用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 有冇F5 家長嘅仔女hea 住讀?提不起勁温書! ...
go

有冇F5 家長嘅仔女hea 住讀?提不起勁温書! [複製鏈接]

見倒家中寶貝係咁!激氣!好似DSE 一日未殺到,就一於好少理!
   2    0    0    0

NurseSally 發表於 18-10-26 11:08
見倒家中寶貝係咁!激氣!好似DSE 一日未殺到,就一於好少理!

去年中四好少少,咁年好似幾悠閒。不過,佢哋壓力都好大,校內成績唔太差得過分,放鬆小小。

有D細路適合長途,耐力夠。有D合短途衝次。我嗰個講到明,書會溫,但不要太其待佢現時發力,佢話佢冇咁好耐性同能力。

剛過的DSE,有個男仔,親戚的學生,S4-5打機第一,考試僅合格,上到S6上學期,考試成績好少少。一到下學期,所有機拜拜到DSE考完。入咗港大心儀學系。

我地返工都會hea,鐘意扮工,唔太過份,放佢一馬,好過佢起無端端走去自殺。有時間,上嚟呻吓,大家互相扶持。

5tgb    發表於 19-3-2 06:57

gigilovesnoopy 發表於 18-10-26 11:55
去年中四好少少,咁年好似幾悠閒。不過,佢哋壓力都好大,校內成績唔太差得過分,放鬆小小。

有D細路適合 ...

都啱嘅!我亦都知有d 人現階段有所謂'留力'但呢個寶貝有冇付出過,真係成???大人返工,hea 極有限度嘛!問題喺時間管理不善,又沒盡好讀書本份,而確實光陰似前,怕hea 開嘅就hea, 到時DSE唔夠時間就慘囉!

gigilovesnoopy 發表於 18-10-26 11:55

有D細路適合 ...

唔會喎,S5有好多SBA,我細女都算hea都話今年好明顯唔同。佢D比佢更hea嘅同學一D舊年要repeat或drop科,一D升到班都跟唔上。

成績中上既話,中5上學期俾佢hea下仲OK,下學期無論點都要開始發力了。

October. 發表於 18-10-26 12:16
成績中上既話,中5上學期俾佢hea下仲OK,下學期無論點都要開始發力了。

我囡整体中間成績,但選兩科修科就不太好!補埋一叠名師notes,但從來向屋企掂也不掂喎!講SBA雖多,但佢好快搞掂!係時間管理唔好!現階段冇motivation!我覺得佢如俾d 心機成績一定會好多一截!朋輩影響又係令一原因!

NurseSally 發表於 18-10-26 11:08

直程日日望住手机, 仲耐過睇本書
仲要話成班里, 佢唔係最HEA 個個

LingChiBaBa 發表於 18-10-26 12:08
唔會喎,S5有好多SBA,我細女都算hea都話今年好明顯唔同。佢D比佢更hea嘅同學一D舊年要repeat或drop科,一 ...

我囡都係S5呀,返到屋企大部分睇手機。問佢有冇功課,佢話冇。唔知係學校做晒定真係冇。問佢SBA做成點,佢話已經完成部分,除咗physics。老師已經以現時校內成績,作DSE評估。我聽完冒冷汗,覺得我不是一個稱職的媽媽。

所以好難講好hea定hea D. 上星期五學校PTA完咗同班主任傾,班主任話成班打機打多咗,私補多咗,唔夠休息時間。班姐姐仔寧願打機都唔瞓,係減壓定自毀。

而家希望佢千祈唔好因壓力過大,需要休學。我見到有d細路休學之後,成績大不如前,或者心理健康很差,有自毀傾向。點都好,最緊要佢唔好做傻事,我已年老,冇可能再生。

回覆樓主:

我嘅仲有攪埋校外joint school student union啲嘢,又要親力親為,佢話好有用喎!我就不太buy, 總知成績而家就不太care!

