用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望和協恩
樓主: LongChan
go

德望和協恩   [複製鏈接]

YolandaTam 發表於 18-10-24 23:06
小女而家中三,從未爆叉。其實只要買大少少就冇問題㗎啦。(小女著正常碼啱啱好,專登買特碼)
...
吓,我以前成日爆喎

Png 發表於 18-10-26 23:24
呢個只係你一廂情願的想法
你去問下 HY D 女仔先啦
以我所知,佢地好 proud of 自己件籃色長衫校服
呢個真。好似年年fun fair 都會有長衫的鎖匙扣定飾物賣,代表左學生對校服的情意。
唔知今年fun fair 幾時有?好耐冇去,好懷念以前周圍一揾sponsor 資助禮物,搭棚架起遊戲攤位的日子。

sunnymama2 發表於 18-10-27 00:54
呢個真。好似年年fun fair 都會有長衫的鎖匙扣定飾物賣,代表左學生對校服的情意。
唔知今年fun fair 幾時 ...

囡囡在fun fair 學到很多嘢、例如團隊合作、分享工作、找sponsor, 去工廠拿貨、打了幾佰個電話都沒有Sponsor 十分失落、日日期待電話響,偶有回盲,成班人開心到震。
又合力set up booth, 日曰早出晚歸、見她好辛苦但開心、友情就是這樣建立的。

今年fun fair 好似係20/1/2019

kitmay 發表於 18-10-26 08:32
回覆 ftmhappy 的帖子

女兒能在父母旁獨立面對校長及老師提問, 壓力不少。但你女兒應付自如, 好叻女.

其實唔一定係會增加壓力的,我之前一樣係咁諗
我識有女女話好在有父母同行可以壯壯膽,多d信心,佢 daddy 聽到都打個突

bettyay 發表於 18-10-27 09:01
今年fun fair 好似係20/1/2019
Thx  到時返去睇吓先。

係呀, funfair 真係攪得好,
D學生要由零做到一個似樣的"機構"出來
仲要做埋"老板","員工"同"清潔工人"
當中學到的係去遊學團絶對比不到的東西!!
呢個亦係我欣賞HY的原因之一

建議有興趣的家長去funfair 睇下感受下,
就知道HY想收咩類型學生

SIS123456 發表於 18-10-27 10:59
我們享有言論自由,我們亦可憑發表者的文字或言語,可知那人的修養。我相信這討論區大多是關心自己子女的 ...

同意觀點。。。

虛擬世界、目不暇給、古靈精怪!!!

SIS123456 發表於 18-10-27 10:59
我們享有言論自由,我們亦可憑發表者的文字或言語,可知那人的修養。我相信這討論區大多是關心自己子女的 ...
其實我只是講出真實嘅情況,唔通真係dgs及spcs及hy收左都放棄,等德望咩?德望地理位置及最遲公布收人名單:就係因為很多家長放德望最尾!怕你交哂留位你唔讀又要林尾call囡囡年年都係討論到德望,又出火頭

野良犬 發表於 18-10-27 16:36
其實我只是講出真實嘅情況,唔通真係dgs及spcs及hy收左都放棄,等德望咩?德望地理位置及最遲公布收人名單 ...
最遲出offer係SPCS, HYS亦係吱牙膏式offer吱到四月頭的,反而GHS是二月中一次過出offer的,當然中段call多次waiting,但一定不是最遲丫!

bettyay 發表於 18-10-27 19:07
最遲出offer係SPCS, HYS亦係吱牙膏式offer吱到四月頭的,反而GHS是二月中一次過出offer的,當然中段call多 ...
我覺得最遲其實係HY,因為她沒有明確放榜日,實際是几輪几輪咁收,第一批12-1 月,睇埋教統局成績次第的 3月收,之後除走除補,甚至7月也有,都補了不少。

其實我只是講出真實嘅情況,唔通真係dgs及spcs及hy收左都放棄,等德望咩?德望地理位置及最遲公布收人名單:就係因為很多家長放德望最尾!怕你交哂留位你唔讀又要林尾call囡囡年年都係討論到德望,又出火頭
最遲出offer係SPCS, HYS亦係吱牙膏式offer吱到四月頭的,反而GHS是二月中一次過出offer的,當然中段call多次waiting,但一定不是最遲丫!
我覺得最遲其實係HY,因為她沒有明確放榜日,實際是几輪几輪咁收,第一批12-1 月,睇埋教統局成績次第的 3月收,之後除走除補,甚至7月也有,都補了不少。

又多一個例證幾多人鐘意作故仔 / 歪曲事實去踩一間自己唔鍾意嘅學校
明明唔係最遲就話人最遲
火頭講到尾都係人點出黎

回覆樓主:

帶P牌或G牌書包都可成學校罪證,有d人唱衰真係不遺餘力.可能要用紅白藍膠袋來表揚品德

Png 發表於 18-10-26 23:24
呢個只係你一廂情願的想法
你去問下 HY D 女仔先啦
以我所知,佢地好 proud of 自己件籃色長衫校服
點解要問下人哋學校D女仔呢? 你咁奇怪既, 審美當然係個人既睇法而已, 我有我唔鐘意, 人哋有人哋proud, 有乜問題呢。

little_yolky 發表於 18-10-29 10:33
點解要問下人哋學校D女仔呢? 你咁奇怪既, 審美當然係個人既睇法而已, 我有我唔鐘意, 人哋有人哋proud, 有乜 ...
小白菜同MSS既學生可能都好 Proud of 佢地套校服, 不過我真係頂唔順佢地既設計/顏免咁啫!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-29 13:29
小白菜同MSS既學生可能都好 Proud of 佢地套校服, 不過我真係頂唔順佢地既設計/顏免咁啫!
...
其實, 我target果間件校服都唔靚, 夏季個領好似小朋友口水肩咁, 冬季件裇衫唔知點解有D波波點, 我次次見到都諗起小鳳姐。

little_yolky 發表於 18-10-29 14:01
其實, 我target果間件校服都唔靚, 夏季個領好似小朋友口水肩咁, 冬季件裇衫唔知點解有D波波點, 我次次見到 ...
波波點? 邊間咁有趣?

joeyxlma 發表於 18-10-29 14:22
波波點? 邊間咁有趣?
我估係@牛津道嗰間

DEL
‹ 上一主題|下一主題