用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 救恩、培僑
樓主: winwincat008
go

救恩、培僑   [複製鏈接]

teambuilder 發表於 18-10-27 12:26
救恩係中西區私校,有救恩offer 如參加大抽獎會跌落waiting 的。你是哪個校網?有冇打算大抽獎?救恩派位 ...

我地從來冇考慮大抽獎⋯⋯

網上資料及爬文見到救恩happy又唔谷但升中成績好好,有7、8成畢業生可以考入band 1中學如港同,聖保羅書院及spcc。
見到你話如果住香港島你小朋友若有offer 都唔考慮情願大抽獎,所以先問問

Babemo 發表於 18-10-27 14:55
我地從來冇考慮大抽獎⋯⋯

網上資料及爬文見到救恩happy又唔谷但升中成績好好,有7、8成畢業生可以考入ba ...

你講果三間學校是有直屬/一條龍小學的,咁我認為那三間學校的直屬小學,有可能是部分救恩學生當年的首選,就是這樣。或者有人喜歡撓路再去終點,但唔多。

teambuilder 發表於 18-10-27 15:25
你講果三間學校是有直屬/一條龍小學的,咁我認為那三間學校的直屬小學,有可能是部分救恩學生當年的首選, ...

哦,原來你想表達呢個⋯⋯明白曬!

似乎happy school在市場上選擇不多,所以我都會注冊先。

我會㨂救恩,除咗有聯繫b1c中學「東滙基」之外,參加中西區派位亦不錯。聽升中派位話舊年有五個入到Spcc ,另外亦是熱門直資港同中既常客,派位男仔入英皇、聖類斯,女仔更是有利,中西區出名利女生選擇。

carol818 發表於 18-10-26 20:52
有朋友說,黃錦輝校長過左救恩做校長,說會努力變成一條龍。是否真的?
...
救恩話買地起中學講咗就快十年粒⋯,等成事相信你個仔女都已經升晒中學。

回覆樓主:

今年升中真係好好成績,之前幾年的成績也十分唔錯。以咁Happy school的學校黎講,係好難得。又可以愉快學習、又有好成績。

唔少去咗滙基東。其實滙基東同培橋,邊間DSE成績好D?

回覆樓主

救恩家長講的,吾岩聽當佢個人睇法好了
1. 普遍家長擔心林校長會帶來轉變,事實上林在WKF風評,令家長擔心
2. 林上任後最大「貢獻」係遊學團,家長笑稱救恩變成了旅行社
2. 因轉校長好多老走左,請左唔少WKF 嘅老師同其他新老師
3. 加上林校長帶來「評估不預先通知」概念,初小家長仲接受到,但小5、6家長要呈分,好大反應,覺得林之前做WKF有直升,無理解過無龍校家長感受
4. 現時升讀滙基是因爲前校長與滙基關係,將來仲有無呢重關係,大家都擔心緊

hotpot_lover 發表於 18-10-28 13:49
1. 普遍家長擔心林校長會帶來轉變,事實上林在WKF風評,令家長擔心
...

風評有咩? 公平d講,WKF 呢幾年行政一直都好混亂,應該唔好可能關佢事。
不過我都唔明陳前校長點解唔升副校上去,話晒做咗咁多年,對士氣有一定影響,副校帶走一班老師亦唔意外。

(非此校家長)

hotpot_lover 發表於 18-10-28 13:49
...

乜聯繫係同前校長有關咁兒戲?唔係大家都屬於同教會加互利合作關係?!我個人愚見唔覺得會脫勾,始終救恩教學程度唔差,中西區普遍生活水平都比較中產,家長願意投資係小朋友身上,對處於觀塘上山附近的滙基有一定收生既吸引力,可樂而不為。

回覆:hotpot_lover 的帖子

我都聽救幼生家長講,當初諗住有利升上救小而選救幼,但事實上今年升上K3既走左成班人,原因係唔睇好新校長,所以另覓出路

回覆 忌廉寶寶 的帖子

如果因為轉校長而唔報救恩,相信好多家長會多謝佢哋

Babemo 發表於 18-10-27 15:46

哦,原來你想表達呢個⋯⋯明白曬!

係呀,考得呢間我相信你本身都心儀吧,又有offer 注冊左先都好正路,再加上你唔諗住大抽獎,我諗唔到有唔注冊嘅理由。

kudon 發表於 18-10-28 21:24
回覆 忌廉寶寶 的帖子

如果因為轉校長而唔報救恩,相信好多家長會多謝佢哋 ...

果d家長唔報救恩都要報其他學校,咁講法其他家長真係多得救恩個校長唔少喎

忌廉寶寶 發表於 18-10-28 17:42
我都聽救幼生家長講,當初諗住有利升上救小而選救幼,但事實上今年升上K3既走左成班人,原因係唔睇好新校長 ...

現在K3有多少%升番P1呢?

teambuilder 發表於 18-10-28 21:34
果d家長唔報救恩都要報其他學校,咁講法其他家長真係多得救恩個校長唔少喎
...
救恩幼唔一定可以直上到救恩小學,好似只收一半人左右。另外亦有一批救幼未必係心儀上救恩小學,中西區有好多小學可選,特別女仔。

我都聽救幼生家長講,當初諗住有利升上救小而選救幼,但事實上今年升上K3既走左成班人,原因係唔睇好新校長 ...
其實會唔會佢地入唔返救恩小學咋?呢幾年已經唔係幼小一定入到小學啦喎,有一年篩走過半人。因為小學都算出名,有一定fans 報考。(陳校長時不時就見報)

回覆 teambuilder 的帖子

報得直私有幾多個會只報一間學校

lawliu 發表於 18-10-28 21:50
現在K3有多少%升番P1呢?

http://www.kauyan.edu.hk/kindergarten/wp-content/uploads/2018/08/2017-2018年度高班升小一統計-中文.pdf

走成班人?我小朋友今年K3, 點解我唔覺?
‹ 上一主題|下一主題