NurseSally 發表於 18-10-26 12:27
我囡整体中間成績,但選兩科修科就不太好!補埋一叠名師notes,但從來向屋企掂也不掂喎!講SBA雖多,但佢好 ...
坦白講,如果B1A校,中間成績入八大應無問題,其余就難講。
我女當年科數都係中5先醒,佢係好俾心機,所以有收獲。如果補習唔溫notes,冇俾心機,等于無補。

NurseSally 發表於 18-10-26 13:17
我嘅仲有攪埋校外joint school student union啲嘢,又要親力親為,佢話好有用喎!我就不太buy, 總知成績而 ...
joint school student union
我囡好似今個月頭IN 以個UNION

我個同平時差唔多,但的確比s4時上心左,可能班同學都俾心機左,宜家上堂無人玩野多口呢d,留心上堂左。

NurseSally 發表於 18-10-26 13:17
我嘅仲有攪埋校外joint school student union啲嘢,又要親力親為,佢話好有用喎!我就不太buy, 總知成績而 ...
佢地又真係好緊張呢d野。。。。功課測驗都唔理住,梗係做晒sc 野先。

S.5 老師都叫出年的DSE生問開始放下學生會D嘢.  入吓狀態.  S.6返得3個月已經STUDY LEAVE, 無幾多時間清底溫書囉.  

黃巴士 發表於 18-10-26 14:48
S.5 老師都叫出年的DSE生問開始放下學生會D嘢.  入吓狀態.  S.6返得3個月已經STUDY LEAVE, 無幾多時間清底 ...

我都係咁話,冇乜時間,不應太hea! 我囡做左joint school student union commitee, 要幫手攪活動,呢幾個禮拜又練學校sports day 社際啦啦隊,由朝去到夜晚1 1點,已quit 哂地獄式訓練school choir, 但個心都未曾定落嚟温書!

你閱歷多,自然知道「時日無多」,但好多學生未見過鬼唔怕黑,唔論你點勸都冇用,要殺到埋黎先知努力。簡單 d 講,有 d 野,要失去同經歷過,先會珍惜。既然勸同唔勸都一樣,倒不如唔好咁激氣,等佢開竅。我幾年前都係 Form 6 先認真努力,補習筆記上完堂就唔再理,但真係有人比我更 hea,直情遲到返學、上堂訓教玩 IG。我之前教一個,都係 升 Form 6 個暑假先黎努力。

你女果間,基本上只要考頭 70% 就一定有八大收,考頭 45% 就有三大收(除非你好高要求),既然你個女都係中間成績,就唔洗擔心咁多,到中六,讀書風氣會改變,佢自己都會開始發力。

公道講句,Joint school Student Union 對 JUPAS 冇用,但對將來職場打工有用。呢個亦可能係佢發洩壓力嘅地方。好多學生表面睇冇野,玩得食得,實際收收埋埋好多壓力。

clarawuwu 發表於 18-10-26 14:35
佢地又真係好緊張呢d野。。。。功課測驗都唔理住,梗係做晒sc 野先。 ...

一DD學生啦,可能我女讀理科,佢地鍾意儲cert。

NurseSally 發表於 18-10-26 15:29
我都係咁話,冇乜時間,不應太hea! 我囡做左joint school student union commitee, 要幫手攪活動,呢幾個 ...
下星期ut,都唔知溫晒書未,一放學番黎就開電腦,check whatsapp,仲緊張過返工交野俾老闆,話同學交左野,佢要趕住做起晒交俾下位同學,咪又係sc呀!乜乜club...做晒先去做功課,無12點都唔去訓。。

LingChiBaBa 發表於 18-10-26 15:37
一DD學生啦,可能我女讀理科,佢地鍾意儲cert。

係呀!鐘意儲cert....(我個又係理科人)又講要OLE.

LingChiBaBa    發表於 18-10-26 15:54

1998Ruby1998 發表於 18-10-26 15:36
你閱歷多,自然知道「時日無多」,但好多學生未見過鬼唔怕黑,唔論你點勸都冇用,要殺到埋黎先知努力。簡單 ...

多謝你嘅分析!我個囡有時好像還很幼稚,但同學校師兄反而同我講阿囡識joint school student union 係想眼界闊D!BTW, 我覺得不值得投放太多時間!希望佢好似你咁講,遲d F6 讀書風氣會有改善,不過都唔知會lost 咗幾多lu!
‹ 上一主題|下一主題