用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 有無中學唔係普教中㗎?
樓主: bb鼠
go

有無中學唔係普教中㗎?   [複製鏈接]

bb鼠 發表於 19-1-2 19:30
中轉英佢ok,但普教中就麻麻

你囡直資中學呀? 好似好少聽人講津中會普教中喎.

29XX86 發表於 19-1-2 19:34
你囡直資中學呀? 好似好少聽人講津中會普教中喎.

資中呀咪o哂咀囉宜家....
當初只留意幾多班英文班呀咁......

bb鼠 發表於 19-1-2 16:55
本普通話書仲要超厚
只怪自己無去睇過呢間學校

咁好彩間學校只是初中普教中頂多捱三年,如果高中都是普教至DSE就真係大獲啦!

IloveJJ 發表於 19-1-2 18:45
我以為你咁早開始參觀學校,一定已了解過晒添!
我要報既就了解晒, 但其他同學仔心儀既佢哋有D無參觀, 上網又搵唔到資料, 所以咪問下邊度有資料睇囉。

IloveJJ 發表於 19-1-3 09:41
嘩,你咁勤力幫人既!
大家坐同一條船, 要互相幫忙呀。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-2 21:47
咁好彩間學校只是初中普教中頂多捱三年,如果高中都是普教至DSE就真係大獲啦!
...

但個中文老師話女上堂唔主動呢⋯⋯我話佢煲冬瓜都唔掂主咩呢?我心諗聽得明已經好好啦,好似prefer係人都識咁

IloveJJ 發表於 19-1-3 09:42
好似我見既學校,未見過高中都要普教中,全部到高中都會轉返廣教的。

你見冇並唔代表冇嘛,可能你中西區無啫,港島東已經有啦,其他區都會有,不過普教中佔好少數,學校都唔想搏啦!

bb鼠 發表於 19-1-3 10:58
但個中文老師話女上堂唔主動呢⋯⋯我話佢煲冬瓜都唔掂主咩呢?我心諗聽得明已經好好啦,好似pref ...
已經有研究证實普教中课堂上,學生都會變得被動,相反廣教中课堂上學生则熱烈討論,证明普教未必適合佢地,更有機會阻礙學習。

2jkidsfather    發表於 19-1-4 09:12

bb鼠 發表於 19-1-3 10:58
但個中文老師話女上堂唔主動呢⋯⋯我話佢煲冬瓜都唔掂主咩呢?我心諗聽得明已經好好啦,好似pref ...
我以為女仔無咁怕醜,會大膽啲講。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-1-3 21:34
已經有研究证實普教中课堂上,學生都會變得被動,相反廣教中课堂上學生则熱烈討論,证明普教未必適合佢地, ...

其實母語係廣東話,用乜鬼普教中,已經有一科普通話已經夠啦,多餘

王家爸爸 發表於 19-1-4 00:37
我以為女仔無咁怕醜,會大膽啲講。

唔會啦,諗個答案後再轉返普通話時,人地已經去咗第2個topic啦

bb鼠 發表於 19-1-4 13:58
唔會啦,諗個答案後再轉返普通話時,人地已經去咗第2個topic啦
我一直以為國際學校先係全部用普通話,寫簡體字,原來有啲其他學校都係無得揀。

王家爸爸 發表於 19-1-4 14:30
我一直以為國際學校先係全部用普通話,寫簡體字,原來有啲其他學校都係無得揀。 ...

當大家一鍋蜂去選有幾多英文班時,真係唔會留意係咪普教中,小學我就知多,所以揀廣教中,點知竟然中學中伏
初初開學我個講上堂全普通話,咁我只是問佢咁你聽得明嗎?佢話ok我就算,點知哈哈個班主任教中文的,有一次欠功課打電話俾我,話女上堂唔主動答問題喔⋯⋯我真是無言
我心諗貴校搞好d英文升band好過啦,逼咩人用普通話,好反感

洋蔥頭媽咪    發表於 19-1-4 20:25

識讀普通話不懂拼音或懂拼音不懂讀, 都是已經有基礎的了。  只要多讀多看普通話電視劇, 會進步很大的。
平時盡量逼自己用拼音輸入法(當拼音練習)

我曾經普通話都很流利, 少用了, 現在都會怪怪的
學普通話是大“吃”勢。  特朗普個孫都學。

我們的日本/韓國客人, 很多都用普通話溝通呢

如果學校有這個語境, 盡量投入點, 多說一定有幫助

識讀普通話不懂拼音或懂拼音不懂讀, 都是已經有基礎的了。  只要多讀多看普通話電視劇, 會進步很大的。
平時盡量逼自己用拼音輸入法(當拼音練習)

我曾經普通話都很流利, 少用了, 現在都會怪怪的
學普通話是大“”勢。  特朗普個孫都學。

我們的日本/韓國客人, 很多都用普通話溝通呢

如果學校有這個語境, 盡量投入點, 多說一定有幫助

rrMM 發表於 19-1-13 07:14
  ...
兩文三语响現今世代的確好重要,出來社會工作亦方便溝通。不過學普通話可以在普通話堂學,但以普教中就是另一個層次,在中學要應付公開试時段最好避免。
‹ 上一主題|下一主題