用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 音樂事務處中提琴初班, 應買什麼琴?
go

[音樂] 音樂事務處中提琴初班, 應買什麼琴? [複製鏈接]

有人有經驗嗎? 是指定型號嗎? 可以用二手嗎? 謝謝!
   0    0    0    0

gogogo2 發表於 18-10-23 14:52

最好聽阿 sir 建議買咩。

醒目開學勳章

gogogo2 發表於 18-10-23 14:52

第一堂課老師會派一張list, 要買甚麼樂器/配件/書等

多謝大家

welcome 發表於 18-10-24 11:02
第一堂課老師會派一張list, 要買甚麼樂器/配件/書等
請問會介紹去邊間買樂器嗎?可以試下琴先

醒目開學勳章

babycute2009 發表於 18-10-25 14:58
請問會介紹去邊間買樂器嗎?可以試下琴先

佢會講可以買那些牌子, 那些型號適合, 不會介紹樂器店的(但會提示我哋黃色琴行及綠色琴行有售

回覆 babycute2009 的帖子

返完第一堂先去試琴啦. 返第一堂導師會幫學生量手長, 叫你買什麽size琴. 但不會介紹或暗示去邊問琴行買琴. 我去太子凱*琴行買. 導師對這間琴行評語是'吾呃人'.

如果去凱*琴買琴. 記得帶學員手冊,有折扣.

回覆樓主:

我啱啱都有呢個問題想問, 想知道初班第一堂上堂後老師會介紹去邊度買樂器?

我小朋友收咗法國號, 琴日帶小朋友去柏斯通利睇下, 點知兩間都話baby horn冇貨, 我在諗下星期開課之後老師應該會通知我哋去買樂器但係兩大 商店都冇貨 ,訂話要起碼等到四五個月。
我即刻諗咁到時 音統處係唔係有其他介紹我哋去買?

有冇人可以分享下 Thank you so much

醒目開學勳章

stmarymn 發表於 18-10-26 14:36
我啱啱都有呢個問題想問, 想知道初班第一堂上堂後老師會介紹去邊度買樂器?

音樂事務處會否提供樂器給學員學習?

學員必須自備樂器上課及練習。惟學習豎琴、低音大提琴、低音大號及大型敲擊樂的學員則可借用本處樂器在音樂中心上課及練習。如有需要,初級學員亦可以每季港幣261元向本處租借以下樂器:中音薩克管,圓號,長號、雙簧管、巴松管及粗管上低音號。

法國號(圓號)可以向音統處租借, 而自己要配吹咀的.
其實初學先租音統處樂器都好的, 我女兒也是管樂,佢話租的較新買的易吹(啲掣按得順暢啲), 而班上絕大部份同學也是租音統樂器

‹ 上一主題|下一主題