跟派位亦較容易入讀心儀中學。

反之,培僑無記錯無呈分?讀到中途想跳船並不容易。

andy0307 發表於 18-10-26 20:07
請問培僑究竟點紅法?會教大陸政治?

學校網頁有介紹清楚,校長係黨員,同埋“培橋”麻,估當然要貢獻國家喇~

問題有二

Thanks.. 請教一下最終你小朋友揀左邊間?

lawliu 發表於 18-10-29 05:33
今年救小收幾多救幼(現在K3)呢?

傳聞小於30⋯但係都係聽返黎~無數據支持

哈哈寶寶 發表於 18-10-29 08:35
學校網頁有介紹清楚,校長係黨員,同埋“培橋”麻,估當然要貢獻國家喇~
...

見大家評論都未見有愛國教育值入~但校長校董均為愛國黨員

引用:回覆+忌廉寶寶+的帖子 如果因為轉校長而唔

原帖由 kudon 於 18-10-28 發表
回覆 忌廉寶寶 的帖子

如果因為轉校長而唔報救恩,相信好多家長會多謝佢哋 ...
校長係學校既靈魂,可以控制學校既好多決策,對家長報讀與否一定有影響,如果唔係就唔需要聽咁多講座去了解間學校,而事實上救小轉校長同副校離職係一個重大改變,好多人都係因為前校長而報讀救小
而且考小學係靠實力,小左幾十個人報名,仲要同另外2千幾人爭,多謝既要多謝自己小朋友咁叻考到
PS救小考學術太勁,我冇報

引用:Quote:忌廉寶寶+發表於+18-10-28+17:42+我

原帖由 artroboy 於 18-10-28 發表
其實會唔會佢地入唔返救恩小學咋?呢幾年已經唔係幼小一定入到小學啦喎,有一年篩走過半人。因為小學都算出 ...
入唔入返唔知,因為佢地都冇住報
救幼係學卷救小係私校不嬲知唔係直升,就係你講既point...陳校長有一定fans,而事實陳校長而家唔再係校長,呢班fans咪另覓其他心儀

回覆:winwincat008 的帖子

你小朋友係上午班?聽朋友講上午班仍然full occupancy,因為好多pm願意補上,上年K2上下午各三班,今年K3下午得番兩班
我都係聽朋友講,你係用家,有錯請指正

引用:Quote:忌廉寶寶+發表於+18-10-28+17:42+ 我

原帖由 lawliu 於 18-10-28 發表
現在K3有多少%升番P1呢?
上年收29,今年收21,救小學位共90

忌廉寶寶 發表於 18-10-29 09:05
入唔入返唔知,因為佢地都冇住報
救幼係學卷救小係私校不嬲知唔係直升,就係你講既point...陳校長有一定fan ...

咁救恩可以係中西區冒起都係因為陳校長明星效應既,佢寧願請呢個新校長,都唔內部升正我估佢應該會睇住掛⋯

不過話時話,佢既學費的確越來越貴,中西區可以有大把選擇。

但如果同培僑比較,我會睇高佢兩線,進可攻,退可守。

忌廉寶寶 發表於 18-10-29 09:09
上年收29,今年收21,救小學位共90

嘩……真的不算多喎

問題有二
英華女今年返回舊址,另外,一直屬中西區網,無變過。
救恩新校長之前除咗王錦輝,仲有係邊間做過校長?

winwincat008 發表於 18-10-29 08:45
Thanks.. 請教一下最終你小朋友揀左邊間?

其寶我真係好欣賞梁校長的校學方針所以才考救恩
但奈何銀根不夠長
我又不想女兒在太關愛的環境長大令她將來不適應繁忙的中學生活

所以原先已決定入讀培僑
因我想女兒在小學能有更多機會(金錢)去上多些多元化的課外話動

最後有幸扣得在家附近的一線津校
基於時間、金錢和交通的考慮
決定入讀官津

artroboy 發表於 18-10-29 11:02
英華女今年返回舊址,另外,一直屬中西區網,無變過。
救恩新校長之前除咗王錦輝,仲有係邊間做過校長?
...

你search下林校長大名就會發現有個仇家爆佢D野出尼
信幾多成就由你
我覺得事出必有因
不作詳解

TAIOU4 發表於 18-10-29 14:37
其寶我真係好欣賞梁校長的校學方針所以才考救恩
但奈何銀根不夠長
我又不想女兒在太關愛的環境長大令她將 ...
邊位梁校長?

醒目開學勳章 王國長老

artroboy 發表於 18-10-29 15:43
邊位梁校長?

陳梁淑貞呀

TAIOU4 發表於 18-10-29 14:45
你search下林校長大名就會發現有個仇家爆佢D野出尼
信幾多成就由你
我覺得事出必有因
仇家亦有可能係被炒鱿人仕或其他原因?呢d我唔認為係代表佢個人問题,只代表佢黑仔。反而佢如果係教學政策、個人操守有問题就話啫。例如: 顏xx... , 近期上哂報果d。
‹ 上一主題|下一主題