用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 德望和協恩
樓主: LongChan
go

德望和協恩   [複製鏈接]

kitmay 發表於 18-10-26 08:35
是否三語言都要用來交談? 問什麼話題內容?
謝謝
大部分英文。可能會問自己填的CV有關的問題,對學校期望等等。有時有些情景題,睇識唔識分析。聽聞有時同家長都可以傾好耐,如何教育子女的問題。

little_yolky 發表於 18-10-24 13:36
德望校服靚D, 協恩交通方便D。

睇身型,長衫當然唔易著得好睇,但如果身型好,好有文化氣息。

年年都係咁,女拔萃,協恩,聖保羅,聖保祿,出哂收人名單後,:唔收嘅handsome:德望執手尾‘攞埋最尾呢批精英女,成績+運動過得去嘅gh都通常收嘅,家長放心

b3410 發表於 18-10-25 19:49
咁夸其實真係同普通校服分別不大,阿女著住還可以跳窗, 爬locker.....

...

我哋好多同學都爆叉, 因為無男仔, 好多時爬上爬落都係自己, 要佈置課室, 响條梯度跳落嚟, 必爆!另外, 有D同學好sporty, 食完晏會打波, 唔想換運動衫, 著住件長衫打波, 唯有抽起上條要(當然有著短波褲)。D底底有少少花都唔掂, 有個轉校生無為意, 著咗條碎花底底, 俾我哋改名做「水星pat pat」(當時有某牌子紙尿片廣告), 俾我哋笑到面都黃。

另外條領就仲攞命, 天時暑熱係咁箍住, 所以見到好多長衫女唔扣第一粒鈕, 我雖表同情但真係好難睇。住有中一時, 好多小女生初初XX, 咁窄身整汚糟真係洗都無得洗...................

Soundervolt 發表於 18-10-26 10:49
睇身型,長衫當然唔易著得好睇,但如果身型好,好有文化氣息。
其實校服唔應該要睇好唔好睇, 第一應該係學生著得舒服, 適合青少年活潑好動既特性。

little_yolky 發表於 18-10-26 11:32
其實校服唔應該要睇好唔好睇, 第一應該係學生著得舒服, 適合青少年活潑好動既特性。 ...

我只係回复您長衫校服好唔好睇,而您嘅觀點我亦冇反對~如果以您講,咁應該所有學生都着運動服返學。

野良犬 發表於 18-10-26 10:50
年年都係咁,女拔萃,協恩,聖保羅,聖保祿,出哂收人名單後,:唔收嘅handsome:德望執手尾‘攞埋最尾呢批精 ...

GH收生收尾水,DSE成績又唔失禮⋯⋯咁又要讃喎!

WinnieCatCat 發表於 18-10-24 21:32
我反而覺得德望校服唔靚啊,尤其高中綠色one piece 裙款唔好睇,呢個款穿高踭鞋怪怪的。想讓高中生穿高踭 ...

Agree

Soundervolt 發表於 18-10-26 11:38
我只係回复您長衫校服好唔好睇,而您嘅觀點我亦冇反對~如果以您講,咁應該所有學生都着運動服返學。
...
國內好似係咁的, 所以大陸都有好嘢學的。

不過, 單係靚唔靚一項, 就真係大部份學生都著唔靚, 因為長衫好嚴格, 扣少粒鈕, 件衫皺, 身形唔好等等, 都有影響。仲有間白長衫, 著少件底裙都唔掂, 夏天真係熱到呢..............當年課室同巴士無冷氣架。冬天件長衫先夠丑, 保藍色, 好娘, 個長袖仲唔知想點, 完全唔夾。總之, 就係嘆十聲啦。

野良犬 發表於 18-10-26 10:50
年年都係咁,女拔萃,協恩,聖保羅,聖保祿,出哂收人名單後,:唔收嘅handsome:德望執手尾‘攞埋最尾呢批精 ...
GH向出生率少那兩年,
唔洗有運動/音樂都收咗

little_yolky 發表於 18-10-25 18:24
長衫對於中學生嚟講唔單止係好唔好睇咁簡單啊, 我唔明白點解廿一世紀, 仲會有學校用長衫做校服。著長衫係好 ...

如果長衫校服,可以考慮下用含有Lycra布料做校服,就算tight fit剪裁,大動作點郁都唔會爛,我仔尐校服褲都有改裝,褲頭改用橡筋,外面可戴上皮帶,唔會箍住點郁都唔會辛苦~

Soundervolt 發表於 18-10-26 13:15
如果長衫校服,可以考慮下用含有Lycra布料做校服,就算tight fit剪裁,大動作點郁都唔會爛,我仔尐校服褲 ...
總之就係一個噩夢

little_yolky 發表於 18-10-26 13:32
總之就係一個噩夢

https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/special/daily/article/20160901/19755944
各人對長衫校服觀感體會不同,但我個人親身體驗都好好,好方便洗燙,不像打摺裙花時間去燙。
而且就是少數具獨特性,漸漸習慣甚至愛上及對學校有歸屬感。
還有見長衫校服的多是有歴史有名氣的學校,當穿上它也有份優越感。  
相信有資格入到穿長衫的好學校之好學生,不會愚昧地為套長衫而放棄學位。

不如大家交流分享支援女兒入讀合適自己的高質學校。

相信好多家長似我想女兒有幸入讀SPCC, HYS, YWGS, TLGC...  

kitmay 發表於 18-10-26 16:24
https://hk.lifestyle.appledaily.com/lifestyle/special/daily/article/20160901/19755944
各人對長衫校 ...

呢幾間學校都好多人分享,想知的話按下search制就找到了......

kitmay 發表於 18-10-26 16:24
各人對長衫校 ...

點解冇DGS,反而有TLGC?

kitmay 發表於 18-10-26 08:35
是否三語言都要用來交談? 問什麼話題內容?
謝謝

您可以睇去年的post 就更加清楚。不過見校長、見主任、問的問題、方式甚至態度完成不一様。我囡主要是廣東話/ 英文為主,只講了少少普通話,可能我囡有考普通話評核試

Soundervolt 發表於 18-10-26 16:49

我最喜歡新法的水手裝、可惜已殺校了

Oops! 我女就係話一定唔要著長衫,幾间中学就唔洗揀了……真係-样米養百样人既人版。

Soundervolt 發表於 18-10-26 16:49
講紧長衫嘛~

little_yolky 發表於 18-10-26 13:32
總之就係一個噩夢

呢個只係你一廂情願的想法
你去問下 HY D 女仔先啦
以我所知,佢地好 proud of 自己件籃色長衫校服

一件校服, 除左講靚, 方便, 仲有好多背後的故事與情意結
尤其是一些歷史悠久的學校

‹ 上一主題|下一主題